pátek 8. května 2020

Seriálové kukátko: Zaklínač a See

Top 10 Best Websites to Watch TV Shows Online FREE
zdroj
Donedávna jsem o sobě prohlašovala, že nejsem seriálový typ. Nechápala jsem, kde se bere to haló kolem Upířích deníků a co na tom opakovaném sledování všichni vidí. Zkoušela jsem to taky, pustit si pár dílů, ale nikdy mě to u žádného seriálu neudrželo natolik, abych zvládla aspoň jednu sérii. Až na výjimky, samozřejmě. Ale karanténa dělá divy a my se se ségrou vrhly na seriály, které mi doporučili známí nebo od kterých jsem aspoň něco čekala. A víte co? Ono to bytí seriálovým typem možná přece jen ocením. Stačí mít dobrý seriál.

Jak Zaklínač, tak See (v češtině Zrak, ale to je asi neoficiálně, minimálně jsem k tomu nenašla vůbec nic o českém dabingu) spatřili světlo světa v podobnou dobu, jen tedy o Zaklínači se mluvilo krapet víc. Dlouho jsem odolávala, ale jak říkám, po večerech, kdy víte, že ráno nevstáváte s budíčkem, jsme se do toho se ségrou pustily. V obou zmíněných seriálech hrají naši oblíbení herci, kteří nás ostatně nalákali sami o sobě, a měla jsem chuť na něco vyspělejšího než klasická teen dramata. Konečný verdikt? Oba seriály rozhodně doporučuju.


Zaklínač / The Witcher (TV seriál) (2019) | ČSFD.czZaklínač

Toho jistě nemusím kdovíjak dlouze představovat. O knihách i hrách slýchávám od základky, ale nikdy jsem se k nim nedostala. Do seriálu jsem tak šla jen s tím, že jsem znala jména postav, občas i jejich funkci v příběhu. Neměla jsem tedy s čím srovnávat ani co od toho očekávat, a to bylo asi nejlepší. Když si teď zpětně čtu pár názorů, objevují se stížnosti na některé nepřesnosti, ať už co se týče děje, nebo klidně vzezření postav. Ale jak říkám, do tohohle jsem šla s nulovými vědomostmi, takže mě to moc netankovalo.
Řeknu to rovnou - nemám ráda detailně zobrazené násilí. Z tohoto důvodu jsem taky kdysi vypla první díl Hry o Trůny, že se na to nebudu dívat, a v tomhle ohledu k tomu stále sbírám odvahu (i když tedy po takové době vím, jak to skončí, ale co už). Nepotřebuju vidět každé střevo, které z těla vypadne, ani jak si která zbraň klestí cestu skrz maso. Na to nemám žaludek. Takže nebudu lhát, první epizoda mě trochu vyděsila, ale pokud jste na tom stejně - zvládla jsem to. Zavírala jsem oči, nedívala se a jen poslouchala, ale takhle se to dalo. :D
V seriálu sledujeme osud zaklínače Geralta, jehož povoláním je zabíjení nadpřirozených tvorů. Epizody na sebe navazují, není to ten typ seriálu, kdy je každá epizoda příběhem vyloženě sama o sobě - ale svým způsobem to tak platí. Co jsem pochopila, tak se v každém dílu objeví nějaká povídka ze zaklínačova světa, tedy se hlavní problém stihne vyřešit, a pak se na něj navazuje v dalších dílech. Děj se totiž točí kolem tří postav; zaklínače Geralta, čarodějky Yennefer a princezny Ciri, přičemž snad jedině ona má tutéž dějovou linku po celou první sérii. Každý z nich zažívá svůj vlastní příběh, a pokud mě tvůrci něčím maximálně překvapili, tak časovými linkami. Ono chvilku trvá, než zjistíte, jak to vůbec funguje, a většinou nemám ráda, když si vypravovaný čas skáče dle libosti, ale tady mi to sedlo perfektně. Co víc, jak to všechno zapadlo do sebe, zůstala jsem na to jen ohromeně zírat. Poslední dvě epizody za mě byly nejlepší, co se toho překvapování a akčnosti týče.
The Witcher Teaser for Lucca Comics & Games 2019 - VitalThrills.com
Nemilujte ho. Ta slavná scéna ve
vaně je mimochodem v páté
epizodě.
Samotný fantasy svět mi i jako absolutnímu neznalci přišel v poskytnutém měřítku vykreslený dobře - ano, chvílemi to bylo trochu zmatečné nebo nedotažené, ale tyhle chvíle se vyskytly naprosto výjimečně. Podívanou jsem si zkrátka užila. Jsou tam překvapující zvraty, a hlavně se tvůrci s ničím nemazlí a vy si nemůžete být jistí vůbec ničím - jestli třeba tahle nebo tamta postava přežije. A co se týče názorů, které kdysi obletěly internet; předlohu neznám, takže k barvitosti obsazení nemám žádnou výtku. Herecké výkony byly perfektní, neznámé tváře překvapily a Henry Cavill nezklamal. Jenom už budu asi u Supermana už vždycky očekávat nějaký podmračený pohled a zamručení "fuck".
Za sebe Zaklínače rozhodně doporučuju, pokud nad ním pořád váháte, jak jsem váhala já. Je to krvárna, co si budem, ale když jsem to zvládla já, zvládnete to taky. Má to spád, místy to je strašně vtipné a postavy vám přirostou k srdci, ani to nepostřehnete. Rozhodně mám v plánu mrknout na knížky a možná i na hry.
Jo, a abych nezapomněla... toss a coin to your witcher!


See (TV seriál) (2019) | ČSFD.czSee

Tak jsem si po Zaklínači řekla, že bychom si se ségrou mohly dát trochu oraz od těch krváren, že nepotřebuju vidět, jak se seká která hlava... a pustily jsme si See, kde se hlavy sekají ještě víc. Ano, máme smysl pro humor :D
A máme ho fakt velký. Protože See začíná tím, že v 21. století na Zemi vypukl smrtící virus, který skolil naprostou většinu obyvatelstva, a ti, co přežili, oslepli. Jo, co lepšího si můžete pustit během koronakrize... Každopádně, v příběhu jde tedy o to, že po několika letech už se lidé maximálně přizpůsobili tomu, že nevidí, a perfektně se orientují pomocí ostatních smyslů, z nichž u každého jsou vyvinuty trochu jinak. Existují ovšem zvěsti o čarodějích, po nichž jdou vojáci - mezi takzvané čaroděje patří hlavně ti, co vidí. A seriál nezačne jinak, než že se narodí dvojčata se schopností vidět.
Myšlenka mi přišla skvělá. Tohle bylo asi všechno, co jsem věděla, než jsme se do seriálu pustily - jo, a že tam taky hlavní roli hraje Jason Momoa, a to mi ostatně stačilo :D Samy jsme si se ségrou způsobily jednu velkou nevýhodu - najely jsme na to hned po Zaklínači. See je pomalejší, minimálně ten rozjezd, kdy se divák teprve seznamuje s prostředím, do kterého nás tvůrci zavedou. Zaklínač je jedna akce za druhou, kdežto tady chvíli trvalo, než na ni došlo; zato mi věřte, že když už fakt přišla, tak grandiózně.
Dvě série seriálu See od Applu stojí téměř čtvrt miliardy dolarů ...Jistě, jsou tam nelogičnosti a nedotažené věci. Několik plot-twistů se mi taky povedlo odhadnout. To ale nic neměnilo na tom, že jsem si podívanou fakt užila. Mezi hlavní pilíře celého seriálu totiž patří rodina a rodinné vztahy, a to i v knihách oceňuju daleko víc než ty milostné. A jakmile zmíněná dvojčata vyrostou, akce je taky habaděj. Někdy až příliš, že to ani nestíháte pobírat. Už jsem zmiňovala, jak se tady sekají hlavy ještě víc? Vidět je dočista všechno a je to daleko nechutnější než Zaklínač. Efekty prvotřídní, to ano, ale stačilo mi vždycky jen pár sekund a radši jsem odvracela zrak.
I tady musím pochválit herecké výkony. Hercům až na ty nejnepatrnější výjimky nevěříte, že fakt nejsou slepí. Jenom teda nevím, kde tvůrci přišli na jméno Jerlamarel, anglicky to vyslovím taktak a česky pořád pletu poslední konsonanty :D Jestli See někdy získá český dabing, jsem fakt zvědavá, jestli ho radši nepřekřtí.

Oba seriály mají potvrzené druhé série, které se blíží, tak doufejme, že je současná krize neodsune do neznáma. Na obě se těším a jsem zvědavá, kam nás tvůrci zavedou tentokrát. Proteď jdu tyhle kruťárny nahradit klasickým teen dramatem, které mě sice chvílemi neskutečně štve, ale na druhou stranu u toho člověk může vypnout a skvěle si odpočine. :D
Viděli jste jeden ze zmíněných seriálů? Těšíte se na pokračování? :)

14 komentářů:

  1. Zaklínače už jsem viděla, ten je skvělý, ale děkuji za tip na See, zní to zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ani jeden seriál jsem neviděla, ale o Zaklínači už nějakou dobu uvažuju. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Zaklínače se stále chystám, ale jaksi mám rozkaných dost seriálů, tak se na ně soustředím. :D Ono na ně musí být taky ta správná nálada. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zaklínače jsou zkoukla za jediný den, strašná pecka! :-) Ještě musím přečíst ty knížky, než vyjde další série :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje řeč! :D Taky bych aspoň nějaké knížky před druhou sérií stihla :D

      Vymazat
  5. Zaklínač byl pecka, zkoukla jsem to za dva dny. Za to See vůbec. Viděla jsem asi jeden díl a vůbec mě to neoslovilo, viděla jsem tam straně moc nelogičnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas! ♥ A u See mi ty první dvě epizody přišly nejslabší, ono než ta dvojčata vyrostou, tak trvá, než se spustí pořádná akce... a pak jí je zas hodně :D Ale chápu, jsou tam scény s několika otazníky, o kterých taky doufám, že se ještě vysvětlí :'D

      Vymazat
  6. Zaklínač u nás jel asi třikrát, ale koukal se na to manžel :D Já prý ale také musím, tak jsem zvědavá, kdy mě to čeká :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, taky jsme měly chuť si to hned dát ještě jednou, už teď se těším na rewatching před druhou sérií :D Tak snad se ti to bude líbit :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥