čtvrtek 17. října 2013

Recenze: Výkřik do tmy | Smrt, smrt, smrt

Série: Thrillery Fragment
Počet stran: 207
Nakladatelství: Fragment, 2013
Originální název: Sommernachtschrei
Anotace:
Franziska se vrací na místo, kde před rokem zemřel za nevyjasněných okolností její přítel. Všichni jsou přesvědčeni, že vrahem je Franziska, která si z osudného večera vůbec nic nepamatuje. Musí si vzpomenout, odhalit, co se tehdy opravu stalo. Proč jí v tom ale někteří brání? Při hledání pravdy se sama ocitá v nebezpečí... Co když se všechno odehrálo úplně jinak?


Jak byste se cítili, kdyby jste měli okno a všichni o vás věděli, že jste někoho zabili? Franzisku právě propustili z vazby, protože měla nedostatek důkazů ke svému činu. Loni na školní párty zabila svého přítele v loděnici. Jenže si pamatuje jenom to, že se vzbudila a držela veslo v ruce. A pak Mauriceovy oči...
Franziska by ráda začala zase žít, ale nikdo ji v tom nepodporuje. Rodiče na ni taky pohlíží trochu jinak a všichni se jí straní. Podívejte se, tady jde ta holka, co zabila svýho kluka.

Franzisku to už štve. Neví absolutně nic a je přesvědčená, že je nevinná. Proto se vydává do Kindinburgu, kde se má letos znovu konat školní párty. Franziska věří, že když se objeví v loděnici, nějak si vzpomene. Kamarádky Leonie, Vivian a Maya ji v tom ale jaksi nepodporují, říkají, že by se měla vrátit domů...

"Opravdu se chceš podívat do loděnice?" zeptá se Leonie ustaraně. Vrhnu na ni vzdorovitý pohled.
"Ty si to nedáš vymluvit, viď?" vzdychne Leonie, když mlčím.

Franziska je tvrdohlavá. Ve vězení se toho dost naučila - nejen k příhodnému mlčení, ale i obraně, takže si jednoduše poradí s každým mužem.

Byla bych schopná ho zabít?

Kamarádky Franzisku (nebo Zisku, jak jí říkají) neustále přesvědčují, že to není dobrý nápad. Co když si Franziska vzpomene na to, že Maurice doopravdy zabila ona? Bude potom spokojená? Franziska věří, že ano. Aspoň to o sobě bude vědět, že je opravdu ta vražedkyně, za kterou ji považují všichni ostatní.
Jenže pravda je jiná...

Výkřik do tmy je strhující příběh. Manuela Martini je skvělá autorka thrillerů, u nichž vždycky podezíráte někoho jiného, než doopravdy máte. Abych pravdu řekla, nevěřila jsem, že by právě on/ona/oni/ony mohl/a/i/y být vrahem. A ano, fakt nehodlám prozradit byť jen pohlaví.
Výkřik do tmy je trochu obsáhlejší než Mrazivé léto, autorčin předchozí thriller, ale taky z něj nečiší až taková hrůza. V pohodě můžete spát. (Teda aspoň myslím...)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! ♥