čtvrtek 2. dubna 2020

Co čte student bohemistiky #2


Ahoj plamínci! Jsem tu s dalším shrnutím toho, co jsem byla povinna číst do školy. Když je teď to „volno", nějak hůř se dokopávám k té povinné četbě. My aspoň máme tunu úkolů, mezi nimiž jsem ráda, když se dostanu k rozečteným knihám, a vždycky radši sáhnu po Skleněném trůnu než po Novákové. Tu čtu už snad měsíc a je to utrpení, takže ta se objeví až v nějakém budoucím shrnutí. Doufám, že vy jste na tom trochu líp!
Každopádně, dneska tu mám čtveřici, která není zase tak děsivá. :)


Bohdanecký rukopis (Josef Jaroslav Langer) | Detail knihy | ČBDB.czJosef Jaroslav Langer: Bohdanecký rukopis
Tohle je jedna z těch knih, které pochopíte, jen když k ní máte kontext. Protože já ho neměla a fakt jsem to nepobrala. My totiž vždycky máme nějaké dílo načíst na danou hodinu, kde se bavíme o době, autorovi a samotném dílu, takže všechno info dostanu až zpětně. A takhle jsem po přečtení zjistila, že se jedná o parodii na zfalšované Rukopisy. Parodie já ráda, takže věřím, že jakmile budu mít přečtené i Rukopisy a k tomuhle se ještě jednou vrátím, pochopím to líp a třeba se mi to bude i trochu líbit. Prozatím tedy hodnocení nechávám nulové, uvidím v budoucnu.

Kytice (Karel Jaromír Erben) | Detail knihy | ČBDB.czKarel Jaromír Erben: Kytice
Věřím, že s Erbenem se všichni setkáme už na základní škole a že většina si ho bere k maturitě - já Kytici teď četla potřetí.. Jeho balady jsou jednoduché a hodně známé, takže na nich není co zkazit. Jenže já prostě musím jít vždycky proti davu. Mně Erben tolik nesedl. Docela dost si potrpím na rytmus a ten tu fakt ucházel, nad některým vyjádřením jsem jen pozvedla obočí a říkala si, kam na to chodí. Jistě, je to jedno z nejznámějších českých děl, ale znám daleko lepší básníky. Ale samozřejmě, nijak ho nehaním! Čte se příjemně, a jak říkám, je to tak známé, že to jde jako po másle. Rozhodně patří k těm lepším, které jsem doposud přečetla, a radši bych si vybrala jeho než Slávy dceru, co si budem.

K. H. Mácha – Máj - Karel Hynek Mácha | Elektronická kniha na Alza.czKarel Hynek Mácha: Máj
Již je den, již je den! Klasika nad klasiky. Na rozdíl od vrstevníka Erbena tohle zbožňuju nadevše. Tohle je pravá poezie, drahý Atticusi. Miluju tu melodii slov, veršů, všeho, všechny ty metafory a skryté významy. Jak vás jednotlivé verše doslova hladí po duši. Jak vám nic neřekne přímo. Máj bych taky mohla číst pořád dokola a nikdy bych se ho nenabažila. Upřímně, kdyby se zbytek vysokoškolské literatury měl točit jenom kolem Máchy, vůbec bych si nestěžovala. Většina mých spolužáků-kolegů z něho moc odvařená není a spíš jim hraje na nervy, ale mně teda výsostně vyhovuje, jak moc se o něm všude mluví. ♥

Strakonický dudák by Josef Kajetán TylJosef Kajetán Tyl: Strakonický dudák
(A hele, všichni autoři tady dneska mají dvě jména. :D) Když se někoho zeptáte na Strakonického dudáka, většinou vám řekne, že to je prima pohádka a že to třeba četli na základce. My jsme to teda nečetli, ale podle úryvku jsme tenkrát měli utvořit skupinky a sehrát scénu, kdy se Švanda rozhodne jít do světa. Pamatuju si, že to byla docela sranda, ale... to je asi tak všechno. A pak jsem si v jednom z literárních předmětů vybrala za téma na referát právě Tylovu tvorbu, takže o to zvědavější jsem na to byla. No jo, jenže... to jenže tam je asi vždycky. :'D
Protože jsem kvůli referátu četla studii na jeho tvorbu, mám v tom trochu víc jasno, proč to tak napsal, co ho k tomu vedlo a tak, ale nic to nemění na tom, že to je podle mě prostě hrozná blbost. Jasně, teď už po té studii chápu i ty nepříliš logické prvky, že tam prostě kvůli dobovému publiku musely být. Ale mně to nepřišlo ani moc vtipné, postavy mě vážně štvaly a vlastně mě vůbec nezajímalo, kam to všechno povede, maximálně jestli toho Švandu nakonec fakt zabijí, nebo ne. (To byl mimochodem závěr profesora Turečka, jehož studii jsem četla, a moc se mi líbil - porovnával tam právě Švandu s Máchovým Vilémem. Že si jsou ve spoustě věcech podobní; sirotci odmítaní společností, plni nešťastné lásky, dokonce ve vězení a před popravou, jenom tedy Máchův Vilém to dotáhne až do konce. :D) Za mě to pořád patří k tomu lepšímu, ale nic moc extra to není.

Co vy a romantická poezie? Fandíte spíš Erbenovi, nebo Máchovi? :)

12 komentářů:

  1. Poslední tři knihy jsem četla, přičemž jsem si k maturitě brala automaticky Máj a Kytici. :) Zrovna Kytice patří mezi mé nejoblíbenější poezie a už ani nevím kolikrát jsem ji četla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ani mě Strakonický dudák příliš neoslovil, naopak Kytici miluju, a to už od dětství - možná jsem byla trošku divné dítě :)) Pokud jde o Máchův Máj při prvním čtení na střední škole jsem byla celkem zklamaná, když jsem ho ale četla znovu (s trošku většími znalostmi o literatuře a tehdejší tvorbě) zalíbil se mi mnohem víc.
    Ale ve výsledku jsem stejně fanda Erbena. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem jediná! Já se jako malá docela bála Polednice, takže to u mě nehrozilo :'D Ty znalosti se vždycky hodí, člověk pak na spoustu děl kouká úplně jinak. :)

      Vymazat
  3. Máj a Kytice, ty jsem taky četla, akorát k maturitě :) A musím říct, že měly něco do sebe :)

    OdpovědětVymazat
  4. Slávy dceru napsal Kollár, ne? :D Každopádně taky nejsem žádný zvláštní milovník Kytice. Líbil se mi film i divadelní zpracování, ale ten text sám o sobě až tolik ne. Nicméně Máj zbožňuju a každoročně se k němu ráda vracím. Co jiného by měl taky člověk číst v květnu. :) Tyl má rozhodně i lepší hry než zrovna Strakonického dudáka. Ani tak ho nepovažuju za geniálního dramatika, ale v rámci své doby pořád tvořil něco, co je dneska prezentovatelné. Na rozdíl od mnoha jiných. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, teď jsem se lekla, že tam mám takovou chybu :DD Myslím to obecně ke všemu, co jsem doposud přečetla, proto ji zmiňuju, i když se v odstavci jedná o Erbena :D A jsem ráda za dalšího milovníka Máje! ♥

      Vymazat
  5. Ty jo, někdy si rvu vlasy, že jsem nešla studovat bohemistiku, historii, žurnalistiku... cokoliv. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ber to takhle, když to nemusíš číst proto, že fakt musíš, užiješ si to rozhodně víc :D

      Vymazat
  6. Taky studuju bohemistiku, máme velmi podobný seznam, minul mě jenom Bohdanecký rukopis! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak zdravím kolegu! :D A zrovna ten je to menší zlo z toho všeho :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥