úterý 11. února 2014

RC recenze: Serafína | Příběh draků

Největší obrázek výrobku Serafína – Příběh drakůPočet stran: 336
Série: Serafína, 1
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Fragment, 2013
Originální název: Seraphina
Hodnocení Goodreads: 4.05 (z 21 709 hodnocení)
Anotace:
V zemi zvané Gored žijí již po čtyři desetiletí lidé a draci v míru. Po tajemné smrti lidského prince je však příměří ohroženo. Podaří se Serafíně, která před světem skrývá své životní tajemství, odhalit skutečného vraha?

Serafína zklamala, opravdu.
Ta krásná modrá obálka s drakem a sympatickou holkou na obálce mě uchvátila na první pohled, námět draci samozřejmě taky, ale ten obsah...

Prvních pár stánek jsem těžce prokousávala. Nemám ráda pohřby. Dnes jsem na jednom byla... prostě je nenávidím. Podle mě dost špatné téma na start knihy. O moc se to nezlepšilo tím, jak si Serafína dělala v hlavě tu imaginární zahradu. Opravdu mi připadala mentálně postižená! Kdo má v hlavě zahradu, již musí každý večer navštěvovat? A kde má pošahané postavičky?
Orma, Fínin dračí učitel, byl taky divňous. Nepřipadalo mi, že by se ke své sestře Linn choval nějak "bratrsky" a vůbec byl prostě podivín. Vztah se Serafínou byl snad ještě horší. Kdo mluví přes kotě, když někdo zahraje akord? Tenhle trik jsem moc nepochopila.

A na to, že se nejspíš kniha odehrávala ve středověku (opravdu jsem to nepoznala), tak Fínina matka Linn měla jakýsi note-block (copak to opravdu nemohli přeložit jako poznámkový blok? To mi teda opravdu vadilo), který fungoval na princip dnešního notebooku...
Jo, a co mi vadilo nejvíc... PROČ SERAFÍNA NEPŘIZNALA, ŽE SE JÍ LUCIAN LÍBÍ? To pořád "Rozbuší se mi srdce" "Znejistím", ale aby konečně (aspoň v duchu!) přiznala, že ten princ je prostě okouzlující... (mimochodem - znáte ten pocit, když si myslíte, jak jste nevymysleli úžasné jméno, a on ho pak někdo použije dřív než vy?)

Přemýšlím... do dvojky rozhodně půjdu. Nikdo neví, třeba se to zlepší! A sice jsem fanda modré, ale ta německá obálka se opravdu povedla. Doufám, že Fragment zvolí ji.
Serafina: Die Schattendrachen erheben sich (Seraphina, #2)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

5 komentářů:

  1. Táto knižka ssa mi páči už dlhšie chcela by som si ju najbližšie prečítať ale ešte som si ju nekúpila :(

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mě Serafína trochu zklamala. Čekala jsem, že to bude úžasný příběh o dracích, ale draci se tam moc nevyskytovali. Jenom v lidské podobě.

    OdpovědětVymazat
  3. No podľa mňa bola úplne skvelá 8D
    Ak by Sera len tak priznala, že princa zbožňuje, už by to nebola tá polodračica, ktorá sa bojí prezradenia a je z toho ustráchaná. Mám rada hrdinky, ktoré sa neidú pretrhať, len aby mi vysvetlili ako nádherné modré oči má ich objekt záujmu 8D
    Tá záhrada zase mne prišla veľmi kreatívna, pretože to bola Serafínina schopnosť od dračej matky - určitá forma telepatie, kde registrovala ostatné polodraky.
    Jej strýko je drak - je to tam jasne vysvetlené, že draci necítia nič alebo len veľmi málo.
    Ja mám taký pocit, že ti postavy v knihe proste len neboli sympatické 8D ale samozrejme každý máme iný názor, mne osobne však prišla knižka premyslená a zaujímavá. Rovnako dobrú úroveň očakávam aj od 2ky, na ktorú sa veľmi teším 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen sympatické, prostě jsem je nenáviděla :) Jak jsem už uvedla, moc mě to nebralo. Pod názvem "Příběh draků" si opravdu představuju něco jiného ;)

      Vymazat
  4. tak já nevím, mě ta kniha bavila, teď jsem četla recenzi, kde mě dostalo, co tam psala ta holčina, že je hrozně ráda, že si počkala, protože by ji všudypřítomné špatné recenze asi ovlivnily, takhle z té knihy byla nadšená :) a taky mě dostává, že na goodreads tak hodně dobré ohlasy, ale češi a slováci ji nemají rády.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥