úterý 11. října 2022

Recenze: So This Is Ever After | Co se děje po „šťastně až navěky"?

Počet stran: 352
Série: ---
Nakladatelství: Margaret K. McElderry Books
Hodnocení Goodreads: 4.02 (z 7 630 hodnocení)
Anotace:
Arek hadn't thought much about what would happen after he completed the prophecy that said he was destined to save the Kingdom of Ere from its evil ruler. So now that he's finally managed to (somewhat clumsily) behead the evil king (turns out magical swords yanked from bogs don't come pre-sharpened), he and his rag-tag group of quest companions are a bit of a loss for what to do next.
As a temporary safeguard, Arek's best friend and mage, Matt, convinces him to assume the throne until the true heir can be rescued from her tower. Except that she's dead. Now Arek is stuck as king, a role that comes with a magical catch: choose a spouse by your eighteenth birthday, or wither away into nothing.
With his eighteenth birthday only three months away, and only Matt in on the secret, Arek embarks on a desperate bid to find a spouse to save his life - starting with his quest companions. But his attempts at wooing his friends go painfully and hilariously wrong... until he discovers that love might have been in front of him all along.

Když jsem se kdysi rozhodla si konečně koupit Harryho Pottera, začala jsem s Bloomsbury vydáním v angličtině kvůli obálkám - aby když jsem kupovala třetí díl, začal HP vycházet s totožnými obálkami v češtině. Podobný případ je i So This Is Ever After - dostala jsem se k tomu jen chvíli předtím, než bylo oznámeno české vydání. Ale takhle mám alespoň možnost vás na ni patřičně nalákat, abyste si byli jistí, že tohle je to, na co si v CooBoo edičáku dát pozor.

He was the first reason I'd thrown my first-ever punch when an older boy had pushed him. I'd hurt my hand and then endured a lecture from my father; not about the punching - he'd agreed with that bit - but how to throw a punch that would inflict damage and not damage me.

Arek a jeho přátelé dokončili hrdinskou misi a porazili podlého padoucha. No jo. A co teď. Království je bez vladaře a tím by logicky měl být ten, kdo zemi zachránil - takže se Arek bez ohledu na to, jak moc by chtěl, stává králem a jeho přátelé rázem tvoří vládu. Že to jsou všechno puberťáci, kterými pořád klátí hormony a kteří ani nevědí, co se sebou, natož co s celou zemí? Kdo by na to bral ohled. Jenže to má poměrně větší háček. Aby do měsíce od korunovace nezemřel, musí se Arek oženit. A on tak trochu celou věčnost bojuje s city ke svému kamarádovi Mattovi, který je jistě neopětuje, takže začíná nová mise - kromě toho nezbláznit se z náhlé vlády království si taky najít někoho, s kým to zvládne.

Variace na téma „zachránili jsme svět, jenže co teď" mě snad nikdy nepřestane bavit. Ono to vždycky svádí k tomu se na toto ptát - fajn, splnili jsme obtížné úkoly, ale co potom? Jak se z lidí, co k vladařství nikdy nepřičichli, mají najednou stát králové a královny? Jak, když to jsou ke všemu puberťáci? F. T. Lukens v tomto případě rozehrává skvělou oddechovou komedii, kde o absurdní případy není nouze.
So This Is Ever After je totiž strašně skvělé v tom, že si to na nic nehraje. Je to bláznivá komedie, jsou tam bláznivé scény, vy víte, o co jde, a jen máte chuť plácat se do čela, proč jsou ty postavy tak slepé - ale v tomto případě to nehraje na nervy, naopak, působí to jako skvělý komický prvek. K tomu přidejte queer normativní společnost a pár kouzel, co byste chtěli víc? Spektrum postav tu je velice obsáhlé a nic není na sílu, najdete tu snad všechno.

Sama jsem se k tomuto dílu dostala hlavně díky tomu, že si to prý bere inspiraci v artušovských legendách. Podle mě tam je jediná inspirace v tom, že tu máte krále na A a čaroděje na M, ale proč ne. Autorce se prostě perfektně povedlo zachytit grotesknost toho, kdy je vám naprosto zřejmé, že ty city jsou vzájemné, ale postavy si tak neskutečně stojí na vedení, že jim to nedochází - a vy jim to žerete. Nemáte chuť jimi zatřást. Ne, máte chuť je v tom s radostí nechat se vymáchat.
Zdrženlivost tu totiž nehraje roli, co přijde, přijde, o magické patálie není nouze. Přiznám se, že té komedie jsem možná čekala krapet víc, nicméně zábavné a nesmírně kreativní to je. Jasně, jsou tam klišé a spousta věcí jde odhadnout, ale na tom to ostatně stojí, celé si to hraje s tím tradičním motivem vyvoleného a skvěle to převrací. Pokud hledáte magickou blbinku, není snad lepší volba.

I placed my hand over his and turned it gently into the correct position on the hilt. "You want to hold it like you're shaking hands with it. Act like you're meeting for the first time."
Matt's lips quirked. "Well, nice to meet you, sword."
"You're ridiculous."
"Be careful there, Arek. You're on the wrong side of the pointy end."


So This Is Ever After vřele doporučuju, pokud sháníte praštěnou magickou komedii. Asi od toho nečekejte kdovíjaký zázrak, ale ono to je skvělé i bez toho. :)

5 komentářů:

  1. Podobné knížky už moc nečtu, ale i tak děkuji za recenzi. 🙂
    Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká recenze. :) To mi připomíná, že bych také si mohla opět něco přečíst v angličtině. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Tady je ta angličtina i navzdory fantasy lehká :)

      Vymazat
  3. Never miss a chance to get the best, most stunning, and most memorable event from a professional event planner in Chandigarh.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥