pátek 14. března 2014

RC recenze: Eragon

Eragon (The Inheritance Cycle, #1)Počet stran: 488
Série: Odkaz Dračích jezdců, 1
Překlad: Olga Staníčková
Nakladatelství: Fragment,
Originální název: The Inheritance Cycle: One - Eragon
Hodnocení Goodreads: 3.76 (z 628 622 hodnocení)
Anotace:
Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství.
Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.

Už na první pohled jsem věděla, že budu Eragona milovat. Všechno s draky prostě zbožňuju a ta obálka se taky nádherně povedla. Navíc i mapka na začátku je konečně taková, ve které se vyznám, takže už jen za to plus! :)


Eragon je vesnický chlapec, který jednou v lese najde krásné modré vejce. Upřímně, nejdřív jsem viděla film a opravdu se mi líbil, doteď patří k mým oblíbeným. Sice se úplně vymyká všemu, co se děje v knize, ale pořád tam mají skvělé efekty. Safira se povedla... na herce mého vysněného prince této série si nemůžu stěžovat.
A kdože to vlastně je? Takový vysoký černovlasý kluk... ano, přesně, je to Murtagh. Já vím, většina lidí si o mně kvůli tomu myslí, že jsem cvok, ale oblíbila jsem si ho víc než Eragona. Garrett je prostě úžasný! :)
Pak je tu Brom, který byl příjemnější vzhledem ve filmu než dlouhovlasý bělovlas (divný slovo, co?) a vůbec, prostě příjemný muž. Eragona skvěle doplňoval... no, nebudu spoilerovat, i když to nejspíš už všichni tušíte nebo víte.
A málem bych zapomněla na důležitou hrdinku, dračici Safiru. Draky opravdu zbožňuji, to tajemstvím není, a myslím, že nejsem jediná, kdo prohlásí, že fantasy se bez draků prostě neobejde.
Arya, elfka, kterou Eragon musí zachránit. Ve filmu mě teda dost zklamali, draka si udělají, ale nedokážou zašpičatit lidské uši? Ta herečka rozhodně jako elfka nevypadala. Navíc to vůbec nesedlo, Arya má černé vlasy a s těmi se mi prostě líbí víc. (mimochodem, kreslila jsem ji, tak kdo se chce mrknout, je na mém pinterestu)

Christopher Paolini je prostě můj velký vzor, vemte si to, že Eragona napsal už v patnácti. Za to obdiv, virtuálně tleskám.

Jinak nevím, co víc k této knize ještě říct. Snad jen to, že je prostě úchvatná, ale to už se opakuju, že? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

4 komentáře:

  1. Ja som jedna z mála, čo som knihu ešte nečítala a aj sa za to pomaly hanbím, ale v dohľadnej dobe sa do nej pustím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Celú sériu som už čítala, ale iba raz, takže si musím naplánovať re-reading :D Myslím, že najviac sa mi páčila prvá a posledná časť, Eragona som milovala, aj keď niekedy sa správal tak, že by som ho chcela zaškrtiť :D A Zafira bola skvelá tiež :D A Murtagh...no proste... :33

    OdpovědětVymazat
  3. Uf!! Normálne si ma navnadila, aby som si ho znovu prečítala! :D Hneď aj sa idem do toho pustiť! :3 :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem četla všechny díly a tenhle byl naprostá bomba! Jinak sdílím Tvé názory!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥