sobota 29. března 2014

ARC Recenze: Hon | Když zapadne slunce, je čas na útěk

Největší obrázek výrobku Andrew Fukuda  – HonPočet stran: 304
Série: Hon, 1
Překlad: Jakub Kalina
Nakladatelství: Fragment, 2014
Originální název: Hunt
Hodnocení Goodreads: 3.72 (z 6 078 hodnocení)
Anotace:
Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?

Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně – nezamilovat se do jedné z nich!
Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk.

Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal.
Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější...

Pamatujete na Monster High? Kde se monstra musela schovávat? Tak tady se všechno obrací. Upírům se říká "lidé" a naprosto vládnou světu. Lidé "glupani" se musí schovávat.
Nikdo nemá jména. Kdo vybočuje, toho sledují. Upíři se vyznačují zvláštními fakty - nesmějí se, ale mají na zápěstí vtipnou kost. Křupají jim krky a když jen slyší slovo "glupan", od úst jim létají sliny.

Hlavní hrdinka Gen je glupan, tedy normální člověk. Aby se nestalo, že by ho upíří kolegové sežrali, musí se za upíra vydávat. Což znamená nesmát se, nepotit se, netřást se a podobné věci, které vyjadřují pouze glupani. Stačí jedna jediná chybička - je po vás, upíři vás rozcupují na kousky.
Anotace všech dílů v originále hlásá, že je tato kniha ideální pro fanoušky Hunger Games. Vlastně to tak nějak jde, protože to tuto sérii hrozně připomíná - vyvolení jdou do "arény", kde loví glupany, a samozřejmě proti tomu hlavní hrdina protestuje. Proč? Protože by lovil lidi vlastního druhu. Nic ve zlým, ale chtěla bych ho vidět, jak to dělá.
Teď přesně nevím, kde to bylo, ale kdesi se psalo, že Komplikace začínají láskou. Jo, ani tahle knížka se neobejde bez romantiky, a hlavní hrdina se zamiluje do Záře Uhlíkové (kdo by dal dívce přezdívku Záře? K tomu se ještě dostanu.), která je upírkou. Ale pozor, přijde nečekané odhalení! :)

Gen se vyznačuje tím, že bojuje sám se sebou a lidem okolo sebe dává přihlouplé přezdívky. Nevím, ale zdá se mi, že jsem už v jedné knížce na něco takového narazila. Květovaná, Tlusťoch, Kulturistka? Hm, někdy jsem kroutila hlavou, co to z toho Gena leze.
Ale jinak se mi to opravdu hrozně moc líbilo. Dokonce tak, že jsem s Genem soucítila a dala knize plný počet hvězdiček.
Záře je něco jako Jekyll a Hyde. Měla jsem z ní rozporuplné pocity. Jednou taková, pak zas maková. Fakt, u ní jsem nikdy nevěděla, co z ní vypadne.
Kdo se mi tady ale hrozně, opravdu hrozně líbil, byl Ředitel. Ten tomu dodával pořádný šmrnc. Nechutné, krvavé, okouzlující. Jo, těmahle třemi slovy by se dala shrnout celá kniha.

K ději. Jak už říká anotace (a HG), Gen se jako glupan dostane na lov glupanů. Pěkná smůla. Nemohlo se stát nic horšího, protože musí pět nocí strávit "tréninkem" s upíry (v tomhle měl ten psychopat Vychrtlík pravdu, byl to trénink jak stehno), kde každý cítí glupana, a pozor, dramatizace, BEZ vody k pití, holícího strojku a podobných lidských vymožeností! (Kdyby Gen pořád neopakoval, že hrozně páchne, vůbec by mi to nevadilo.)

Jo, a to ukončení! Další důvod, proč budu číst tuto sérii dál. Omračující. Čekala jsem jakýkoli drastický konec, ale tohle ne! Drsně.

A nakonec dám porovnání s dějem Hunger Games, jen kdyby měl někdo zájem pro srandu... ;)

Hon - tvrdá diktatura upírů.
HG - tvrdá diktatura Snowa.
Hon - pozor, opět se losuje do legendárního honu!
HG - pozor, výběr splátců do legendárních Hladových her!
Hon - hrdina dostává čím dál větší strach.
HG - hrdinka se čím dál víc bojí.
Hon - Návštěva arény, kde je glupan = oběť.
HG - Aréna tady představuje hlavní plac, takže...
Hon - Ples!
HG - Přehlídka modelů!
Hon - Většina vylosovaných upírů umírá.
HG - Splátci jeden po druhém odpadají.
Hon - Plán, jak vyhrát = zdrhnout!
HG - Získáváme plán na vítězství.
Hon - A povedlo se!
HG - Utíkáme z Arény.
Hon - pekelně otevřený konec.
HG - Všechno ještě nekončí...

Za poskytnutí knihy děkuji nakladatelství Fragment.

3 komentáře:

  1. Fjů, no konečně! :) Nejdřív samé chvály a pak jsem zase viděla nějaký nic moc recenze :D A vzhledem k tomu, že mě tohle nadchlo, tak jsem skutečně ráda zůstala v představě, že tu knihu musím prostě číst! :) Super

    OdpovědětVymazat
  2. Super :D aspoň som si tie podobnosti nevšimla sama... ale nie je to divné? Keď to s HG porovnáš, objavíš vlastne dosť veľa podobností :D možno až príliš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň že to v originále zmínili v anotaci. Jinak by ho klidně Sue mohla žalovat. :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥