středa 3. července 2019

Mid-Year Book Freak Out tag aneb shrnutí první poloviny 2019

Výsledek obrázku pro mid year book freak out tag
Složitý název, uf.

Ahoj plamínci! Po nějaké době opět přicházím s knižním tagem. Nalezla jsem ho tady (a tady) a popravdě, vidím ho poprvé, takže jsem si řekla, proč to nezkusit? Kdysi, když jsem tady s blogem teprve začínala, jsem si psala taková ta knižní shrnutí za určitou dobu. Přestala jsem asi po dvou článcích, znáte to. Ale když je ten první půlrok za námi, proč se na to nevrhnout. Sama jsem navíc na ty statistiky a přehledy trochu úchyl, takže... hurá na to!

Od ledna do června jsem stačila přečíst 25 knih. Každoročně si výzvu stanovuju, že chci ročně přečíst 50, takže letos by mi to pěkně vycházelo, abych měla akorát tak po půl roce půlku. A upřímně mě to překvapuje, protože jsem v květnu maturovala, takže jsem si počet knih snížila na 40 a doufala, že vůbec něco přečtu. Holt jsou ty knihomolské návyky asi příliš silné. :D
Jako ďas jsem tedy začala číst v červnu po matuře, ale stejně. Detailní seznam si vedu nahoře v záložce „Knižní výzva 2019", pokud byste se chtěli podívat, odkud čerpám. Tady shrnu přečtené knihy podle jmenovaného tagu.

1) Nejlepší kniha
Byla to první, kterou jsem letos přečetla. (Tedy, úplně první byl Kámen mudrců, ale toho jsem načala ještě loni, takže tak.) A od té doby ho cpu všem a všude a určitě jste to už ode mě slyšeli, protože já se snažím lidem moc nenutit, co mají číst, ale tohle nutím všem. Nejdelší den Adama T. Protože to byl naprostý skvost. Hltala jsem stránku po stránce. Přečetla jsem to prostě jedním dechem a hrozně mě to bavilo. To se ostatně můžete dočíst v dost áchací recenzi.
Opravdu to nutím všem. Jak máte nahoře na klávesnici v mobilu tři slova, která vám to automaticky nabízí, stačí napsat „nejdelší" a klávesnice už ví, jak chci pokračovat :D

2) Nejlepší pokračování
Jak tak koukám, letos jsem spíš rozečítala nové série. Pokud mám vybrat z těch, co jsem letos přečetla, tak to bude Jsem rozohněná. Byl to tedy rereading, ale tenhle díl vám naproste překope celou sérii a vy zjistíte, že všechno, co jste si o tom příběhu mysleli, je vlastně špatně. (Ona se o to autorka snaží i ve čtvrtém díle, ale ten mě spíš vytočil. Trojka mi vyrazila dech v tom dobrém slova smyslu.)

3) Nově vydaný titul, který si chceš přečíst
Upřímně, mě to teď nějak moc neláká, jak Humbook všude cpe nové tituly. Nevím proč, až se k tomu dostanu, tak asi jo, ale nijak po tom netoužím.
Pořád přemýšlím nad Holkou mimo rytmus. Simon se mi hrozně líbil a Leu mám ráda, jenže jsem zjistila, že v pokračování není přeložená a zůstala tam jako Leah. Já vím, já vím. Jsem proti překladům jmen. Ano. Ale jestli už byla de facto v prvním díle Lea, měla podle mě zůstat Leou i v pokračování. Nevím, no :D
A pak jsem taky víc a víc zvědavá na Zrcadlo, zrcadlo. Do toho jsem původně vůbec nechtěla jít, protože Caru (osobně jí od doby, co mi to autokorekt spravil, říkám Čára) Delevingne zrovna moc nemusím, ale rojí se na to pozitivní ohlasy a slyšela jsem, jakými tématy se zabývá, a to by mě zajímalo. Takže tomu možná dám šanci.

4) Nejvíc očekávaná kniha druhého pololetí
Myslím, že v srpnu má vyjít finále Skleněného trůnu, na které jsem zvědavá. Ale pořád ne tolik, protože jsem ještě nečetla ani pátý díl :'D Mám trochu skluz. Asi si počkám, až to Království z popela vyjde, a dám si sérii na jeden zátah od jedničky, abych si to všechno připomněla. To budou pro moje feels náročné prázdniny.

5) Největší zklamání
Rebelové vln. Jestli tomu tedy můžu říkat zklamání, když jsem od toho zase tolik nečekala. Bylo to moje první setkání se Sarah Raasch a dopadlo to bídně. Všechno mě iritovalo, a přitom ten nápad byl tak skvělý! Moje čtenářské srdíčko pláče tady.
V jistém slova smyslu mě zklamala Kouzelnice, třetí díl Divotvůrce. Samozřejmě, je to pořád Kellen a Reichis a dala jsem tomu čtyři hvězdičky, protože mě to fakt bavilo. Ale nebyl to ten typický Divotvůrce, jakého jsem očekávala. Prostě jsem srazila jednu hvězdičku, líbilo se mi to, fakt, jen to pro mě prostě nebyl ten pravý Divotvůrce.

6) Největší překvapení
Moc nevím, co sem zařadit, zřejmě sem bude pasovat Catwoman od Sarah J. Maas. Jakože, tu autorku žeru a byla jsem si jistá, že to nezkazí. Ale Catwoman mě bavila daleko víc, než jsem si myslela, že mě bavit bude. Klasická SJM ve své pravé podobě.

7) Nový oblíbený autor
Tak tady asi nenapíšu nikoho. Já ten pojem „oblíbený autor" ani moc ráda nemám, protože se vkus dost mění. Potřetí tu zmíním SJM, protože její knihy mám moc ráda. Ale že by mě letos někdo zaujal natolik, abych ho nově přidala pod to označení, to asi ne.

8) Nový crush
Opět jsem musela dost přemýšlet, ale jak jsem projížděla seznam knih, co jsem letos stihla přečíst, tak je volba jasná. Vargas z Naslouchače. Toho chlapa prostě můžu a bavil mě ještě víc než Joel. Doufám, že v dalších dílech dostane dostatek prostoru.

9) Nová oblíbená postava
Eduard z Mé Lady Jane. Tam tedy byly všechny tři hlavní postavy úžasné, ale u Eduarda jsem se asi smála nejvíc. Rereadingy sem tedy nezapočítávám, ale jinak by to byl Kenji z Roztříštěné. Jenže ten už pro mě není nový, no.

10) Kniha, která tě rozplakala
Mě není těžké rozplakat, jsem strašná cíťa. Na férovku přiznávám, že bulím skoro u každé druhé knihy. Zmíním tu tedy dvě: Oba na konci zemřou a Hate List.
Oba na konci zemřou jsou všude vychvalovaní. Mě teda neoslovili tak jako zbytek, ale měla jsem z té knížky fakt depky. Nedokázala jsem ji číst na jeden zátah, tolik mě to frustrovalo, že jsem vždycky přečetla max pár stránek a musela si dát pauzu. A na konci jsem brečela teda fest.
A Hate List je mou poslední přečtenou knihou za první pololetí a to je taky dost depkařina. Od té jsem se tedy nemohla odtrhnout a slupla to naráz, ale chvílemi se mi taky po tvářích kutálely slzy.

(vyjukaná Adelle)
Ale vidíte, letos
jsme se se ségrou
dívaly na Henryho
Propera. To se taky
jako dobrá filmová
adaptace počítá, ne? :D
11) Kniha, která tě rozesmála
Má lady Jane! Ale to mám podobně jako s pláčem, mám asi trochu divný smysl pro humor. Vždycky si to přeberu po svém a chechtám se tomu, i když to třeba ostatním vtipné nepřijde. Což je pak trochu problém, když sami píšete a chcete být vtipní, jenom nevíte, jestli to nepřijde legrační jenom vám. :D
Každopádně, nejvíc jsem se smála právě u Mé Lady Jane, která si trochu upravila dějiny Tudorovců. Pokud jste ji ještě nečetli, tak vřele doporučuju.

12) Dobrá filmová adaptace, kterou jsi letos viděla
No, tak tady se musím přiznat; já filmy moc nesleduju. Nevím proč, ale vždycky mám pocit, že ztrácím čas a mohla bych ty dvě hodiny dělat něco užitečnějšího. V kině to je pohoda, doma večer taky, ale přes den to prostě nějak nedávám. Nevím, co to je za vadu :D Ale právě jsem spoustu adaptací ještě neviděla. A nedokážu si vybavit, jestli jsem letos zkoukla něco podle knižní předlohy, takže tuto odpověď budu muset nechat prázdnou.

13) Nejlepší recenze, kterou jsi letos napsala
Tyhle otázky nemám ráda :D Snažím se být spokojená s každou recenzí, kterou vypustím do světa, a těžko můžu říct, která je nejlepší. Odpoví vám taky spisovatel, kterou ze svých knih napsal nejlíp? :D Tak ať sem dám knihu, kterou jsem ještě nezmínila, třeba I Was Born For This od Alice Oseman. Nevyšlo to v českém překladu, ale rozhodně by mělo. Ta kniha řeší důležité věci.
rádoby umělecké foto

14) Nejkrásnější kniha, kterou sis letos koupila
Scénař ke Grindelwaldovým zločinům. Ta obálka i grafika uvnitř je prostě prvotřídní. Člověk by se pohledem na to mohl kochat celý den. ♥

15) Které knihy do konce roku určitě musíš stihnout přečíst?
Rozhodně Nikdynoc! Byl kolem toho takový humbuk, že jsem si ji koupila taky, a nedávno navíc Humbook oznámil, že k nám Jay Kristoff přijede. Takže bych asi mohla, ať mám konečně ponětí, proč je tak oblíbený :D Ale slyšela jsem, že je taky plná pravopisných a gramatických chyb, tak se toho docela začínám bát.
A taky bych ještě během prázdnin chtěla stihnout čtvrtý díl Školy dobra a zla, protože se blíží vydání pátého dílu a mám tak trochu skluz.


Jakou nejlepší knihu jste letos přečetli vy? A na co se v následujícím půlroce nejvíc těšíte? :)

6 komentářů:

  1. Ty jo, četla jsem spoustu skvělých knih, takže je těžké to nějak vybrat. :) Petrolejové lampy, Šťastná kniha od Báry Šťastné, knížky od Johna Boyna atd. Myslím, že jsem to v tomhle půlroce měla žánrově dost rozmanité. :)
    Vlastně když tak koukám na svůj goodreads účet, moc sérií jsem nezačínala/nepokračovala. Přečetla jsem několik posledních dílů Hraničářova učně, to bylo fajn. Pak jsem dočetla HP 6 v angličtině a HP 3 v němčině, ale to jsem četla už tolikrát, že to se jako "nejlepší pokračování" fakt označit nedá, všechny díly jsou srdcovky. :D
    Zklamáním pro mě byl Švejk, i když od toho jsem velká očekávání vlastně ani neměla. A taky Cesta k mým matkám od blogerky Edith Holé. Předtím jsem četla její druhou knihu O ženách a o lásce a ta se mi líbila, i když byla trochu moc spirituálně cáklá, ale ta Cesta, to fakt bylo takový... no, nevím. :D
    Myslím, že se zatím žádné knížce letos nepovedlo mě rozplakat, i když těch o druhé světové jsem četla hodně a některé byly opravdu mrazivé, ale to na to člověk spíš zaraženě zírá než že by brečel. Ale z druhého pólu - rozesmálo mě mnoho knížek. Ona, oni a já aneb Vychovatelem snadno a rychle (sice to má špatná hodnocení, ale mně se to prostě líbilo a četlo se mi to hezky a zpříjemnilo mi to den, tak co), Šťastná kniha, Harry Potter, Tady byla Britt-Marie nebo Jak je důležité míti Filipa. :)
    Je to hloupé, ale já snad pořádně žádný film letos neviděla. Byla jsem párkrát v kině, asi to bylo i podle knížek, ale ty jsem nečetla. :D Nicméně právě čtu Bubny podzimu (čtvrtý díl Cizinky) a až to dočtu, určitě si pustím i čtvrtou sérii seriálu na Netflixu, už se na to těším. :)
    A co chci přečíst do konce roku? Tak daleko popravdě nevidím. Ale než začne univerzita, ráda bych si přečetla těch několik knížek, co jsem si s sebou přivezla do ciziny. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hraničářův učeň, to je dětství, a stejně Harry ♥ Švejka jsem nečetla a ani nevím, jestli se na něj chystám. Tady byla Britt-Marie bylo jednou dobu strašně vychvalováno a najednou to zmizelo, takže na to se taky podívám :D

      Vymazat
  2. Podobně, jako to ty máš s filmy, to já mám se seriály :D Nějak si na ně nedokážu najít čas a nechápu, jak někteří dokáží mít zkouknuté všechno možné. Na Nikdynoc se taky chystám, ideálně dřív než bude HumbookFest, ale trochu se toho bojím. Z mé lady Jane jsem taky byla naprosto nadšená, z Oba na konci zemřou už moc ne (jedna z nejhorších knih, co jsem loni přečetla). Ale hrozně dlouho se chci už dostat k Hate listu, jen si asi dám pozor, abych to nečetla v depce :D A Vargas z Naslouchače <3 Jsem hrozně zvědavá na pokračování! Škoda, že vyjde až příští rok. Zrcadlo, zrcadlo a ani Holka mimo rytmus mě moc nelákají, i když knížky z Yoli já můžu. Popravdě jsem se ještě nezamýšlela, která kniha se mi v uplynulém půlroku líbila nejvíce, ale asi jí byla P.S. Líbíš se mi. No a nejvíc se těším na Podlého krále :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se seriály to mám taky tak :'D Všichni kolem sjíždí jednu epizodu za druhou, ty tam jen sedíš a "wut". Zvládla jsem první sérii 13 Reasons Why za týden, což doteď nechápu, jak jsem to udělala, protože pětisériového Merlina sleduju už asi šest let. :D
      Moc nevím, co k Oba na konci zemřou říct; jako líbilo se mi to, ale čekala jsem od toho něco úplně jiného, a jak říkám, dost jsem depkařila. Hate List si vyhraň na speciální termín :D P. S. Líbíš se mi je hrozně sladký, člověka u toho vždycky přepadne chuť péct. A jestli je Podlý král to, co myslím (pokračování Krutého prince? :D), to jsem taky zvědavá :)

      Vymazat
  3. Jsem rozohněná je skvělý závěr série. Je mi jedno, že vyšel další díl a vyjdou ještě další dva. Pro mě je Rozohněná poslední díl série a upřímně nechápu, proč se autorka najednou rozhodla pokračovat. Na Zrcadlo, zrcadlo jsem se taky nechystala, ale těch pozitivních ohlasů je tolik, že si nemůžu pomoct a nakonec si to přečtu :D U toho Skleněného trůnu ti závidím, že si ještě nečetla pátý díl. Já ho četla před rokem a nejenom, že jsem ještě doteď emocionálně v háji, ale ještě jsem musela, tak dlouho čekat na poslední díl -.- :D Vargas byl skvělý, a taky doufám, že se o něm dozvíme mnohem více. Ale já mám ještě větší crush na Joela, takže hádej s kým ho shipuju. A je mi jedno, že je mnohem starší :D Na Nikdynoc se chystám a jsem sakra zvědavá, jak moc se mi to bude líbit. Skvělý článek! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ne. Když jsem teda Rozohněnou dočetla, říkala jsem si, že by v tom mohla pokračovat, ale to spíš z toho důvodu, že jsem se nechtěla smířit s tím, že tak dobrá série končí :D Restore Me bylo dobrý, to jo. Vysvětlilo to věci ze všech tří dílů, které zůstaly nedořešeny. Jenže se právě spousta z nich ukázala ve špatném světle a nelíbilo se mi, kam se příběh ubírá, co se z Juliette stává. A spíš mě to štvalo. Defy Me si určitě přečtu taky, jenom už to prostě není tak dobré, bohužel.
      Emocionálně v háji jsem z toho i tak :D Takže nevím, jestli je rereading celé série dobrý nápad xD
      Joela s Ilan shipuju taky! Až bude starší, musí skončit spolu, to je prostě OTP jak něco! :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥