pátek 24. července 2015

Recenze: Fracture Me | Poslední výlet do Sektoru 45

Fracture Me (Shatter Me, #2.5)Počet stran: 75
Série: Shatter Me, 2.5
Nakladatelství: HarperCollins, 2013
Hodnocení Goodreads: 3.77 (z 16 600 hodnocení)
Anotace:
In this electrifying sixty-page companion novella to the New York Timesbestselling Shatter Me series, discover the fate of the Omega Point rebels as they go up against The Reestablishment. Set during and soon after the final moments of Unravel MeFracture Me is told from Adam's perspective.


As Omega Point prepares to launch an all-out assault on The Reestablishment soldiers stationed in Sector 45, Adam's focus couldn't be further from the upcoming battle. He's reeling from his breakup with Juliette, scared for his best friend's life, and as concerned as ever for his brother James's safety. And just as Adam begins to wonder if this life is really for him, the alarms sound. It's time for war.

On the battlefield, it seems like the odds are in their favor—but taking down Warner, Adam's newly discovered half brother, won't be that easy. The Reestablishment can't tolerate a rebellion, and they'll do anything to crush the resistance . . . including killing everyone Adam has ever cared about.



Určitě si toho debila Adama pamatujete. Fracture Me byla jediná knížka, kterou jsem v rámci série Shatter Me nečetla, a když už probíhal ten čtečkaton, vrhla jsem se do toho.
Tak jsem si potvrdila, proč toho Kenta tak nesnáším.


Novela nás zavádí do situace dějící se na konci Unravel Me/Jsem zlomená. Čili napadení bodu Omega. Všude se to hemží vojáky, zbraněmi a všichni doufají ve šťastný konec. Adam to ale vidí trochu jinak. Musí zachránit Juliette, dívku, o níž tvrdí, že ji miluje, a svého desetiletého bratra Jamese...

Když jsem zjistila, že Tahereh píše další novelu, byla jsem nadšená. O něco méně, že zase není z pohledu Warnera nebo Kenjiho, ale že vybrala Adama. V té chvíli jsem ho ale nenáviděla tolik, jak jsem ho nesnášela po čtení Ignite Me. Takže k Fracture Me jsem se dostala jako poslední, čili už s dostatečným hejtováním Adama, takže jsem byla zvědavá, jak na mě zapůsobí.

Určitě ne kladně.
Jak jsem tedy již zmínila, hlavní místo tu dostává Adam. Měl své světlé chvilky - asi jednou nebo dvakrát. Povětšinu času převažovala ta jeho debilita. Je to prostě kretén, co víc dodat. Náš úhlavní hrdina zde má obrovské rozhodnutí - jestli se vykašle na Juliette, u které tvrdí, že to zvládne sama, a bude s Jamesem, nebo naopak, anebo jestli zachrání oba dva. Můžete třikrát hádat, pro co se ten idiot rozhodl.
Nebýt Kenjiho a Jamese, asi bych umřela. Kenjiho poznámky jsou prostě best, dost mě mrzí, že Tahereh nenapsala novelu z jeho pohledu, věřím, že bychom si dosti užili. Save your stupid for later, Kent. V tu chvíli jsem měla sto chutí Kenjimu říct, že to se asi nestane.
A co se týče Jamese... když jsem novelu začínala číst, řekla bych, že má s Adamem krásný vztah. Ale to se v průběhu knihy změnilo. Věřte, že Adam není jen ten ochranářský starší bratr. Je to naprosto nedůvěřivý a bezcitný idiot. Slovy se ubližuje nejvíc a toho si je Addie nejspíš vědom. Jamese jsem opravdu litovala.

Tahereh píše skvěle, což novelu dost vylepšilo. Kdybych ovšem měla zůstat celou knihu v Adamově hlavě, myslím, že bych to ani nedočetla. I ty čtyři hvězdičky je na něj dost. (Dostal to ten zbytek, kdybyste chtěli vědět.)
Co se týče konce... jak říkám, možná jsem si tu novelu měla přečíst ještě před třetím dílem, abych byla s Adamovou debilitou seznámena blíže, proč se stalo to, co se stalo, a abych očekávala jeho reakci (ti, co četli trojku, ví). I tak je to ale zvláštní, ty jeho myšlenkové pochody od začátku až ke konci... Argh! Potřebuju to s někým probrat, nerada bych vám spoilerovala. Kdo se dobrovolně nabízí? :D

Abych to tedy nějak shrnula; mám dobrý pocit. Sérii Shatter Me mám kompletně přečtenou a ráda si to někdy zopakuju. Novela byla fajn, čtivá, až na toho hlavního hrdinu. Věřte mi, ne všichni náhodně říkají, že to je debil. Něco na tom bude...
Až budete někdo nabízet jízdenku do Sektoru 45, nezapomeňte mi dát vědět.

A co si myslíte o Adamovi vy? Jak jste, ehm, soucítili s jeho myšlenkami?

2 komentáře:

Děkuji za každý komentář! ♥