pondělí 25. srpna 2014

RC recenze: Křišťály moci | Zrada Temného elfa

Zrada Temného elfa (Křišťály moci #1)Počet stran: 292
Série: Křišťály moci, 1
Nakladatelství: Fragment, 2010
Hodnocení Goodreads: 3.80 (z 41 hodnocení)
Anotace:
Vítejte v Mianthilii, čarovné zemi elfů! Síly dobra a zla stojí proti sobě! Temní a Bílí elfové se dávají do boje o sedm křišťálů moci, jejichž prostřednictvím je možné ovládnout celý svět. Dle proroctví může křišťály najít a získat pouze obyčejná venkovská dívka Neilin, která však o svém poslání nic netuší. Dívky se snaží zmocnit Temný elf Izgraël, proti kterému stojí bojovník bílých elfů Arwin. Jak dopadne boj dvou mocných znepřátelených sil? Podaří se Neilin najít a získat první z mocných křišťálů?

Abych pravdu řekla, zase tak moc jsem od toho nečekala. Byla jsem přesvědčená, že Syna pekel už nic nepřekoná, a hele - ono překonalo.

Na Michaele se mi líbí, že střídá úhly pohledů (Úhel pohledu! :D) z různých postav. Jednou Neilin, místy Arwin, pak Leja (na střídačku s Edrianem) a nebo Isgraël. Já nevím, ale kdybych to psala z třetí osoby, tak bych se v tom ztrácela :D Za tohle má autorka můj velký obdiv.
Takžé, moje výtky. Mělo to hluchá místa, to ano, ale nebylo jich zase tolik, aby mě to odradilo od čtení. A děj byl lehce předvídatelný - kdo je Arwin jsem tušila hned jak se tam objevil. Ale jinak to bylo skvělé.

Hlavní hrdinka Neilin. Proti ní snad ani žádné výhrady nemám. Scény s ní jsem měla ráda (a pokud tam byl Arwin, tak ještě radši!) a opravdu, je to jedna z mála hrdinek, které jsem neměla chuť proplesknout.
Arwin. Asi nejoblíbenější postava z celé knihy. Přišel mi takový... no, jak to říct, aby to vyznělo tak, jak má... prostě správný hrdina, co má být ;)
Sorgan. Ten mi ale opravdu VADIL. Zezačátku jsem si říkala, že bych ho snad mohla mít ráda (už jen kvůli Terien), ale ono NE. Když někoho miluju, tak ho miluju, ne? Tohle se mi moc nelíbilo, ale je fakt, že by bez toho příběh nešel, takže jo.
Terien. Moje druhá oblíbená postava. Místy byla opravdu naivní - no co chceme čekat, když je celý život vězněná - ale líbila se mi její odhodlanost. Nevzdá se, ani když to jinak nejde, a bojuje až do konce. Upřímně doufám, že se tahle holka dožije konce celé série :D

Musím samozřejmě autorce ještě vynachválit její smysl pro jména, ať už to je jakákoli její kniha. Obzvlášť Awrixel. To jméno tam nebylo často, a já bych ho chtěla víc :D
K ději - mělo to hluchá místa. Koneckonců se nenajde moc knih, která je nemá. Ale bylo jich tak málo, že se to četlo jedna báseň. Je vidět, že si to Míša předem dobře promyslela a držela se nějaké nalinkované osnovy, protože já bych se v tom už dávno ztratila. ;)

Hodně lidí říká, že se KM povedly nejvíc, no já posoudím, až přečtu pokračování :) A těm, co ještě nečetli, rozhodně doporučuju!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

2 komentáře:

  1. Sorgan ti bude nejdřív vadit a pak ho budeš MILOVAT. <3 <3
    Tahle série je má velká srdcovka, která mě přivedla ke čtení a ke všemu. <3 Čtvrtý díl je podle mě trochu slabší, ale pořád to budu mít v srdíčku. <3

    OdpovědětVymazat
  2. Vzhledem k tomu, že mi neodpovídáš na maily a já už fakt nevím, jak jinak tě kontaktovat, tak píšu zde. Prostě se mi ozvi, díky.
    Paty (Our kingdom of books)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥