pátek 2. srpna 2019

Recenze: The Kingdom | Je libo temný Disneyland?

The KingdomPočet stran: 464
Série: ---
Nakladatelství: Pan Macmillan, 2019
Hodnocení Goodreads: 3.95 (z 1 516 hodnocení)
Anotace:
Welcome to the Kingdom... where 'Happily Ever After' isn't just a promise, but a rule.
Glimmering like a jewel behind its gateaway, The Kingdom is an immersive fantasy theme park where guests soar on virtual dragons, castles loom like giants, and bioengineered species - formerly extinct - roam free.

Ana is one of seven Fantasists, beautiful "princesses", engineered to make dreams come true. When she meets park employee Owen, Ana begins to experience emotions beyond her promgramming including, for the first time... love.
But the fairytale becomes a nightmare when Ana is accused of murdering Owen, igniting the trial of the century. Through courtroom testimony, interviews, and Ana's memories of Owen, emerges a tale of love, lies, and cruelty - and what it truly means to be human.

Navštívit Disneyland je snem téměř každého, ať už jsme děti, nebo dospělí, kteří na Disneyho pohádkách vyrostli. Je libo trochu temný zábavní park v nepříliš světlé budoucnosti? To slibuje The Kingdom.



In the end, it does not matter what a story is about. It only matters on who gets to tell it.


The Kingdom je zábavní park, který poskytuje to, co příroda už nedokáže. Žijí tu zvířata, která již ve volné přírodě vyhynula. A kromě toho i sedm dívek zvaných Fantastisté - ne úplně člověk, ne zcela robot. Každopádně si je The Kingdom naprogramovalo samo a princezny tak slouží k plnění dětských přání. Programy všech jsou tedy jasně dané. Jenže Ana, jedna z Fantasistů, začíná přicházet na to, že cítí a myslí si, co by neměla. Obzvláště co se týče nového zaměstnance Owena.

Co se žánru sci-fi týká, lehce v něm plavu. Trvá mi, než se ve všech těch serepetičkách vyznám, a tak jsem měla trochu obavy i z The Kingdom, ale žádné problémy jsem neměla. Čili pokud jste na tom stejně, věřte mi, že vám i v angličtině Ana všechno podá poměrně srozumitelně.
Poslední dobou jsou populární příběhy, které jsou vyprávěny trochu netradiční formou. Tím myslím ne tou klasickou prózou, ale třeba rozhovorem, asi jako vychválené Illuminae. I The Kingdom má dvě dějové linky. Jedna je ta klasicky psaná, která se odehrává v minulosti, a jedna je ze současnosti a ta je psaná jako přepis soudního líčení. To mi hned na začátku přišlo velmi zajímavé. Sem tam se kapitoly prolnou také popisem videa z kamerového záznamu, které si postavy pouští. Troufnu si říct, že to byla moje první zkušenost s touto vyprávěcí formou, a byla jsem na to nadšená.
Jenže The Kingdom je přesně jednou z těch knih, které na sebe samy spoilerují. A hlavně proto, že v té knize běží dvě časově odlišné dějové linky. Takže vy se v současnosti při soudním líčení dočtete, co všechno se tehdy a tehdy stalo a jak, a teprve pak během dvou následujících kapitol na to přijdete skrz Aniny oči. To mě mrzelo, protože jsem třeba začínala tušit, kudy vane vítr, když to autorka lehce nakousla, ale pak to řekla naplno během soudu a já spíš byla vynervovaná, že to Ana ještě neví a kdy se to konečně hodlá dozvědět. Chápu, že některé ty rozhovory byly ukončené tak, aby vás to ještě více navnadilo na další kapitoly z minulosti, ale jiné byly psané takhle, bohužel.

Od toho se tedy dost odvíjí akčnost celého děje. Může to být napínavé, když předem víte, co se stane? Autorce se nepodařilo mě dostat do stavu, kdy bych musela zběsile listovat stránkami, abych se konečně dozvěděla, co se stane. Byla jsem zvědavá, to zas ano. Přece jen musím uznat, že námět je vskutku neotřelý.
I přes to všechno se autorce daří udržovat i tajemnou linku, kterou vám odhalí až těsně před koncem. Každá věc má v ději svoje opodstatnění a líbilo se mi, že ani na toto autorka nezapomněla. Konec samotný pak pro mě byl trochu očekávaný, ale autorka se s tím popasovala na výbornou. Pár věcí předvídáte, ale pár taky ne.

After all, how do you describe something you cannot see, or hear, or touch? How do you describe something that isn't really there - not in any true, measurable sense?


Abych něco řekla i k postavám; hlavní hrdinkou je tedy Fantasist Ana. Nebyla nepříjemná, to ne, ale zároveň bych ji nezařadila mezi ty ultra úžasné postavy. Ale musíme brát v potaz to, že to je vlastně částečně robot, a tuhle svou funkci plnila skvěle. Autorka nezapomněla na rozdílnost s člověkem a kolikrát se s Owenem dostala do opravdu vtipných situací.
Owen samotný je zvláštní postava, která si jistojistě zasloužila více prostoru. Chvílemi si o to doslova křičel, ale děj se příliš soustředil na Anu samotnou. Něco se dozvíme i skrze soudní líčení, které se mimochodem odehrává téměř rok po tom, co se to všechno stalo - autorka tedy téměř co kapitolu skáče o měsíc a děj plyne opravdu hodně rychle. Mezi Anou a Owenem funguje taky romantická linka, které jsem bohužel nevěřila. Nejspíš za to mohly ty časové skoky v jednotlivých měsících, ale je pravda, že já si hodně potrpím na postupně se rozvíjející romanci typu Proust.
Co mě mrzí nejvíc, tak minimum prostoru pro ostatní Fantasisty. Ana se o nich občas zmíní, protože se všechny berou jako sestry, ale nejvíce se zabývá dvěma z nich, které mají svou důležitou roli v ději. Už teď bych nebyla schopná je všechny vyjmenovat, protože ta jména tam padla sotva třikrát. Ty dvě, které si mohly užít svou chvíli slávy, Eve a Nia, aspoň byly skutečně zajímavé - asi jako Owen, byly by skvělým materiálem pro větší rozpracovanost. Je ovšem nutno podotknout, že i tak si s nimi autorka pohrála, převážně s psychikou, a jak to ve sci-fi žánru bývá běžné, dala dostatečný důraz na rozdíly mezi roboty a pravými lidmi.

Nebylo to tak, že bych se ke knize vracela napjatá, jak to bude pokračovat, ne pokaždé. Ale bavilo mě to číst, zčásti taky kvůli těm výslechům, které byly dobré. Některé kapitoly jsou navíc doplněny o obrázky a fotky, což bylo příjemné zpestření.
Za sebe hodnotím The Kingdom spíše jako takový průměr. Neurazí, nenadchne a zabitý čas to rozhodně není. A navíc ta obálka je vskutku nádherná.

Četli jste někdy něco podobného? Dáváte přednost insta love, nebo romanci, která se klidně rozjíždí tři knihy? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji EnglishBooks!
The Kingdom si můžete zakoupit tady.

10 komentářů:

  1. Obálka vypadá fakt krásně. Dokonce i to téma mi přijde suprový. Ale škoda, že to hodnotíš jako průměr😕. Ale i tak si knížku asi seženu a přečtu.

    Moc moc díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc moc díky za komentář! 😁❤️ Bylo to pěkný, ale osobně jsem od toho čekala trochu víc, no.

      Vymazat
  2. Na první pohled vypadá obálka hodně dobře. Je škoda, že zpracování není také tak skvělé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, asi jsem poslední dobou prostě moc náročná :D

      Vymazat
  3. Tak toto by som si kúpila rozhodne kvôli obálke. Tá je neskutočne nádherná! Len škoda toho spracovania, ale znie to dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, obálka byla i u mě rozhodujícím faktorem, proč do toho jít 😁 Je krásná. A právě ti zní hrozně dobře, ale asi jsem od toho zkrátka čekala víc.

      Vymazat
  4. To vypadá moc dobře a určitě to stojí za zkoušku. Jen je škoda, že kniha zbytečně vyzrazuje některé věci dříve, než by měla. Z toho bych tedy byla hodně zklamaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, moc to právě v knihách nemusím. Sice to probouzí jakési napětí, ale stejně... Ale za zkoušku to rozhodně stojí :))

      Vymazat
  5. Tak tuto knihu ani neznám, ale zaujala mě už svou obálkou. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥