neděle 2. února 2014

RC recenze: Hunger Games | Aréna smrti

Aréna smrti (The Hunger Games, #1)Počet stran: 328
Série: Hunger Games, 1
Překlad: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment, 2013
Originální název: The Hunger Games
Hodnocení Goodreads: 4.42 (2 215 133 hodnocení, klaním se!)
Anotace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít.
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.
Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska.
Hunger games začínají…



Nejdřív jsem si o tom nic moc extra nemyslela, ale pak, když jsem do poloviny viděla film, jsem si řekla, že by mě to vcelku mohlo bavit.
Vcelku? (Katniss: Ha, ha, ha.) Byla to BOMBA. Vím, že to říká většina blogerů, ale ono to jinak vyjádřit nejde. U HG nelze být originální s hodnocením.


Původně jsem se příběhu trošku bála. Malinkatá písmenka tomu moc nepřidala a první věta, kterou všichni znají... Když se probudím, druhá strana postele je chladná. Ale už druhá stránka, kde se objevil Hurikán, to parádně rozjela. Katniss je prostě skvělá hlavní hrdinka.

Tak tedy k hodnocení postav. Katnis Everdeen jsem si okamžitě oblíbila. Nepatří mezi ty hlupačky (i když samu sebe tak jednou oslovila). Je chytrá a nevzdává se. Každopádně jiná vlastnost by se v Aréně ani nehodila. :) Dívka v plamenech - jako první u psaní recenze mě napadl vzhled blogu... Cinno, skvělý nápad! Odteď se ohnivé šaty připisují na seznam my-wishlist. Jak jsem už zmínila, dřív jsem viděla film, takže jsem si Katniss představovala jako Jennifer Lawrence. Á, být tak sportovně založená jako ona... jak jsem se zděsila, když jsem zjistila, že příští rok jedeme se školou na týden na sportovní akce...
Peeta Mellark. Pochyby, pochyby, pochyby, sláva. Jo, takhle nějak šly za sebou moje pocity. Nejdřív jsem si o něm myslela bůhví co (ano, snažila jsem se být neobjektivní, protože Joshe Hutchersona prostě zbožňuju), ale Peeta mě sám přesvědčil o opaku. Opravdu to je třída. Plno lidí říká, že hraju docela dobře, ale mýt takový herecký talent, jako má Peeta... to by bylo něco!
Cato. Já vím, že bych měla dát přednost spíše Haymitchovi, který tady má tak trochu důležitější roli, ale mně to nedá. Nevím jak, ale tohohle záporáka jsem si oblíbila. Takovou smrt si nezasloužil! Mám k němu taky zvláštní vztah, protože jsem si dělala test, komu se podobám v Hunger Games, a vyšel mi Cato. Vím, že někde asi bude chyba, protože mi Cato sebe vůbec nepřipomínal... ale i tak! Bude mi chybět.
A teď se dostáváme k Haymitchovi, a vlastně celému přípravnému týmu naší hrdinky. Haymitch se mi zprvu protivil, to jeho opilectví bylo takové "bezvýznamné přidání", ale pak to pěkně rozjel. Fakt se mi tenhle chlápek zamlouvá a jsem na něj zvědavá v dalších dílech.

Děj celkově byl úžasný, už jen ten nápad! Suzanne Collins si prostě zaslouží můj obdiv. A překladatel Zdík Dušek taky, protože jsem se mnohokrát snažila psát opravdu v přítomném čase, ale vždycky to nakonec sklouzlo do budoucího (vstávám X vstanu).

Upřímně netuším, co bych dělala, kdybych hned po ruce neměla další díl! Hned se do toho pustím.





Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

5 komentářů:

Děkuji za každý komentář! ♥