sobota 22. prosince 2018

Recenze: Batman | Náměsíčnice

Batman: NámÄ›síčnice (DC Icons, #2)Počet stran: 227
Série: DC Icons, 2
Překlad: Zdeněk Uherčík
Nakladatelství: CooBoo, 2018
Originální název: Nightwalker
Hodnocení Goodreads: 3.75 (z 7 614 hodnocení)
Anotace:
V Gothamu umírají lidé. Město terorizují Náměsíčníci a významné obyvatele loví bezpečnostní systémy, které se obrátily proti nim. Dalším na seznamu je Bruce Wayne, dědic technologického impéria, jenž je ale po potyčce s policií uvězněn v neblaze proslulém vězení. Tam potká Madeleine, která toho ví o Náměsíčnících až příliš. Je dívka jedinou nadějí na záchranu, nebo se stane zhoubou celého Gothamu?

S DC hrdiny se teď roztrhl pytel. Komiksy vychází jeden za druhým a v kině právě běží Aquaman. Šíří se zvěsti o tom, zda bude další Liga spravedlnosti. Ať tak či tak, jsou mezi nimi tací, které známe všichni a kteří budou vždycky vyčnívat. Ano, řeč je o Batmanovi. V sérii DC Icons jsem jako věrný zastánce Marvelu vynechala Wonder Woman a počkala si až na Bruce Wayena. Tak jak u mě obstál?

Výsledek obrázku pro batman

Bruce Wayne oslavil osmnácté narozeniny, což znamená jediné - přístup k veškerému majetku, který mu zbyl po rodičích. Ty velmi ctí a hodlá pokračovat v tom, co v Gothamu dělali, a hlavně se chce soustředit na zajištění bezpečnosti obyvatel. Poslední dobou tu jsou největším problémem Náměsíčnici, skupina lidí, kteří jdou po bohatých. Zabijí je ve vlastním domě a ukradnou všechny úspory. Bruce se po potyčce s policií dostane do blázince Arkham v rámci veřejně prospěšných prací, kde potká právě jednu Náměsíčnici. Madeleine mu pořádně zamotá hlavu, a Bruceovi je jasné, že na ní něco zatraceně nehraje.

Řekněme si upřímně, kdo toho kresleného netopýra jako malý o šesti ráno na Nově nesledoval? Pamatuju si, jak vždycky běžel buď Batman, nebo Spiderman. No jo. Za skalního fanouška se neprohlašuju, ale mám k tomu zkrátka jakési pouto, takže jsem si řekla, že to zkusím. Dost mě taky nalákalo jméno Marie Lu na obálce, protože to je samo o sobě zárukou kvality. A zklamaná rozhodně nejsem.
Související obrázekBruce má osmnáct, čili ještě vůbec není Netopýřím mužem, jak ho známe. DC Icons si klade za cíl nám ukázat svoje hrdiny, jak začínali, a přiblížit je trochu z lidštější stránky. Čímž chci říct, že jestli vás Batman těmi svými vlastnostmi štve, tak vás tady bude štvát taky. A pokud ho milujete, zamilujete se znovu. S Brucem jsem si sedla hned na první stránce, kdy se objevil. Od něj víte, co čekat, což je chvílemi sice naprd, ale většinou jsem se jen usmívala.
Stejně dobře autorka vykreslila hlavní záporačku-nezáporačku Madeleine. Náměsíčnice, o které si Bruce není moc jistý, co k ní vlastně cítí. Tu holku jsem taky měla ráda už od začátku, a hlavně se Lu povedlo to hlavní; neodhadla jsem děj dopředu. Když pak přišel ten ohromný plot-twist, doslova jsem valila bulvy. To je výrazné plus celé knihy - autorka vás prostě překvapí.
Co se ostatních postav týče, přišly mi hodně neslané nemastné. Autorka nám představí kupu postav, a jelikož nejsem úžafanda, nevím, jestli si je vymyslela, nebo v Batmanovi figurují i normálně. Většina si totiž skoro mění charakter dle libosti, což mě teda iritovalo. Hlavní prostor tu samozřejmě dostává Bruce, takže i témata jako domácí násilí se prostě jenom tak přelétlo a zázračně vyřešilo. No jo.


Výsledek obrázku pro batman on skyDěj plyne rychle, ale musím přiznat, že jsem se občas vyloženě nudila. Autorka vás totiž pořád připravuje na nějakou akci, která se tedy semele, ale úplně jinak, než jste očekávali, a najednou bum, připravuje vás na další! V tom jsem se strašně ztrácela. Mám ráda složité děje, kdy se představí spousta linek a postav a všechno se to postupně rozvíjí, ale tady mi to přišlo hrozně natrhané a nesouvislé. Přídavná jména, která mi k Marii Lu vážně nesedí. A...
Tak nějak se domnívám, že chyba bude v překladu. Netuším, zda jde o nového překladatele, který ještě nemá praxi, ale ten překlad byl prostě hrozně kostrbatý. Možná ten zapříčinil, že jsem se do Batmana pořád nemohla začíst. Věty jsem někdy musela číst víckrát, abych pochopila ten správný smysl, a nejednou jsem se setkala s typicky anglickou vazbou (jak ve větě necháte podmět „on/ona", ačkoli my bychom ho vypustili), která prostě trochu dráždí oční nervy. Ale musím nechat, že je to bez chyb, což jsem zase jedině ráda!


Horem dolem; pokud jste fanoušci Batmana, rozhodně tento příběh oceníte. Jako úvod do jeho superhrdinského života to funguje dobře. Netopýrů se tedy dočkáte jenom v té verzi, že občas proletí nad městem, takže až do takových podrobností to nejde, ale i tak. Náměsíčnice je zajímavý příběh. Já teď budu jen netrpělivě vyhlížet, co přinese Catwoman v podání Sarah J. Maas.

Čtete tuto sérii? Osobně mě mrzí, že zůstanou u čtyř hrdinů, když jich je tolik (a když třeba mohli napsat i něco z pohledu Jokera, že jo). A otázka života a smrti, Marvel, nebo DC? :)
(A nemůžu si pomoct, ale Bruce na obálce mi děsně připomíná Hulka. :D)

9 komentářů:

  1. WW jsem taky vynechala a s tímto Batmanem si pořád nějak nejsem jistá. Trochu se bojím, že mi kniha pokazí moji filmovou betmení představu. Asi to nechám na náhodě, jestli mi kniha přijde do cesty nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to brala tak nějak odděleně, ale nebudu lhát, že jsem si představovala Afflecka :D Uvidíš, třeba se ti bude líbit :)

      Vymazat
  2. Ani DC, ani Marvel Nějak jsem tomu nepropadla. Knihy Marie Lu zbožňuji, ale Batmana dám zatím bokem. Každopádně pokud někdy, dám přednost angličtině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hele, přeci jen někdo :D Dej, asi to někdy v budoucnu taky zkusím ještě jednou v originále.

      Vymazat
  3. Batmana si chci přečíst, ale překvapilo mě, jak je tenký :D Od Marie Lu jsem ještě nic nečetla, tak uvidíme. Jinak za mě vede DC. Hlavně kvůli tomu, že jsem s jejich postavami vyrostla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, nostalgie... :) Mě to taky docela překvapilo, po tom, co jsem viděla, jak je na tom Wonder Woman :D Marie Lu je super, její Legendu rozhodně doporučuju :)

      Vymazat
  4. Super věc a jsem rád, že to patří do databáze knih o Batmanovi. Jasně, nedosahuje to kvalit jako třeba Rok nula nebo tyhle velké spektákly, ale je to taková jednohubka, kterou si užiju za jeden večer. Kromě toho mám pocit, že na to částečně odkazoval jeden z těch nových batmanovských filmů s Affleckem. Ale tady už trochu spekuluji a musel bych trochu googlit. ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥