neděle 19. července 2015

RC recenze: Pád noci | Hemží se to přízraky

Pád nociPočet stran: 200
Série: Pád noci, 1
Nakladatelství: Nakladatelství ČAS, 2015

Hodnocení Goodreads: 3.80 (z 10 hodnocení)

Anotace:

Rachel Adamsová unikla před dvanácti lety ze spárů sériového vraha. Traumatický zážitek ji poznamenal natolik, že se rozhodla obětovat soukromý život a soustředit se jen na kariéru novinářky ve Washingtonu. Ta se však nevyvíjí očekávaným směrem, a tak využije pracovní nabídky svého přítele ze studií Charlieho Parkera a odjíždí do kanadského Edmontonu, kde si konečně přiznává, co k Charliemu cítí. Jejich láska ji osvobozuje od minulosti a naplňuje ji štěstím, které dosud nepoznala.
Krátce poté jí však někdo začne usilovat o život. Někdo, kdo ji velmi dobře zná a neštítí se použít jakékoli prostředky k tomu, aby mu patřila. Kolo zběsilých událostí se roztáčí a Rachel si musí vybrat, komu uvěří. Bude to agentka FBI, která Charlieho označila jako podezřelého, nebo temný přízrak s rudýma očima, jenž už jí kdysi zachránil život?
Rachel ví jediné: konec je nablízku – a ona musí udělat všechno pro to, aby zachránila nejen svou duši…



Představte si, že když vám bylo patnáct (...nebo když vám je patnáct), tak vás unesl záhadný muž a chtěl vás zabít. A vy jste utekli pomocí přízraku, který všichni označí za halucinace. Jak byste se s tím dokázali vypořádat?


Tímto případem si prošla hlavní hrdinka Rachel. Zanechalo to na ní velké následky a ani teď, po třinácti letech, se z toho nedokáže vzpamatovat. Útěchu hledá v práci jako novinářka. Ale pak o ni projeví zájem Charlie a ona si řekne - není už čas to všechno zahodit?

Nebudu lhát a řeknu to na rovinu; je poznat, že to napsal chlap. Určitě mě chápete - ty romantické scény byly hrozně suché a emoce hlavní hrdinky by dívka jakožto vžití napsala líp. Zas musím nechat, že ty akční scény byly vypsány dobře - i když ty emoce tam tedy trochu scházely. Ono už je dost riskantní, když se muž pustí do paranormální romance, obzvlášť s hlavním hrdinou holkou.

Snad největším záporem na této knize je to, že postavy nejsou vykreslené. K žádné jsem si nevytvořila určitý vztah, abych si mohla říct: "Ta se chová tak a tak", "Tu (ne)mám ráda" apod. Veškeré postavičky v dějství mi přišly stejného charakteru, na tom by se určitě ještě dalo zapracovat.

Přejdu tedy k postavám. Jak jsem již zmínila, hlavní protagonistku tu tvoří Rachel Adamsová. To jméno je už prostě klišé, ale co naplat. Za to její trauma jsem ji opravdu litovala a v určitých směrech zase nechápala.
Pak tu je především mužské osazenstvo, Charlie, John, Davis. Ale jak jsem řekla, žádná postava neměla ten svůj určitý charakter, takže se mi těžce přemýšlí nad hodnocením každého z nich.


Kostru příběhu tvoří jednoduché klišé prvky, které se dají prokouknout. Stejně tak konec, který možná měl překvapit, ale na mě příliš nezapůsobil. Ale jak jsem už uvedla, možná by to chtělo víc rozvést city hlavní hrdinky.

Vím, že si teď asi říkáte, jak moc tu knihu hrotím, ale opak je pravdou - vyklubalo se z toho sice něco jiného, než jsem očekávala, ale jsem spokojená. Nebylo to zase tak špatné, jinak bych tomu nedala tři hvězdičky, že.
Knihu doporučuju spíše nenáročným čtenářům, kteří ve všem nehledají logickou posloupnost.

Za poskytnutí recenzího ebooku děkuji eshopu PalmKnihy!
E-knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

Děkuji za každý komentář! ♥