úterý 20. října 2020

Recenze: Škola dobra a zla | Křišťál času

Škola dobra a zlaPočet stran: 536
Série: Škola dobra a zla, 5/Kamelotská léta, 2
Překlad: Magdaléna Stárková
Nakladatelství: CooBoo, 2019
Originální název: School for Good and Evil: A Crystal of Time
Hodnocení Goodreads: 4.50 (z 4 734 hodnocení)
Anotace:
Sofie, Agáta a jejich přátelé musí najít způsob, jak přemoci hrozivé zlo, které lži překrucuje v pravdu a snaží se přepsat jejich příběhy. Falešný král si uzurpoval kamelotský trůn, Tedrose odsoudil k smrti a Sofii donutil k tomu, aby se stala jeho královnou. Agátě se jako jediné podařilo utéct. Teď musí spolu se studenty Školy dobra a zla vymyslet, jak dostanou Tedrose zpátky na trůn a zachrání Kamelot. A to dříve, než jejich pohádky dospějí k smrtícímu konci.

Občas člověk potřebuje nějakou pohádku. A nemusí to být nutně jedna z klasických, ideálně kombinace všeho. Škola dobra a zla patří už pár let mezi moje oblíbené pohádkové série a nevzdávám to ani se spin-offem k původní trilogii. Tak jak dopadl pátý díl?

Lidé ze lží dokážou udělat realitu. Tím, že věří na pohádky, ztotožňují se s nimi a předávají si je mezi sebou, jim vdechují život.


Kdysi zářnou budoucnost zahalil temný stín. Na trůnu sedí Rhian a jeho zlý bratr Japeth ničí vše, jen aby jim to hrálo do karet. Oba se prohlašují za Artušovy syny, což vede k jedinému - je třeba popravit Tedrose. Ten a spousta dalších Navěků a Nikdyvíců skončila uvězněná a jediný, kdo měl to štěstí utéct, je Agáta. Sofie je pro změnu nucena hrát Rhianovu královnu a do toho vymyslet, jak jen odvrátit neodvratně blížící se katastrofu. Ale to by nebyly pohádky, aby se to všechno nějak nezamotalo.

Spousta příznivců Školy dobra a zla to se sérií vzdala, jakmile vyšel čtvrtý díl. Ale jak už to tak bývá, klasicky jsem šla proti proudu a z pokračování jsem byla nadšená. Jistě, pokaždé to jsou pěkné bichle, ale Chainani mě svým stylem vždycky natolik vtáhne, že se do světa pohádek naprosto ponořím. Nejinak tomu bylo i v případě Křišťálu času.
Ačkoli je celá série vyprávěná v er-formě, autor i tak střídá hlavní záběr na postavy v každé kapitole. A když je postav habaděj, může to být trochu problém. Střídání pohledů mi nevadí, ale když jedna postava po něčem pátrá a druhá nám to ve své kapitole rázem vyzradí, trochu to ztrácí na významu. Vzhledem k tomu, že se tady střídají snad úplně všechny postavy, k těmto vyzrazením docházelo až příliš často - ale to by nebyl Chainani, aby neměl pár es v rukávu i tak. Mám-li se ale přiznat, nebyla jsem ze zvratů tolik paf jako dřív. V předchozích dílech mě autor dokázal vyloženě vykolejit, tady jsem odhalení buď čekala, nebo na ně jenom přikývla.

Ani tak mi to ovšem nebránilo v tom si čtení užít jako vždycky. Nevím, jak bych měla autorův styl popsat - pohádkový asi bude znít jako klišé, ale je tomu tak. Slova se čtou lehce, příběh plyne pod rukama tak rychle, že i přes podstatně velké číslo stránek máte knihu raz dva za sebou. Chainani je hlavně věrný svému stylu i svým postavám; žádná z nich, ač se tu objevuje už tak dlouho, neztrácí na charakteru a vždy víte, co od nich čekat. Jistě, prochází si určitým vývojem a je vidět, že se poučují ze svých minulých chyb, ale pokud vás v dřívějších dílech bavila Agátina vynalézavost a Sofiina nešikovnost, těch je tu habaděj. Chanianiho typický humor taktéž prosakuje téměř každým odstavcem, a jak ostatně říkám celou dobu, u knihy jsem se bavila.
Víte, co je při psaním samotném to nejlepší? Záporáci. Vymýšlení motivů, jejich postojů, jak se budou k hrdinům chovat... a s pojmem „záporná postava" si autor vyhrál na výbornou. Lev a Had jsou známí už z předchozího dílu, tady ovšem dostali daleko důležitější role a Chainani jim věnoval patřičný prostor, aby se oba dostatečně projevili. Mě tedy nedonutil s nimi sympatizovat, ale motivy jsou uvěřitelné, nejsou to neoblomní záporáci, ale jsou chytří. A přece jenom, žádná postava není špatná skrz naskrz, co? Psychologie postav na jedničku. A cením autory, kteří své postavy absolutně nešetří. Chainani k nim není zrovna laskavý.

To je ta potíž s přáními.
Člověk je musí do detailu upřesnit.


Bonusovou částí tohoto dílu je i kapitola, kterou autor nakonec vypustil a přepsal. Tudíž máme jakožto čtenáři možnost nakouknout pod pokličku, jak se Škola dobra a zla tvoří, a to jsem opravdu ocenila. Sama si vždycky při psaní píšu všechny vynechané scény s poznámkami bokem a tohle mě strašně pobavilo. U odstavců jsou i autorovy vpisky, proč to tam nedal, co se tedy změnilo tím, že to tam nedal apod. Moc milé zpestření.
Celkově - jsem spokojená. Odnesla jsem si přesně takový zážitek, jaký jsem chtěla, Škola dobra a zla mě stále baví. Na jednu stranu to už ale postrádá ten wow efekt, jaký to vždycky mělo, i když to na výsledku vůbec nic nemění. Jsem moc zvědavá na závěr série a doufám, že protentokrát si autor nachystá něco famózního.
Grammar nazi verdikt: perfektní. Každý překlad Magdalény Stárkové je skvělý. Plus musím taky vynachválit obálku, tahle se mi líbí nejvíc z celé série.

Co vy a Škola dobra a zla? Vzdali jste to, nebo taky napjatě čekáte na (třeba už definitivně) poslední díl? :) Mimochodem se také chystá film na Netflix, na který jsem moc zvědavá.

8 komentářů:

  1. Já si spíše u Školy dobra a zla čekám na to, až to bude hotové a možná ji zkusím. Jakožto hodně mě láká. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, Humbook dneska sdílel na stories, že vyšel poslední díl, tak už se na to můžeš vrhnout :D

      Vymazat
  2. Tahle série má naprosto úžasné obálky. Určitě bych se do ní ráda jednou také pustila, ale odrazuje mě, neustálé přidávání dílů... Plus mě taky překvapilo, že má kniha tolik stran. Myslela jsem, že jsou kratší. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty obálky jsou naprosto boží! ♥ A jo, díl od dílu to je kolikrát tlustší a tlustší :D Ale netáhne se to, ten počet stran je ve všech dílech ideální :)

      Vymazat
  3. Tuhle sérii asi nechám nepřečtenou, respektive ji nebudu rozečítat. Spíš bych ráda jednoho dne dočetla třeba Selekci nebo Drahokamy nebo Divergenci nebo tak. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, těch sérií je vždycky nějak moc :D Ale třeba Divergenci jsem nedočetla a patrně ji nikdy nedočtu, na to nemám nervy :'D

      Vymazat
  4. Mám doma jen ty tři díly a další zatím nemám v plánu kupovat ani číst. Nebyla jsem ráda, že autor v sérii pokračuje. Spíše se bojím, že už to nebude ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, když je to prvotně trilogie, má to zůstat trilogií; tady mi to zrovna nevadilo, ale stejným krokem mě trochu naštvala Tahereh Mafi s Roztříštěnou. U Školy je pravda, že to trochu klesá oproti původním třem dílům, ale mě osobně to pořád baví :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥