neděle 27. března 2016

Recenze: The Guard | Aspen v Elitě

The Guard (The Selection, #2.5)Počet stran: 64
Série: Selekce, 2.5
Nakladatelství: HarperTeen, 2014
Hodnocení Goodreads: 3.75 (z 36 845 hodnocení)
Anotace:

Before America Singer met Prince Maxon . . . 

Before she entered the Selection . . . 
She was in love with a boy named Aspen Leger.

Don't miss this digital original novella set in the captivating world of Kiera Cass's #1 New York Times bestselling Selection trilogy. This brand new 64-page story begins just after the group of Selected girls is narrowed down to the Elite and is told from Aspen's point of view. The Guard also features a teaser toThe One, the thrilling conclusion to The Selection trilogy. 


Řeknu to na rovinu - Aspena jsem nesnášela. V posledním díle to už jakž takž šlo, ale pořád bych to nejradši něčím přetáhla po hlavě. Proto jsem si ani nebyla moc jistá, jak to bude s novelou z jeho pohledu.
A víte co? Nic moc se nezměnilo.



Vesměs mi to docela připomíná porovnání Fracture Me a Destroy Me - jakože The Guard a The Prince. Jasně že Destroy Me se s Maxonem nedá srovnávat, spíš ty dva zbylé - Adam a Aspen by si mohli podat ruce. Oba jsou na zabití i v jejich novelách.

Děj je zasazený do Elity, takže jeho pokecy s Americou už vlastně jednou za sebou máme. Jde spíš o to, co prožívá za jejími zády. Jak tedy žije s vojáky, vypráví o svých pocitech, proč vlastně do paláce přišel, co cítí k Americe atd., atd. Zkrátka typický Aspen.
Je to neskutečně iritující postava. Jak říkám, neměla jsem ho ráda ani v Selekci. Jsem ale ráda, že autorka objasnila některé jeho nálady a proslovy jeho myšlenkovým pochodem, líp jsem pochopila, že s tím klukem bych si vážně neměla co říct.


Ale abyste si nemysleli - má to i krásnou stránku, a tím teď nemyslím obálku. Aspen se totiž dost často potýká s Američinými služkami Anne, Mary a Lucy. Ty scény jsou vážně roztomilé a byla radost to číst. Vážně, vykouzlilo mi to úsměv na rtech. Což je hlavní podíl na hodnocení, protože tady mi ten Aspen ani tolik nevadil.
Co je krásné, je také Aspenův vztah k jeho přátelům - pomalu jsem se divila, že je lepší než k Americe. Vlastně jsem se kolikrát ptala, jestli to je fakt Aspen...
Ovšem scény s Americou mě dokázaly vytočit na maximum. Americu jsem moc nemusela, co se týče druhého dílu, takže když se ti dva sešli... no, nic.


Doufám, že mě teď Aspenovi příznivci neupálí :D
Pokud máte Selekci rádi a je vám úplně jedno, z kterého pohledu čtete, touhle novelou nic nepokazíte. Jak jsem psala, některé scény jsou opravdu kouzelné, byť jich je málo, děj se čte pěkně, ostatně už to jednou za sebou máme z Elity... Cass zkrátka umí čtenáře strhnout, ať už je to America nebo Aspen. Tomu věřte.

Tak co, Maxon, nebo Aspen? :D

Čteno v rámci výzvy Čteme v cizím jazyce.

12 komentářů:

  1. Ja sa normálne bojím začať čítať Elitu-to by som si ju najskôr musela kúpiť, pretože pravdepodobne by som ju v priebehu prvých 100 strán vyhodila von cez okno alebo by som si vytrhala všetky vlasy :D A za to by mohol buď Aspen, ktorého vážne nemusím alebo America, ktorá neviem, kde sa túlala, keď sa rozdával rozum, pretože tá jej nerozhodnosť už v Selekcii bola na nervy a nieže ešte ďalšie dve knihy :D A ja ťa obdivujem, že si sa vôbec pustila do tej novely, pretože aby som čítala o Aspenovi, tak to nehrozí :D Ale určite na rozšírenie obzorov o Selekcii to postačí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při čtení Elity jsem měla podobné pocity :D Jestli ti lezla na nervy už v Selekci, jsem zvědavá, co na ni řekneš v Elitě :DD No dík, ale jak píšeš, četla jsem to hlavně kvůli rozšíření obzorů :D

      Vymazat
  2. Já jsem taky Aspena od začátku nesnášela :D. The Guard je moje nejméně oblíbena novela, právě kvůli Aspenovi :D
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Mezi nejméně oblíbené bych ji asi neřadila právě kvůli Američiným služkám, ale... jo :D

      Vymazat
  3. Já tuhle knížku určitě číst nebudu, Aspena jsem nemohla vystát, takže se nebudu takhle dobrovolně mučit :D Máš můj obdiv, že jsi to dala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to tak těžký, věř mi, šedesát stránek, to je hned :D Jak píšu, ostatní stráže a Američiny služky to zpříjemňovali, mučení to nebylo, klidně to zkus :D

      Vymazat
  4. Ze začátku mi Aspen přišel vážně sympatický a naopak Maxon mě zrovna dvakrát neoslovoval. Nicméně čím dál jsem se ve čtení posouvala, tím víc se mé pocity měnily a na konci prvního dílu jsem už zrovna nemusela Aspena, zato Maxona jsem už solidně žrala :D. No, nakonec mám na Aspena takové neutrální pocity.
    Já mám zatím přečtené jen tři základní knihy, ale časem bych se určitě ráda podívala i na tyhle "dodatkové" :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti nevím, asi jsem neměla Aspena ráda už od začátku :D Maxona taky pěkně solidně žeru :D Na novely se určitě podívej, je to občas fajn dovysvětlení příběhu :)

      Vymazat
  5. Selekce z Aspenova pohledu? Děkuji nechci, na konci trilogie mi byl vážně nesympatický, takže nevím, zda bych překousla celou knihu z jeho pohledu. No, ale třeba tomu jednou šanci dám..


    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, zrovna na konci trilogie to jakž takž šlo :D Zas se to nedá brát jako celá kniha, je to jen šedesát stránek, to se zvládnout dá, věř mi :D

      Vymazat
  6. Celou sérii mám přečtenou, ale do novel se mi v originále moc nechce, protože si to čtení tak moc nevychutnám :/
    Tuším ale, že u nás nějaké ty novely vyjdou, takže jsem natěšená jak blecha :3 :-D
    Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Pročpak by sis to nevychnutala? V angličtině to právě stojí za to :) Tuším, že CooBoo potvrdilo vydání právě všech těchhle novel, tak uvidíme :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥