čtvrtek 7. června 2018

Duhová doporučení


Plamínci, červen zase přišel. S ním tedy prázdniny pro vysokoškoláky, poslední maturity, uhánění se na uzávěr klasifikace, narozeniny Adelle a samozřejmě pride month. Stejně jako loni jsem si naplánovala, že si procvičím svoje kreslicí dovednosti a načmárám si postavy ze svých knih a příběhů, které mají různou orientaci, ale opět nejsem schopná udělat ani čárku. Co už, dneska tu jsem s doporučením knížek, které v sobě mají LGBTQ+ hrdiny.


Probuzení Simona Spiera1. Probuzení Simona Spiera
A co jste čekali, že začnu s něčím jiným? :D Jestli kdy mám porušit svoje knihomolské pravidlo, které vždy hlásám - že si prostě nemůžu vybrat tu nejoblíbenější knížku, protože jich je víc, tak se Simonem bych do toho hříchu klidně šla. Protože to byla prostě dokonalost. Četla jsem ji loni v květnu a co nejdřív si plánuju dát rereading, perfektnost nad perfektnosti. Pokud chcete s něčím začít, tak rozhodně se Simonem! Autorka navíc popisuje pubertu ze všech úhlů a viděla jsem se v každé postavě. Co víc, viděla jsem tam i svoje vrstevníky. Naprosto mi sebrala dech, a pokud mám použít impresionistickou fangirl, tak jednoduše asdfghjkl. Víte co.
Recenzi jsem nebyla schopná napsat, protože by zřejmě obsahovala jenom těch devět písmenek, co tu před chvílí padlo.

Nedej se2. Nedej se
Druhá dokonalost na pořadí - mimochodem, zaznamenali jste, že bude pokračování? ♥ Nedej se je podobně jako Simon taky trochu o hledání vlastní identity. Jen teda se spoustou magie okolo. Je to hrozně rozkošné a pořád se budete culit, a ten konec je naprostá třešnička na dortu.
Recenze tady.

Muffin a čaj3. Muffin a čaj
Yoli dotřetice; identita dotřetice, dotřetice prostě všeho dobrého. Jak říkají všechny ty recenze a propagace, co je sladšího než muffin? Jako patrně první českou LGBT byste si tuhle knížku neměli nechat ujít. (Už jsem slyšela cosi o dotisku, takže žádné strachy, pořád je.) Muffin a čaj navíc řeší i jiná, často opomíjená, zato běžná, témata, jako je třeba úzkost, a ta je tu ve vynikajícím provedení.
Recenze tady.
Will Grayson, Will Grayson
4. Will Grayson, Will Grayson
Už jsem ho četla dávno a upřímně, dost jsem z toho zapomněla, ale hlavní poselství knížky je snad jasné - každý si zasloužíme milovat a být milován. Ve Willovi to je navíc podané hrozně roztomile, u Tinyho/Drobka se budete jen usmívat. Doufám, že ten jeho muzikál někdy opravdu někdo secvičí, protože to by byla sakra show.
Recenze tady.

Turn the World Upside Down5. Turn The World Upside Down
Knižní hrdinové většinou ke svojí orientaci přistupují poměrně jednotně - coming-out je teprve čeká a většinou se toho trochu děsí. Tahle knížka ale patří mezi ty, kdy se k tomu přistupuje naprosto normálně, což je přesně něco, co je potřeba. Nedávno jsem měla na Goodreads v LGBT skupině debatu právě na tohle téma a zase mi to trochu otevřelo oči, co se psaní týče. A navíc, Turn The World Upside Down řeší fůru jiných témat, kterými se zabývají o dost víc, ale nic nezůstává upozaděno, to zase ne. Nevyšlo to tedy v češtině, ale vězte, že stojí za to ji přečíst.
Recenze tady.
Call Me by Your Name
6. Call Me By Your Name
Nedávno jsem tu na ni psala recenzi, takže o tom se zase tolik znovu rozepisovat nebudu. Ta kniha je prostě svým způsobem výjimečná. A brzo ji čeká české vydání, takže doporučuju všemi deseti. :)
Recenze tady.

Podělaným navrch7. Podělaným navrch
S tou jsem před pár dny skončila a recenzi teprve chystám, ale během toho jsem si stihla uvědomit jednu věc - že ono tady příliš nejde o děj. Jde o ty okolnosti. Jasně; vypadá to, jako by autorka měla potřebu sem naházet naprosto všechno, ale zas tak uměle to nepůsobí. A je to hrozně miloučké ve všech ohledech. Pokud by něco mělo patřit pod pojem „oddechovka", tak tohle.

Joy8. Joy
A když už jsem u těch oddechovek, tahle kraťoučká novela je to pravé ořechové. Je to sice trochu neuvěřitelný, ale neskutečně sladký, až se budete v tomhle vedru rozpouštět. A budete se smát. Hodně.
Recenze tady.

Líbali jsme se9. Líbali jsme se
A vidíte, na to bych málem zapomněla! Jestli je mezi tímhle žánrem nějaká klasika, tak rozhodně toto. Pokud vládnete angličtinou, běžte do toho v originále, ty gramatické chyby na každé stránce té kvalitě neskutečně ubírají, ale ta kniha je nádherná. Ve všech příbězích, které se v ní objeví.


Samosebou tu jsou knihy, kde se LGBT hrdinové vyskytují jako vedlejší postavy a většinou plní funkci takového toho překvápka, kdy to zase tolik nečekáte. Ale nebudu spoilerovat. Pro mě to je vždycky trochu *woohoo* moment. :D
Máte naopak vy nějaká doporučení pro mě? Četli jste výše uvedené? :))

Sice mám tenhle článek napsaný už pár dní a rozhodla jsem se ho po úpravách publikovat až teď, ale jednu vsuvku sem musím dát. Dneska jsem byla svědkem velmi „pozoruhodné" debaty ve své hodině angličtiny o orientacích a nedá mi to. Plamínci, vy všichni jste skvělí. Je úplně jedno, jakou máte orientaci. Jestli jste muž, žena nebo se necítíte ani na jedno. Všichni do jednoho jste výjimeční. Pamatujte si to, prosím. Je fuk, co říkají ostatní. Je fuk, co si myslí o tom, koho máte mít rádi. Jak řekl Timon, otočí-li se svět zády k tobě, otoč se ty zády ke světu. (A když už, já vás všechny zbožňuju. Do jednoho. Děkuju. ♥)

11 komentářů:

  1. Moc pěkný článek a tipy :) Z této tématiky jsem zatím četla Muffin a čaj a nějak mě to neohromilo, tak teď chci zkusit podobné knihy a zjistit, jestli mě LGBT nebaví nebo to byla jen výjimka :) Proto se chystám na Simona Spiera, chci vidět i film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Simon je boží! Na film se taky v dohledné době chystám. Snad se bude líbit :))

      Vymazat
  2. Simona jsem četla asi před třemi týdny a strašně moc se mi líbil. Když jsem ho dočetla, měla jsem chuť začít znovu :D Nedej se jsem se pokoušela číst, ale kniha mě bohužel nezaujala :/
    To, co si napsala na závěr mi zvedlo náladu ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Muffin a čaj spolu se Simonem jsou nejlepší. Četla jsem i Nedej se! a Willa Graysona, ale to už tak skvělé nebylo. Dobrá kniha s gayem jako hlavní postavou je i Nejdelší den Adama T. :D Děkuji moc za článek, jelikož o některých jsem nevěděla

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,
    já nedám dopustit na Muffin a čaj, ale posílám i další tipy:
    1. Dám ti slunce od Jandy Nelson
    2. Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru od Benjamina Alire Sáenze
    3. Daruj mi křídla od Lucie Hukové
    4+5. Šest vran a Prohnilé město od Leigh Bardugo (LGBT okrajově, ale celkově famózní).


    Mějte se!
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakryš, jak je možné, že jsem zapomněla na Dám ti slunce a Ariho? Stydím se, fakt se stydím! :D Daruj mi křídla chci rozhodně někdy zkusit, stejně jako Šest vran. Kolem toho je teď dost velký humbuk, tak jsem právě zvědavá. Taky se měj! :)

      Vymazat
  5. Jo a kdybyste někdo měl, třeba jen k zapůjčení, knihu Ve jménu říše od Kat Niemiec, byla bych nejvděčnější, nemůžu ji totiž nikde sehnat a dotisk se plánuje možná až na příští rok.
    Díky, predseda.macek@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek!!

    Jen bych ještě přidala knížky HIM a US od Sariny Bowen... To je skvělá oddychovka a moje seznámení s knihama LGBT, kterým jsem úplně propadla :) <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! ♥ Him ani Us neznám, takže se na to rozhodně mrknu, díky za tip! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥