pátek 7. února 2020

Recenze: Má chudinka Jane | Eyrová vidí duchy

Má chudinka Jane (Janičky, 2)
Počet stran: 383
Série: Janičky, 2
Překlad: Romana Bičíková
Nakladatelství: Fragment, 2019
Originální název: My Plain Jane
Hodnocení Goodreads: 3.79 (z 11 939 hodnocení)
Anotace:
Asi ten příběh znáte. Chudá sirot Jane Eyrová začíná nový život jako vychovatelka v Thornfield Hall. Zde poznává zachmuřeného pana Rochestera - a vezme si ho. Nebo ne? V tomto nebývalém dobrodružství je všechno jinak. Jistý gentleman skrývá víc než jen jednoho kostlivce ve skříni. Chudinka Jane vidí duchy a vyšetřovatel Alexander Blackwood zas disponuje nadpřirozenými schopnostmi. Je alespoň začínající spisovatelka Charlotte Brontëová normální?

Parodie - věc, pro kterou žije každý milovník filmů, knih a hudby. Protože když něco milujeme, vtipnými zpracováními totožné věci se bavíme ještě o chlup víc. Topper Harley nám to ostatně dokázal dostatečně, co? S trojicí autorek Brodi Ashton, Jodi Meadows a Cynthiou Hand jsem se seznámila už v jejich předchozí knize Má lady Jane, a tak bylo jasné, že jejich pokus nevynechám, ani co se týče Jany Eyrové.



„Co vás na Lowoodské škole učili?"
„Hladovění. A obvyklé předměty jako je matematika a dějiny."


Každá dívka sní o princi na bílém koni. Dívky v Lowoodu tedy alespoň o krásném muži, který je z té proradné školy dostane. Mezi nimi i Charlotte Brontë, nadějná spisovatelka. Její kamarádka Jana Eyrová je trochu podivínka, ale to jí naprosto vyhovuje; aspoň má dost podkladů pro svůj román! Jenže Jana tak trochu vidí duchy. V Británii funguje Společnost, která má na starost likvidaci vzpurných duchů, a nejlepším agentem je Alexandr Blackwood, který si dá za cíl učinit Janu díky její schopnosti agentkou. Jenže o tom Jana nechce ani slyšet, jejím snem je stát se guvernantkou, což si taky plní, když odjíždí k Rochesterovi. Jenže tady něco nehraje a Alexandr s Charlotte tomu hodlají přijít na kloub.

Má chudinka Jane byla sázka na jistotu. Předchozí kniha od autorek se mi strašně líbila - a ačkoli dějinám rozumím trochu líp než Janě Eyrové, kterou jsem nečetla, jenom viděla film, s tímto dílem jsem neváhala. A zklamaná rozhodně nejsem.
Stejně jako minule nám jsou představeni tři hlavní hrdinové. Nedokázala bych říct, kdo z nich byl mým oblíbencem a jehož kapitoly jsem četla nejradši, prostě jsem tu měla ráda všechny. Líbil se mi nápad zakomponovat do toho samotnou Charlotte Brontë, a vůbec celý ten nápad s duchy mi přijde fantastický. Komu bylo v Janě Eyrové líto Heleny, tady si jí užijete vskutku dost. Chechtala jsem se jako blázen nad každou její perlou - a ostatně nad všemi, protože autorkám není absolutně nic svaté.

Ačkoli Janu Eyrovou neznám dopodrobna, přišlo mi, že si tady s dějem autorky vyhrály ještě víc než u lady Jane. Perfektně zamotaly veškeré linky, přidaly svoje, stále tam je cítit ta původní Jana Eyrová se směsicí vtipu a všemožných patálií. Autorky nešetří odkazy na jiná nejen literární díla, takže kdo je zná, pobaví se o to víc. Děj plyne neskutečně rychle - ze začátku jsem s tím měla trochu problémy, ale nakonec se to začalo odvíjet přesně tak, jak jsem doufala. Rozjezd je tedy pomalejší, ale to beru jako prostor pro uvedení příběhu, pak to bylo skvělé.
Strašně ráda bych vám napsala, jak je to kvůli spoustě odkazům a věcem boží, jenže by to byly spoilery, a nejlepší je, když na to narazíte nečekaně během čtení. Jenom mi věřte, že tohle je Jana Eyrová, jakou neznáte, a že se její příběh ve skutečnosti odehrál úplně, ale úplně jinak.
Grammar nazi verdikt: Už u Mé lady Jane jsem s tím měla problém; Vaše Veličenstvo je oslovení úcty, takže obě písmena velká. Ale jinak tam bylo snad úplné minimum chyb.

„Věřím, že máte pod žebrem provázek, který se táhne přes propast rozdílného věku a postavení až ke mně, pevně přivázán k mému žebru. Pokud si najdete jiné místo a opustíte mě, ten provázek mi vytrhnete. A já vykrvácím."


Celkově to tedy bylo vtipné, převážně po té druhé polovině, ale víc mě zaujala a bavila Má lady Jane, pokud bych to měla srovnávat. Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti a doporučuju nejen milovníkům příběhu Jany a Rochestera. :)

Co vy a parodie? Máte rádi Janu Eyrovou? :)

6 komentářů:

  1. Tak to vypadá skvěle :D Musím říci, že knižní parodie mám moc ráda :D Takže tady si mě kniha získala hned :D

    OdpovědětVymazat
  2. To si musím přečíst. U první knihy jsem váhala, ale Jana Eyrová je srdcovka. :) Jako parodie by to mohlo být opravdu zajímavé. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nad touhle sérií jsem přemýšlela už nějakou dobu. Ale nedokázala jsem se k tomu odhodlat, určite to musím zkusit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně! Autorky chystají ještě třetí Janu do sbírky - Calamity Jane, a na tu jsem taky zvědavá :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥