středa 25. března 2015

RC recenze: Máj | Večerní máj - byl lásky čas

 Česká klasika – K. H. Mácha – MájPočet stran: 64
Série: ---
Nakladatelství: Fragment, 2015
Hodnocení Goodreads: 3.51 (z 1 496 hodnocení)
Anotace:
Nejvýznamnější představitel českého romantismu a zakladatel moderní české poezie K. H. Mácha vydal své kultovní dílo Máj vlastním nákladem v počtu šesti set výtisků. Bylo to v roce 1836 a Máchovi bylo pouhých 26 let. Porozumění od svých obrozeneckých souputníků se však nedočkal. Jeho velikost rozpoznaly až následující generace a nyní ji můžete obdivovat i vy.

Tak už i já jsem si konečně přečetla českou poetickou klasiku, kterou je bezkonkurenčně Máj. Myslím, že verše "Byl pozdní večer, první máj - večerní máj - byl lásky čas" zná snad každý, a pokud ne, určitě umíte vykřiknout "Hynku! Viléme! Jarmilo!"


Upřímně, podle toho, co mi navykládala češtinářka v hodinách literatury, jsem měla dojem, že to bude nějaký super literární obr. a ona to je šedesáti stránková knížečka. Taky jsem během čtení přišla na to, že je to vlastně úplně o něčem jiném, ale bláboly ze školy vám sem zatahovat nebudu :D

Na Máji se mi líbí to, že nás Mácha příliš neuvádí do děje a všechno je jen na čtenářově fantazii. Proč Jarmila brečí u jezera? Co Vilém dělá ve vězení? Postupně nějaké ty maličké prvky odhalí, ale jinak vše zůstává na nás. A zjistila jsem, že tenhle styl se mi líbí.
A víte, co na tom bylo úplně nejlepší? Že i do takového dramatu Mácha vklopil trochu toho humoru. A ne, není morbidní. Vážně, pokud umíte hledat a máte na to náladu, u Máje se zasmějete. Asi jen jednou nebo dvakrát, ale i tak.
Někomu možná může vadit ta zastaralá čeština, ale myslím, že právě proto to má svoje kouzlo. Když si uvědomíte, jak je ten příběh starý...! A kolikrát mají i takové příběhy na víc než ty nové. Aspoň já takový názor zastávám.

A co vy? Kdy jste četli Máj? :)
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

3 komentáře:

  1. Máj jsem nečetla, ale ty verše samozřejmě znám ;) A abych byla upřímná, ani se mi do knihy nechce. Básně moc nemusím, jediní autoři, u jejichž básní jsem se bavila, jsou Karel Havlíček Borovský (Tyrolské elegie) a Karel Jaromír Erben (Kytice).
    Jinak samozřejmě skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Stydím se, ale Máj jsem nečetla. Přitom ale miluji básně. Čech, který nezná první verš snad není Čech. Je to úžasná památka a trochu mě mrzelo, že když jsme si o ní povídali ve škole, dávala jsem pozor jenom já a zbytku to bylo ukradené. Měli bychom si toho víc vážit.
    Nicméně moc krásná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Máj miluju - a nejen ten Máchův - i polibek pod rozkvetlou třešní má své kouzlo, že :) Moc pěkně napsáno, asi po knížečce opět sáhnu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥