úterý 15. dubna 2014

RC recenze: Percy Jackson | Zloděj blesku

 Percy Jackson – Zloděj bleskuPočet stran: 400
Série: Percy Jackson, 1
Překlad: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment, 2009
Originální název: The Lightning Thief
Hodnocení Goodreads: 3.92 (z 21 040 hodnocení)
Anotace:
 Jmenuji se Percy Jackson.
Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu.
Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr.
Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia.
Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi?
Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!
Na Percyho mě navnadily spolužačky a já jakožto fanda řecké mytologie (vlastně i římské, ale to už je jedno) jsem se na tuto knihu hrozně těšila. Kdyby byla napsaná v trochu starším stylu, nevadilo by mi to, ale i tak se mi to hrozně líbilo!


Percy má dvanáct let, což bylo trochu zarážející, většinou máme hrdiny starší šestnácti let, takže to byla taková změna. Díky jeho humoru tam je ještě ta polovina za třetí hvězdičkou, protože to prostě zabíjel. Byl to sice ten dětský humor, ale i tak jsem z knihy nadšená.
Kdo mě dostal, tak je Annabeth, Athénina dcera. S tou chytrostí jsme si docela podobné, já tak trochu vyčnívám kvůli tomu, že se mi daří. (Tak trochu. Skoro. Maličko.) Byla to skvělá postava, s úžasnými komentáři scén. Ano, čtete správně, pokud teď někomu řeknu "chaluhový mozečku", tak se předem omlouvám, nemyslím to zle.
Naopak z Grovera jsem měla divné pocity. Jednou slaďoučky hošánek, který se rozbrečí každou chviličkou, podruhé hrozný drsňák, co si jde za nesplnitelným snem. Hm, snad se to zlepší, i když je na té výpravě.
A bohové! Zeus byl vždy můj oblíbenec (i když nikdy nepochopím, proč se skloňuje bez Dia), ale tady byl takový... jak to říct... povahy, kterou bych přisuzovala třeba Hádovi, prostě vládci podsvětí. Naopak Hádés byl úplně v pohodě. Arés mě opravdu vytáčel a mrzí mě, že se nedostalo víc místa pro moje oblíbenkyně Athénu a Afroditu.
A Medúza! Ta byla úžasná. Už jsem myslela, že se tam ani neobjeví. I Kerberos, Rick prostě myslel na všechno!

Poseidon vs. Poseidón... ach jo, české překlady

Takže tohle jsou zhruba moje pocity. Percy to zabíjel, děj nádherně promyšlený a vůbec by mi nevadilo, kdyby se Rick rozhodl napsat novou verzi Percyho v dospělejší verzi! To by teda bylo něco.
Na konec mám jen jednu otázku...
Věříte? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

3 komentáře:

  1. Já jsem Percyho četla, když jsem byla mladší, takže se mi až tolik dětský nezdál :) Ale hodněkrát jsem teď slyšela, že je dětský, tak si to asi budu muset přečíst znovu, abych zjistila, jak moc špatně na tom je :D

    OdpovědětVymazat
  2. Percyho jsem četla ale zrovna tuto knihu ne, ale viděla jsem film který asi není lepší než kniha co? Jinak děkuju že jsi sem tuto recenzti dala (miluju recenze :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem ji nečetla, ale chtěla bych se do ní někdy pustit, už mi byla doporučována;-) Ale viděla jsem film, nevím jak se liší, ale líbil se mi;-) Jinak díky za pěknou recenzi!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥