pátek 11. ledna 2019

Recenze: Nejdelší den Adama T. | Solženicyn jednadvacátého století

Nejdelší den Adama T.
Počet stran: 250
Série: ---
Překlad: Hana Březáková
Nakladatelství: Slovart, 2018
Originální název: Release
Hodnocení Goodreads: 3.75 (z 10 074 hodnocení)
Anotace:
Nový dojemně tragikomický příběh od populárního autora Patricka Nesse o odvaze přijmout své pravé já a prožít život naplno.

Adam Thorn právě prožívá nejhorší a nejdivočejší den svého života. Ve vztazích to skřípe, v práci se mu víc než nedaří, a vrcholem všeho je konflikt s otcem. Otec farář, on teenager a gay, který oběma převrátí život vzhůru nohama. Adamův den je plný konfliktů, útěků a vysvětlování. Den plný sexu, lásky i zlomených srdcí. Ale možná, opravdu jen možná, i špetky naděje... Prožijte s Adamem naplno jeho bouřlivé vztahy a najděte uvnitř, stejně jako on, sílu objevit pravdu sami o sobě.

Patrick Ness, populární autor literatury pro dospívající jehož proslavila zejména úspěšná sci-fi série Chaos, po jejím dopsání rozhodně nezahálí. Všechny jeho samostatné romány, temně pohádkové Volání netvora, záhadné, dystopické Něco víc i nejnovější originální a jemně parodické My ostatní tu prostě žijem, se vyznačují překvapivou hloubkou, stylovou suverenitou a žánrovými přesahy.

Je pošetilé prohlásit hned v půlce ledna, že jsem našla horkého adepta na knihu roku? Asi je. Ale věřte mi, že mám pro to svoje důvody. Nejdelší den Adama T. se tu pohybuje už delší dobu a já si na něj našla čas až teď. Co mi na něm učarovalo?



Proč tomu musíme dávat nějakou nálepku? Proč prostě nemůžeme jenom být?


Adam Thorn nemá zrovna život, který byste si s ním chtěli vyměnit. Pochází z věřící rodiny, jeho otec je farář, starší bratr Marty naprostá idylka, a Adam je gay. S rodinou si nerozumí. Práce stojí za prd. Je zamilovaný do kluka, který jejich vztah prohlásil za kamarádství a ukončil to; a Adam se od něj nedokáže oprostit. Jenže přesně ten kluk, Enzo, se hodlá odstěhovat. Dnes večer ho Adam uvidí naposledy. Enzo pořádá rozlučkový večírek, který je jen korunou tomu, co vše se v Adamově životě změní během jediného dne.

Výsledek obrázku pro running photographyTéma, které by se teoreticky mohlo objevit v každém druhém LGBTQ+ filmu. Čili základ, ze kterého se dá čerpat, na čem se dá stavět. Patrick Ness je poměrně známé jméno, ale tohle byla moje první zkušenost. Těšila jsem se? Hodně. A už teď mám chuť si to přečíst znovu.
S hlavním hrdinou Adamem strávíme celý den, skrz jehož akce máme možnost jej poznat. Upřímně, poslední dobou se setkávám s knihami, které se odehrávají opravdu během pouhých 24 hodin, což na autorech jedině oceňuju, jak jsou schopní to vypsat. Ani jednou jsem se za celou knihu nenudila. Adam je zajímavá postava, pod jehož kůži se dostanete velmi snadno, a soucit u mě vyvolal už někdy na druhé stránce. Autor perfektně vypsal jeho pocity i vnitřní rozpolcení nad tím, co se stalo a co se děje. Skoro bych si ho dokázala představit, jak sedí vedle mě a bavíme se spolu. Tak skvěle Ness pracuje s postavami.
Asi není překvapením, že mě neskutečně vytáčeli Adamovi rodiče. Snažila jsem se to pochopit z jejich strany, opravdu snažila. Někdy jsem to možná i chápala. Ale ve většině času jsem opravdu stála na Adamově straně a jednou mi do očí i vhrkly slzy.
Zato postava, kterou budete stoprocentně milovat, je Adamova nejlepší kamarádka Angela. Jakmile se objevila na scéně, připravila jsem si bloček, kam si píšu vtipné poznámky, protože jimi jenom srší. Chechtala jsem se co chvíli. Ange tomu dodala patřičnou šťávu.
Jelikož jsem maturantka a neustále se do mě hučí všechny literární směry, žánry a bůhví co ještě, neopomenu tu zmínit jeden pojem - magický realismus. Protože ten z literatury vážně nezmizel a Nejdelší den Adama T. to znovu dokazuje. Zároveň s Adamovou linkou příběhu se odehrává ještě jedna fantasy linie z pohledu Královny a fauna, dvou nadpřirozených postav, které se prolínají do reálného světa. Bavily mě spíše Adamovy kapitoly, ale i tyhle jsem si opravdu užívala. Je to příjemné zpestření, fantasy a reálná linka, a ke všemu to tam taky není náhodou. To se mi taky líbilo, jak Královna pátrala po události, o které se zmiňuje i Adam.

Mám tě rád, ale...
Vždycky to tak bylo, vždycky: Mám tě rád, ale...
(chvilková vzpomínka na Bohemian Rhapsody)


Výsledek obrázku pro night party photographyI přesto, že se celý příběh stihne odehrát během několika hodin, je děj nabitý akcí, že jsem jen zběsile otáčela stránkami, abych zjistila, co se kdy stane. A řeknu vám, někdy to bylo o nervy, protože jsem fakt doufala, že to vyjde podle mého plánu. :D Nejdelší den Adama T. mě do sebe vtáhl jako už dlouho žádná kniha, že jsem ho měla během oněch dvaceti čtyř hodin přečteného. A to se mi nestalo už pekelně dlouho. Jasné znamení.
Příběh je složitější, než se zdá, samozřejmě - a jelikož, jak už tady posté opakuju, se to odehrává během jednoho dne, jakákoli zmínka by už byl spoiler. Ale věřte mi, četla jsem to jedním dechem. Autor nezapomněl na všechno. Jestli jsou všechny nessovky psané tímhle stylem, rozhodně se do nich pustím co nejdřív.
A naprosto miluju tu obálku. Sice na ni koukám už pár let, ale až při čtení jsem si všimla těch siluet a celé se to najednou stává daleko metaforičtější.

Fíha, už dlouho jsem nepsala vyloženě pozitivní recenzi. Nejdelší den Adama T. vám doporučuju ze všech možných důvodů. Kvůli toleranci čehokoli. Kvůli přátelství. Kvůli rodině. Kvůli všem těm pocitům, kterými si hrdinové projdou, a kvůli tomu uvědomění, kterým si zase projdete během čtení. Jak říkám, ta kniha ve mně něco zanechala a už teď se těším, až si ji přečtu znovu.

Četli jste i další knihy od Patricka Nesse? :)

4 komentáře:

  1. Od Patricka Nesse jsem zatím nečetla žádnou jeho knihu, ale mám doma od něho 4 knihy. 3 v angličtině jednu v češtině - Naslouchej noži. Chtěla bych si od něho něco přečíst, třeba i tuto knihu, ale v nejbližší době se chystám na Naslouchej noži. Hodně se těším na filmovou adaptaci, které bychom se měli letos dočkat, tak snad se ke knize dokopu dřív než ten film bude. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si taky vždycky říkám, a pak to trvá dva roky :D Poslední dobou jsem nějak pozadu s těmi filmy, vůbec jsem nevěděla, že něco bude. O to jsem zvědavější, mrknu se po tom :))

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Moc knih od Nesse jsem zatím nečetla, ale rozhodně to plánuji napravit :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥