čtvrtek 22. července 2021

Recenze: Chaos Walking | The Knife of Never Letting Go

Počet stran: 
496
Série: Chaos Walking, 1
Nakladatelství: Waker Books Ltd, 2021
Hodnocení Goodreads: 3.96 (z 175 308 hodnocení)
Anotace:
Todd Hewitt is the only boy in a town of men. Ever since the settlers were infected with the Noise germ, Todd can hear everything the men think, and they hear everthing he thinks. Todd is just a month away from becoming a man, but in the midst of the cacophony, he knows that the town is hiding something from him - something so awful Todd is forced to flee with only his dog, whose simple, loyal voice he hears too. With hostile men from the town in pursuit, the two stumble upon a strange and eerily silent creature: a girl. Who is she? Why wasn't she killed by the germ like all the females on New World? Propelled by Todd's gritty narration, readers are in for a white-knuckle journey in which a boy on the cusp of manhood must unlearn everything he knows in order to figure out who he truly is.

Patricka Nesse miluju, takže nad žádnou z jeho knih ani nezaváhám. O trilogii Chaos Walking jsem přemýšlela už dlouho, a když letos už přišlo i filmové zpracování, konečně nadešel čas i na knižní předlohu.

We are the choices we make.

Todd Hewitt žije ve světě, v němž už nejsou žádné ženy, zato myšlenky mužů jsou slyšet na míle daleko. Tajemství tak prakticky neexistují. A přesto se zdá, že jeho opatrovníci jedno skrývají. Těsně předtím, než má dospět a stát se mužem, ho jeho adoptivní otcové pošlou pryč z jediného obývaného města na planetě s někým, koho by nikdy za nic nečekal; s dívkou. Dívkou, jejíž myšlenky neslyší. A očividně ani město, v němž žil, není úplně jediné. 

Pokud bych na Nessovi měla vypíchnout jedinou věc, tak jeho styl. Dokáže do svých vět vložit takové emoce, až to snad ani není možné. Slova doslova dýchají pocity postav a nemusí být nic naznačeno explicitně, aby to mělo ten správný úder. Ness je zkrátka schopný mě rozložit ve dvou větách, potvrdil to ve svých předchozích knihách, potvrdil to i tady.
Přesto to je trochu jiné než to, co jsem od Nesse zatím četla. Adam i Něco víc byli vyprávěni er-formou, zatímco The Knife of Never Letting Go je v ich-formě. Na emočnosti vyprávění se však nic nezměnilo, možná to tomu ještě krapet přidalo. Ich-forma tím pádem autorovi poskytla jasnou věc; vypravěče, který není vševědoucí. Opravdu víme jenom to, co ví Todd, známe omezenost jeho mysli, přes kterou nic nejde.

Děj není nijak akční - vesměs se neustále točíme v kruhu. Todd a Viola utíkají a schovávají se, tak to funguje po většinu knihy, tudíž se to musí zaplnit jinde, a Nessovi se i přes tak zdánlivě jednoduchou strukturu povedlo to udělat svižné. Todd ani Viola navíc nejsou bezchybní, odpovídají svému věku, takže se jim kolikrát do cesty připlete překážka, kterou si sami zaviní. Málokdy hrdinové dojdou k vývoji, když se jedná o sérii, hned během prvního dílu, ale tady si s tím autor hraje brilantně.
Jinak originalitu tomu upřít nemůžu; příběh se neustále zamotává a jsem si jistá, že v dalších dílech toho odhalím ještě víc. Todd zjišťuje informace z různých zdrojů a většinou si je taky chvíli nechává pro sebe, takže o napětí není nouze, plus tím pádem autor trochu počítá s tím, že nad tím přemýšlíme a jsme taky schopní vybrat správnou verzi příběhu. Oddechovka to rozhodně není, Nessův existencialismus tu jede své na plné čáře.
Přesto si upřímně nemůžu pomoct, že tomu něco chybělo. Je to vypjaté, když už dojde na akci, tak je pořádná a nelítostná, je to vtipné a originální, ale především v první půlce knihy tam nebylo nic, co by mě nutilo po knize sáhnout. Konec jsem prosvištěla, to snad ani jinak nejde, ale zřejmě není ideální, když se vám do toho příběhu prostě nechce. Vzhledem k té zdánlivé jednoduchosti děje jsem taky nikdy nevydržela číst dlouho - ale to se týká jen té první půlky, pak to nabere spád a skoro to nezastavuje, jen to bohužel nemůžu přehlédnout.

War is like a monster. War is the devil. It starts and it consumes and it grows and grows and grows. And otherwise normal men become monsters, too.

Na závěr vyzdvihnu to, co mě na celé knize bavilo snad nejvíc - práce s jazykem. Jelikož jsme v budoucnosti, ve městě, které je zcela izolované už po několik let, se mluva postav specificky vyvinula, tudíž to není tradiční angličtina, na kterou běžně narazíte v textech. A týká se to všeho, nejen způsobu užívání, ale taky afixů a vybraných slov. Slovíčka si nepřeložíte, prostě je musíte pochopit z toho, jak je Todd či ostatní postavy používají. A jako lingvistku mě to strašně bavilo. Úroveň angličtiny tu je tedy markantně těžší, a pokud se čtením v angličtině teprve začínáte, tohle si schovejte na později. A pak si to užijete.

Jedna věc je jasná - autor se s tím nemazlí. Nemůžu prozrazovat víc, protože by všechno byly spoilery, tak nadupaný ten svět je, ale věřte mi, že to je skvělý začátek série, s níž budu moc ráda pokračovat.

Jaká je vaše oblíbená kniha od Nesse? Viděli jste už film? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji EnglishBooks!
Na knihu se můžete podívat tady.

6 komentářů:

  1. tuto sérii od autora neznám, ale zní to dobře :) je už i přeložena? v angličtině bych to nezvládla přečíst :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je i v češtině; dřívější vydání je u Joty jako Hlas nože, novější u Booklab pod názvem Naslouchej noži :)

      Vymazat
  2. Od autora jsem četla pouze Volání netvora, a to bylo moc dojemné. :)

    OdpovědětVymazat
  3. ja to cetla uz davno, kdysi jsem sehnala dva dily v LK, takze bylo jasne, ze po sehnani i posledniho se do toho pustim, kdyz to bylo za par korun... obcas to trosku vazlo, ale jinak se mi pribeh libil :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až tam to dotáhl? :D Tak to je fajn, na další díly jsem moc zvědavá :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥