čtvrtek 17. října 2013

Recenze: Křídla | Nový pohled na svět víl

Série: Laurel, 1
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2011
Originální název: Wings
Anotace:
Aprilynne Pikeová nadchla svým debutem i slavnou autorku ságy Stmívání Stephenii Meyerovou. Není divu, příběh - originální fantasy s přídechem thrilleru a horroru, ale i s prvky love story - o dívce se zvláštním jménem Laurel se čte doslova jedním dechem. Patnáctiletá hrdinka jde poprvé do školy (předtím ji učila matka) a snaží se přizpůsobit novému prostředí. Brzy najde přítele, který jí podá pomocnou ruku. David se nemusí přemáhat, nová spolužačka je nesmírně krásná, jemná a milá dívka. Vypadá jako víla, říká si David, ale to ještě netuší, že není daleko od pravdy a že jej po boku Laurel čekají pěkně horké chvíle. Bytosti z jiného světa se dostávají mezi lidi a začíná boj na život a na smrt…

Laurel je nahraná. Její rodina (no rodina, spíš jen ona a rodiče) se stěhuje z malého domku do ještě menšího bytu a navíc nemají dost peněz, aby matka mohla dál pokračovat v domácí výuce. Pro Laurel nastává něco hrozného: má začít chodit do školy mezi totálně cizí lidi. S mámou to je přece jen něco jiného. Jenže rodiče si nedají říct a Laurel musí poslechnout.

Co o sobě vlastně Laurel ví? Že je adoptovaná dívka, kterou rodiče jako tříletou holčičku našli v košíku před domem. Je přísná veganka a nic jiného než zeleninu a ovoce do pusy nestrčí. Je bledá, nemastí se jí vlasy a ačkoli jí je 15 a půl ještě nedostala menstruaci. Takže pěkně tajemno.
Všechno se totálně zhorší, když se na Laureliných zádech objeví záhadná boulička. Co by to mohlo být? Že by první pupínek? Jenže pupínky nerostou tak rychle. Laurel s hrůzou pomyslí na nejhorší - že by to mohl být nádor či rakovina...

Jenže Laurel trošku přehání. Boule sice zmizí, ale místo nich se jí na zádech objeví křídla, nebo spíš obří květ. Jenže co to znamená?

Abych pravdu řekla, tato kniha vás uchvátí. Je opravdu kouzelně napsaná, Stephenie Meyer se ani nedivím, když knihu označila jako Úžasný debut. I anotace má pravdu - změna pohledu na svět víl. Pokud jde o anotace, jsem ráda, že tahle vypověděla něco málo z příběhu. Taky nesnášíte anotace, kdy se vyzradí až příliš mnoho děje, nebo kde je naopak napsaná úplná blbost, co se v knize ani neobjeví?
Křídla vás zkrátka nezklamou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! ♥