pondělí 13. července 2015

RC Recenze: Hrej vabank

Počet stran: 256
Série: The Game, 4
Překlad: Alexandra Lamichová
Nakladatelství: Galatea, 2015
Originální název: Worth the Risk
Hodnocení Goodreads: 3.92 (z 846 hodnocení)
Anotace:
Kyle Daniels by nejraději ze své mysli vymazal dva dny svého života: Noc, kdy nebyl doma a jeho přítel zemřel, a den jeho pohřbu, kterého se nezúčastnil. Teď odjíždí z Univerzity v Berkeley na prázdniny do svého rodného města. Verity Point v Oregonu už bez Cama není to, co býval. Je to jako návrat do prázdnoty. Jedinou útěchou a zároveň jediným pojítkem s jeho přítelem je Camova mladší sestra Roxanne.
Roxy Hughesová už ale není tou stejnou dívkou, jakou si Kyle pamatoval, než odjel studovat do Kalifornie. Zničená smrtí svého staršího bratra se dostala až na okraj propasti. Únik hledá v alkoholu a sexu – hlubina zapomnění je pro ni jediný lék, který ji dokáže zbavit hrůzy té osudné noci. Je totiž jediná, kdo viděl Cama umírat.
Kyle svému příteli slíbil, že pokud se mu něco přihodí, Roxy ochrání. Ale stačil jediný polibek, který vše změnil. Stala se pro něj něco víc než jen sestra jeho nejlepšího kamaráda. Je pro něj vším, po čem touží. Ale pokud nenajde způsob, jak ji vytáhnout z temných hlubin, do kterých se propadla, může ji potkat stejný osud jako jejího bratra…


Hrej vabank je posledním dílem série The Game. A je to škoda, protože u ní si vždycky dokážete odpočinout. Proto jsem se tak těšila, až si přečtu čtvrtou knihu ze série - a jaký je můj konečný názor?


Město Verity Point má za sebou těžkou událost. Smrt Camerona Hughese, miláčka všech. Nejhůře trpí jeho sestra Roxy, která jej jako jediná viděla zemřít. A pak jeho nejlepší přítel Kyle, který se vrací z Berkeley na prázdniny - a nachází Roxy, kterou nezná. Roxy, která je zcela odlišná, než jak byl zvyklý...

Nevěřím, že teď autorka neprošla něčím podobným. Vypsat takovéhle pocity bez toho, abyste je sami zažili, to prostě nejde. Za to má můj obdiv, protože ač jsem se snažila, vždy mi ukápla slzička, když Roxy mluvila o Camovi. Nejhorší zkrátka je, když si vytvoříte vztah k hrdinovi, který je mrtvý, ještě než kniha začala.

Přejdeme tedy k postavám. Roxanne Hughes, zkráceně Roxy, si nechce přiznat bolest, již utrpěla po smrti nejmilovanější osoby - a tak útěchu a zapomnění hledá v alkoholu a sexu. Myslím, že určité pochopení jsem pro ni měla. Ale její osobnost byla tuze zvláštní a párkrát by nebylo špatné ji profackovat. Místy jsem cítila s ní a ke konci jsem ji i měla ráda, ale to nejspíš potřebovalo.
Kyle Daniels... ach, Kyle! Pamatovala jsem si ho jako otravného kluka, co byl s Maddie. Co tak vím, tak jsem ho moc nemusela. Ale tady se předvedl v úplně jiném světle. Oblíbila jsem si ho hned na prvních pár stranách. Tuším sice, že hrdina předchozího dílu - Blake - mě oslovil o něco víc, ale i tak se Kyle řadí mezi moje oblíbence.
Vím, že u každé knihy ze série The Game říkám, že mi ty postavy chybí, ale tady jsem je poztrácela úplně brutálně. Samozřejmě nešlo jinak, nakonec se tam objevili, ale prostě bez té Berkeley už to není ono...

Děj je tu trochu složitější než u předchozích dílů, a to především kvůli Camově smrti. Roxy ani Kyle se s tím nějak nemohou vypořádat, i když Kyle to snáší o dost líp. Sem tam mě kniha nudila, ale jisté scény to nahrazovaly, zkrátka se to čte hůř než třeba Hrej hráčem, ale dá se na to zvyknout. A jsem si jistá, že i slzu uroníte. Aspoň nad tím stylem, jakým spisovatelka popisuje pocity ze smrti někoho tak blízkého.
To je další plus. Vztahy jsou tu vykreslené tak báječně! Sourozenci, jež tvoří Cam a Roxy, jsou prostě brácha a ségra k pohledání.

Velmi mě mrzí, že je tahle série u konce. Bavilo mě sledovat osudy postupně všech důležitých hrdinů z Maddiina života, číst knihy od Hrej hráčem až po Hrej vabank. Nejradši bych teď zajela za autorkou a domluvila jí, ať napíše ještě pětku. (Třeba o Lile. Ta byla taky fajn.)

A víte, co je zvláštní? Starbucks se zmínilo jenom na konci! :D


Za recenzní výtisk velice děkuji nakladatelství Galatea!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! ♥