čtvrtek 28. června 2018

Recenze: Jeden z nás lže | Teen drama s vraždou

Jeden z nás lžePočet stran: 368
Série: ---
Překlad: Hana Vrábelová
Nakladatelství: Yoli, 2017
Originální název: One of Us Is Lying
Hodnocení Goodreads: 4.07 (z 57 740 hodnocení)
Anotace:
Premiantka, princeznička, sportovní hvězda, školní grázl a kluk, co ví o každém všechno a nebojí se to napráskat všem. Tahle partička se sešla po škole, aby napravila své hříchy – konkrétně mobily při vyučování, kde nemají co dělat. Jenže ty mobily nebyly jejich a jeden z nich bude za hodinu mrtvý. Co se vlastně na Bayviewské střední stalo? Všichni přeživší mají motiv, protože jejich domnělá oběť plánovala zveřejnit jejich špinavá a ještě špinavější tajemství. Jenže jak poznat vraha, když každý má co skrývat?

Když se podíváte do programu televizních stanicí, co vysílají u nás v Česku, valná většina je přeplněna seriály. Bohužel tím druhem, na který se nedá dívat, pokud hledáte něco víc než kdo, s kým, proč, za kolik, místo koho. Nejen ty se také zabývají puberťáckými dramaty v Americe, na to je jich spousta i na internetu. Tuto fázi života si vzala do parády i Karen McManus ve všude opěvovaném thrilleru Jeden z nás lže. Jak dopadlo řešení kriminálního případu v rukou sedmnáctiletých?


Na tento příběh jsem byla zvědavá už od samotného počátku, kdy Yoli oznámilo, že knihu vydá. Kriminální zápletky moc nečtu, i když vcelku ráda hádám, kdo vždy za vším stojí, takže jsem byla vážně zvědavá. A dostala jsem něco, co se u mě moc často nepovede - příběh, který neodhadnu.
Ocitáme se v Bayview. Postrachem zdejší střední školy je Simon Kelleher, který vytvořil aplikaci, v níž postuje drby na všechny studenty - ale co hůř, jsou pravdivé. Sice nikdy nikoho přímo neoznačí, používá inicály, ale všem zúčastněným to samozřejmě dojde. Čili má nepřátel až nad hlavu. Jednou je spolu s Bronwyn, Addy, Cooperem a Natem po škole - a někdo mu do kelímku s pitím podstrčí arašídy, na které je alergický, a do několika hodin na silnou reakci zemře. Podezřelí jsou jasní.

Simon říká...


Výsledek obrázku pro secretCo mě překvapilo, tak to, že se čtyři výše zmínění střídají ve vyprávění příběhu. Už to jsem si říkala; je vůbec pak možné, aby to někdo z nich udělal, když jim vidíme do hlavy? Jenže spousta autorů se vyžívá v tom, že ne všechno, co hrdina prohlásí, je nutně pravda, takže jsem od téhle myšlenky nakonec upustila. Má podezření se sčítala a hlavně měnila jako na běžícím páse, přeskakovala jsem z jednoho na druhého a začínala být opravdu zmatená. A řeknu vám, to, v co celý případ vyústilo, jsem absolutně nečekala. Jakmile to padlo, řekla jsem si - no ty jo, vždyť ono to dává smysl! A vůbec mě to nenapadlo. Autorce za to jedině veliké plus!
Jak jsem už zmínila, pohledy se střídají, ale nikdy jsem neměla problém s tím vžít se do nějakého hrdiny. Občas mi přišli fakt neskuteční; autorka se naprosto vyžila ve všech možných stereotypech, které bravurně ukázala na našich čtyřech podezřelých v jakýchkoli formách. Čili to takhle povrchně zní jako obyčejný příběh puberťáků z americké střední, jen s detektivní zápletkou. Ale věřte, že se vskutku jedná o zajímavý příběh, nebo aspoň zajímavější, než jsem čekala, že dostanu. Milé překvapení, jestli se to o takovém druhu knih dá říct.

Výsledek obrázku pro epipen photographyJediné, co mě moc mrzí, je ten překlad. Doteď jsem žila v tom, že má Yoli v korektorech jasno a že jejich překladatelé umí dobře česky, jenže tady jsem jenom věšela koutky dolů. Tedy, u problematiky svést a svézt jsem se smála. Protože není svezeš jako svedeš, že jo. S čárkami to ovšem bylo stejné, byly tam, kde být neměly, tady spíše nadbytek než úbytek, ale stejně. Je tam plno překlepů, ale ty odpustím v porovnání s tím zmíněným. Bohužel...
A obálka je prostě boží. Už co jsem ji viděla, bylo mi jasné, že mi musí zdobit knihovnu. :D

Horem dolem, pokud chcete detektivní příběh, který by vás mohl překvapit, s tím, že se tu vyskytuje pár těch nečekaných scének, Jeden z nás lže je skvělou volbou. (Dokonce ani učitelé nemají nic proti. Letos nám končila chemie, takže jsme si ke konci roku většina četla, a když se mě spolužačka z první lavice zeptala, co čtu, když viděla položenou knihu, zvedla jsem ji, že ji ukážu - a v tu chvíli na mě sjel pohled chemikáře. Říkám vám, lepší pohled tak mám jí říct, jak to skončí? jste neviděli. :D)

Četli jste? Očekávali jste, kdo za tím vším stojí? :)

4 komentáře:

Děkuji za každý komentář! ♥