čtvrtek 17. října 2013

Recenze: Ptačí zpěv | Dystopie, která má své kouzlo

 
Série: Ptačí zpěv, 1
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo, 2013
Originální název: Skylark
Anotace:
Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji. Ani ve snu ji nenapadlo, že by její úloha měla spočívat v tom, že bude napájet celé město svou energií. Patnáct let Linda Ainsleyová věřila lži. A najednou zjišťuje, že jí nezbývá nic jiného než utéct do nebezpečného a neznámého světa za zdí, nebo přijmout osud, který je snad ještě horší než smrt.

Po válce se všechno změnilo. Ptáci, včely, kočky a vůbec všechna zvířata vyhynula. Města byla zbořena. Ústav se proto rozhodl svoje město bránit kouzelnou bariérou. Kdo z ní vyjde, už se nevrátí živý. A kam byste taky chodili? Vždyť město, které vede Ústav, je jediné na světě.

To si aspoň myslí jeho obyvatelé.
Linda Ainsleyová je jedinou dívkou svého věku, která se ještě nedostala ke kouzlobraní. Magické schopnosti jsou ve městě zakázané, takže je dětem v deseti letech Ústav odebere. Ale Lindě už je patnáct a kouzelnou schopnost pořád má. Při každém kouzlobraní se Linda propašuje do školy, aby zjistila, jestli jde na kouzlobraní ona. A dnešek není vyjímkou.

Jenže Linda svoje jméno v seznamu nenajde ani tentokrát. Pomalu už to vzdává, ale přijde něco neočekávaného...
Obejví se Lindin bratr Cézar s novinou, že byla vybrána ke kouzlobraní. Jenom ona sama. To se Lindě ani za mák nezdá, vždy jde ke kouzlobraní víc než 3 děti. Počítá s tím, že to bude spíš trest než kouzlobraní.
Ale ono to kouzlobraní je. Jenže Ústav to má jaksi jinak, Linda jde ke kouzlobraní nejméně pětkrát, každý den. Když uvidí zavřenou obnovitelnou, ze které město čerpá energii, je jí jasno: ona nastoupí na její místo. S tím Linda nesouhlasí - nechce se stát pouhou loutkou Ústavu.
Nezbývá jí nic jiného než utéct z města přes bariéru, do světa, kde žijí kanibalové a kde není nic tak, jak se zdá.
Lindu čeká cesta plná dobrodružství a různých pastí, při nichž se potká s nejedním nebezpečím. Musí si rychle zvykat na nový život v pustině, s trochou jídla a ještě menším přídělem vody.
Ptačí zpěv je opravdu kouzelná kniha, která vás unese do světa "za zdí", kam se Linda donutí utéct. Zaujme vás Lindin způsob přežívání i noví přátelé. Vím, že se asi opakuju, protože si Ptačí zpěv chválí hrozně moc lidí, ale musíte uznat, že tato kniha je opravdu magická. Závěr je také kouzelný, jak už to u většiny knížek bývá ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! ♥