úterý 21. ledna 2020

Recenze: Něco víc | Co přesně následuje po smrti?

Něco vícPočet stran: 380
Série: ---
Překlad: Jan Březovský, Tereza Nuckollsová
Nakladatelství: Slovart, 2017
Originální název: More Than This
Hodnocení Goodreads: 3.99 (z 43 327 hodnocení)
Anotace:
Seth se topí, zoufalý a osamělý v posledních okamžicích svého zápasu s rozběsněným mořem. Pak ale procitne. Nahý, hladový a žíznivý, ale při vědomí. Jak je to možné? Vybavuje si přece, jak se mu lámaly kosti, jak mu pukla lebka při nárazu o skalisko. Jakto, že je teď tady? A co je tohle vlastně za podivné místo? Seth začíná pátrat po odpovědích, v naději, že možná není úplně sám, že se neocitl ve svém soukromém pekle, kterého se tolik bojí, že tu možná je... něco víc.

Jednou z prvních knih, které jsem vloni přečetla, byl Nejdelší den Adama T. A pokud mě sledujete i na sociálních sítích, víte, že od té doby o něm bez ustání mluvím a doporučuju ho, kde se dá. Konečně jsem se dostala k autorově další knize, tentokrát k jeho neméně slavnému Něco víc. Uspěl stejně jako Adam?



Musíme si lhát, abysme vůbec byli schopní žít. Jinak bysme se zbláznili.


Kolik z knih začíná smrtí hlavního hrdiny? Scott se utopí v oceánu hned na druhé straně. Tím to ovšem nekončí. Najednou se probouzí na místě, kde kdysi žil, úplně sám, ve zničeném světě. Něco tu nehraje a Scott hodlá přijít na to, o co tu jde - zda tu je skutečně něco víc.

Do knih se nemá pouštět s velikým očekáváním, protože pak je daleko pravděpodobnější, že budete zklamaní. Už během prvních stránek mě ovšem Patrick Ness přesvědčil, že se dočkám stejného zážitku jako s jeho předchozí knihou. Nessův styl je zdánlivě obyčejný, ale přitom tak osobitý, že jsem se nad každým odstavcem téměř rozplývala. Volba slov, struktura vět - za to taky patří veliké díky překladatelům, že to zachovávají. Jestli něco Ness umí, tak emoce. Jen u mála spisovatelů jsem je viděla vypsané líp.
Ness se v této knize pouští do filozofické roviny, a to přímo do toho nejdiskutovanějšího tématu - co náš čeká po smrti? Klasické téma sci-fi, do něhož se Ness opřel s vervou. Pokud máte rádi knihy, kde se tato témata řeší ve velmi filozofické rovině, Něco víc je ideální.

Hlavním hrdinou je již zmíněný Scott, jehož příběh postupně odhalujeme - což je mimochodem taky věc, kterou Ness umí perfektně, načasování toho všeho a úderná síla veškerých odhalení. Existence po smrti není ani zdaleka jediná věc, kterou tu autor řeší, vesměs celá kniha je plná šílených morálních dilemat, nad kterými stále společnost zůstává rozdělena. Kolikrát jsem přestala číst, jen abych se nad tím zamýšlela. Jak už jsem zmínila, Nessem psané emoce jsou něco unikátního a se Scottem budete soucítit hned během prvních několika stránek.
Kromě něj nám autor poskytne malý vzorek postav a u některých jenom náznakově. I tak je tu budování charakterů excelentní, a za mě taky plus za postavu Poláka a pár polských vsuvek.

Ve všem se ukrývá krása, když víš, kam se dívat.


Je pravda, že děj se točí dokola kolem jedné smyčky. Scott své vyprávění prolíná vzpomínkami ze života, zatímco se snaží přijít na to, kde se vlastně ocitl a jak z toho ven. Sahá si na úplné dno lidských potřeb a šplhá po té pomyslné Maslowově pyramidě výš. I tak je ale kniha neskutečně čtivá, že ji jen tak z ruky nedáte. Ať už kvůli tomu, že potřebujete vědět, co bude dál, nebo kvůli těm filozofickým vskuvkám. A taky tu je LGBT! Nudné pasáže tu najdete jen stěží.

Celkově jsem tedy spokojená, víc než spokojená. Jedinou výtku mám snad ke konci, po kterém mě příhodně k názvu napadlo: chci něco víc! Budu si asi pořád stát za tím, že Nejdelší den Adama T. se mi líbil víc, ale Ness mě tu opravdu přesvědčil, že umí psát, a to skvěle. Těším se, až se dostanu k jeho další tvorbě, ať si ho pak můžu s čistým svědomím připsat na seznam oblíbených autorů.

Četli jste? Která Nessova kniha se vám líbila nejvíc? :)

4 komentáře:

  1. Zní to moc dobře. S autorem mám vynikající zkušenost, takže od něj chci do budoucna zkusit další knihu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! Taky se těším na jeho další tvorbu :)

      Vymazat
  2. Mne osobne sa táto kniha od Nessa nepáčila, celkovo jeho knihy mi veľmi nesedia :) Práve ako hovoríš, že nudné pasáže v knihe človek nájde len často ja som mala problém túto knihu dočítať, lebo ma vôbec nebavila.
    Čo sa týka Nessa, radšej mám jeho knihy s ilustráciami - Volanie netvor a Našim nebom bol oceán... Tie mi prišli dobré, ale stále mi v nich niečo chýbalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, ale každý má jiný vkus :) Na Volání netvora jsem dost zvědavá :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥