úterý 16. června 2020

Co čte student bohemistiky #4


Tak mám po dnešku zkoušku slavnostně za sebou, nakonec to odnesl Kříž u potoka. Řeknu vám, byly to nervy, sotva se po prvním termínu objevily zprávy, že každého vyhazuje, měla jsem nahnáno :D O to víc jsem ráda, že to vyšlo. Zase ze mě spadla nějaká ta tíha. Každopádně mě čekají ještě dvě zkoušky, než slavnostně ukončím první ročník na vysoké, a pak se s chutí vrhnu na současnou literaturu. Asi si udělám pořadník, protože upřímně vůbec netuším, jak si z toho seznamu vybrat. Ale rozhodně už sem zase začnou přibývat klasické recenze. :)
I tak bych ale ráda dojela tuhle rubriku, co se týče prváku, než naskočí povinná četba v zimním semestru, tak to navýším na pětici knih.


Svatý Xaverius (Jakub Arbes) | Detail knihy | ČBDB.czJakub Arbes: Svatý Xaverius
O romanetech a samotném Xaveriovi jsem toho dost slyšela už na gymplu, takže když jsem měla na výběr mezi tímhle a Ukřižovanou, byla jsem asi jasná. A upřímně, v Arbesovi jsem se trochu zklamala. Jasně, nemůžu od toho čekat žádné nehorázné scifíčko, ale stejně jsem chtěla nějaký ten velký „aha" moment, kdy to všechno začne dávat smysl. Příběh je zamotaný pěkně, to ano, ale rozuzlení jsem stejně nepobrala a nijaký efekt to podle mě nemělo. Navíc se to četlo docela těžce. Ale s Arbesem bych to tímhle nechtěla vzdát a jednou se podívat i na další jeho díla, tam už třeba na ten boží moment, kdy to všechno zapadne do sebe, dojde.

Povídky malostranské by Jan NerudaJan Neruda: Povídky malostranské
Neruda byl pro mě trochu strašákem. Povídky malostranské jsem si půjčila tuším ve druháku na střední a nedočetla je. Týden v tichém domě, první povídka, která je ironicky podle mě nejslabší, mě prostě absolutně nebavila. Ale už jsem asi zvyklá na styl, jakým se v 19. století psalo, a naopak se mi to tentokrát četlo velmi příjemně. První povídka je nejnudnější, to je pravda, ale ostatní byly fajn. Nerudův styl je dost osobitý a kolikrát jsem se nad řádky i bavila. Za mě jsou nejlepší Figurky, někdy jsem v tom trochu viděla i samu sebe :D

Hřbitovní kvítí - Jan Neruda alternativy - Heureka.czJan Neruda: Hřbitovní kvítí
V poezii jsem Nerudovi věřila trochu víc. Hlavně poté, co nám profesor na online přednáškách sdělil, že se v této sbírce Neruda inspiroval u Baudelaira, byla jsem jasná. Prokleté básníky a samotnou dekadenci miluju - a Neruda nezklamal. Bavila mě každá báseň ve sbírce a pár veršů jsem si i poznačila bokem. Trochu jsem doufala, že u zkoušky dostanu toto, zkrátka to patří k tomu nejlepšímu, co jsem v průběhu semestru přečetla. Pokud máte rádi dekadenci, tohle je jasná volba.

Ve stínu lípy - Svatopluk Čech | Databáze knihSvatopluk Čech: Ve stínu lípy
Zato tohle považuju za nejhorší, co jsem četla, a to stavím ještě pod Novákovou. Nic mi nedávalo smysl, pointa mi někde utekla a ani na opakované čtení jsem v tom nedokázala najít, co jsem nejspíš měla. Ani jedna z básní mě nechytla a nebavilo mě to, bohužel.

Karolina Světlá - Kříž u potoka | Levné knihyKarolina Světlá: Kříž u potoka
Na Světlou jsem byla taky docela zvědavá. Spolužačka ji miluje, ale pak jsem měla taky opačný názor; mamka četla Kříž u potoka už před pár lety a moc se jí to nelíbilo. Za sebe ale můžu říct, že se to četlo opravdu příjemně. Není to zdlouhavé, příběh pěkně odsýpá a skutečně v sobě skrývá nějakou tu myšlenku. Náboženství se samozřejmě řeší, ale nepřišlo mi to tu kdovíjak vyhrocené. Ani se Světlou jsem tímhle rozhodně neskončila, a nakonec jsem ráda, že to odnesla právě ona, o které jsem měla u zkoušky mluvit.

Četli jste některou z jmenovaných knih? :)

10 komentářů:

  1. Ježiši chudáku, Kříž u potoka? No hlavně že se povedlo! :-)
    Já ho zkoušela a teda nešlo to. Ani pár stránek nešlo...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mi právě vůbec nevadilo, jsem ráda, že to neodnesl Čech nebo Slávy dcera :'D Ale chápu :D

      Vymazat
  2. Kříž u potoka jsem četla k maturitě a musím říct, že se mi to vlastně dost líbilo. Uvažuju, že bych se k němu mohla po letech vrátit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My ho ani v seznamu neměli, což teď zpětně rozhodně vidím jako škodu. Třeba se ti napodruhé zalíbí ještě víc :)

      Vymazat
  3. Já se snažila přečíst Povídky malostranské, ale nikdy jsem je nedočetla. Vždy jsem se u nich zasekla a následně jsem je odložila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, měla jsem stejný problém :D Ale jsem ráda, že jsem to nakonec zvládla dočíst :)

      Vymazat
  4. Tvorba Světlé mě už nějaký čas láká, ale zatím jsem neměla čas/odvahu/chuť? se k jejím knihám dostat. Možná začnu právě Křížem u potoka. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chudáku. Povídky malostranské jsem taky četla. Bylo to utrpení.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týden v tichém domě rozhodně byl, ale ostatní povídky mi už naštěstí sedly :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥