čtvrtek 2. srpna 2018

Recenze: The Sun Is Also A Star | Co změní jediný den?

The Sun Is Also a Star
Počet stran: 348
Série: ---
Nakladatelství: Random House Children's Books, 2016
Hodnocení Goodreads: 4.11 (z 81 699 hodnocení)
Anotace:
Natasha: I’m a girl who believes in science and facts. Not fate. Not destiny. Or dreams that will never come true. I’m definitely not the kind of girl who meets a cute boy on a crowded New York City street and falls in love with him. Not when my family is twelve hours away from being deported to Jamaica. Falling in love with him won’t be my story.


Daniel: I’ve always been the good son, the good student, living up to my parents’ high expectations. Never the poet. Or the dreamer. But when I see her, I forget about all that. Something about Natasha makes me think that fate has something much more extraordinary in store—for both of us.

The Universe: Every moment in our lives has brought us to this single moment. A million futures lie before us. Which one will come true?


Nicola Yoon je v knižním světě rozhodně známé jméno. Její první kniha Everything, Everything (v češtině Všechno, úplně všechno) byla i zfilmovaná, takže se do podvědomí čtenářů dostala ještě rychleji. A protože mně se její prvotina líbila, rozhodla jsem se zkusit i její druhou knihu.


Sometimes your world shakes so hard, it's difficult to imagine that everyone else isn't feeling it too.


Natasha Kingsley má před poslední den v Americe. Když jí bylo osm, opustili Jamajku a emigrovali do Ameriky s tím, že se tu její otec stane slavným hercem. Bohužel, štěstí jim nepřálo a dnes večer mají být deportováni zpět.
Druhý protagonista, Daniel Bae, má oproti tomu budoucnost nalinkovanou od rodičů. Jeho starší bratr na Harvardu neuspěl, takže všechny ambice se přesouvají na něj. Stane se z něj doktor a nikdy nezažije chudobu. Jenže Daniel se vidí spíš v poezii - a po malém setkání i v Natashe.

Výsledek obrázku pro writing a poemStyl, jakým je kniha psána, mě překvapil. Co překvapil, vyloženě vykolejil. Ještě jsem se nesetkala s knihou, která by byla napsaná takhle - střídaly se kapitoly z Natashina a Danielova pohledu, ale sem tam přišla taky nějaká fakta a vysvětlení navíc. Pokud se v kapitole jednoho z těch dvou objevila zajímavá postava, hned další kapitola byla věnovaná její historii, budoucnosti, přítomnosti a bůhvíčemu ještě. A upřímně, ten styl se mi zalíbil. Takhle tam všechny postavy zapadaly, každá figurka v ději měla svůj vlastní příběh. Občas nám autorka dokonce dovysvětlila pár historických nebo přírodovědných faktů. Rozhodně zajímavé zpestření příběhu.
Co je další zajímavostí; kniha se odehrává během jediného dne. Zdá se to zvláštní? Rozhodně. Většina knih se musí odehrát třeba celý rok, aby došlo na všechny ty akce, co si hrdinové naplánují. I to se mi na Slunci zalíbilo. Autorka skrze dva teenagery popsala život - sice ne ten zcela obyčejný, ale ten bez příkras. Postavám prostě věříte, že někde v daleké Americe existují, že se to tam odehrává. A přesto, že se všechno děje během dvaceti čtyř hodin, nic není natažené. To je nejhorší problém, se kterým se při takovém tématu můžete setkat, ale v The Sun Is Also A Star jsem nenarazila na žádné hluché místo. Je to přesně ten typ knihy, kdy prostě chcete vědět, co se děje dál.

Desperation translates into every language.


Výsledek obrázku pro new york cityKdyž už máte dva hrdiny, kteří si střídají vypravování, je asi jasné, na jakém principu to autorka pojme - na kontrastu. Daniel a Natasha jsou samozřejmě tak rozdílní, jak jen můžou být. Ostatně, jinak by to asi ani nešlo. Autorka těm dvěma přiřadila takové vlastnosti, že se za celou knihu opravdu setkáte se vším. Chvíli se vidíte v Natashe, chvíli v Danielovi. A to je přeci jen při vžití do hlavních hrdinů to nejdůležitější. Když už jsem u postav - četla jsem to v originále, knížka vyšla i v češtině. Natashini rodiče jakožto emigranti moc dobře anglicky neumí a upřímně, občas jsem se v tom, co říkají, vážně ztrácela. Ale o to víc by mě zajímalo, jak se s tím popasoval překladatel.
Nebudu lhát, je to naprosto dokonalé. Během čtení jsem se do příběhu naprosto zamilovala a držela palce ve všem, v čem se dalo. Je to napsané opravdu krásně. Dala bych pět hvězdiček, ale styl, jakým byl podán epilog, se mi nelíbil. Bohužel. Jinak je kniha vážně úžasná a rozhodně doporučuju.

Líbilo se vám víc Everything, Everything nebo The Sun Is Also A Star? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Englishbooks!
Knížku si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! ♥