středa 14. března 2018

Recenze: Unite Me | Dva muži Sektoru 45

Unite Me (Shatter Me, #1.5, #2.5)
Počet stran: 197
Série: Shatter Me - 1,5 a 2,5
Nakladatelství: HarperTeen, 2014
Hodnocení Goodreads: 4.23 (z 12 379 hodnocení)
Anotace:

Perfect for fans of Tahereh Mafi’s New York Times bestselling Shatter Me trilogy, this book collects her two companion novellas, Fracture Me and Destroy Me, in print for the first time ever. It also features an exclusive look into Juliette’s journal and a preview of Ignite Me, the hotly anticipated final novel of the series.

Destroy Me tells the events between Shatter Me and Unravel Mefrom Warner’s point of view. Even though Juliette shot him in order to escape, Warner can’t stop thinking about her—and he’ll do anything to get her back. But when the Supreme Commander of The Reestablishment arrives, he has much different plans for Juliette. Plans Warner cannot allow.
Fracture Me is told from Adam’s perspective and bridges the gap between Unravel Me and Ignite Me. As the Omega Point rebels prepare to fight the Sector 45 soldiers, Adam's more focused on the safety of Juliette, Kenji, and his brother. The Reestablishment will do anything to crush the resistance . . . including killing everyone Adam cares about.


Trilogii o dívce se smrtícím dotekem vám jistě nemusím představovat. (Popřípadě stačí projet pár článků tady na blogu, mluvím o tom víc než dost.) Shatter Me, česky Jsem roztříštěná, bezesporu patří mezi moje oblíbence. Na tento rok se ovšem chystá série nějak neplánovaně prodloužit, a tak jsem si čekání trochu zkrátila s novelou Unite Me.


Obě novely jsem už četla dřív, jenom zvlášť, takže jsem je konečně měla pěkně pohromadě, a navíc, znáte to, pamatujte si to všechno... Ale jestli můžu něco spolehlivě potvrdit, oba mužští protagonisti mi k srdci přirostli naprosto stejně. Jeden ještě víc, druhý zase vůbec.

Love is a heartless bastard.


Výsledek obrázku pro holding handsPrvní novelou, kterou nás autorka uvede, je Destroy Me z pohledu Warnera. Dějově se odehrává těsně u konce jedničky. Juliette, Adam i Kenji uprchli a zmizeli neznámo kam. A Warner netouží po ničem jiném, než je najít - nebo spíš ji najít. 
Víte, co je na téhle novele nejlepší? Celá je vypsaná dvěma pocity. Opravdu. Postupně se dostáváme přes zdi, které má Warner kolem svého srdce, a poznáváme neskutečně silný cit k Juliette. Rozplývala jsem se s každým dalším slovem, které přišlo. Vykládá se o lyrice, že je psána pocity, ale Destroy Me by mohlo konkurovat jakékoli básnické skladbě. Láska kontra nenávist. Ještě ke všemu takový protiklad! Říkám to pořád a řeknu to znovu, Mafi je prostě bůh. A Warner pak patrně Gabriel.
Kromě něj se tu pořádněji setkáváme s velitelem Andersonem, který v sérii tedy dostává větší roli později. Warnerovo dětství s ním nebylo zrovna nejjednodušší a čtenáři to poskytuje lehkými náznaky. To se mi taky líbí, neřekne to naplno; najděte si to sami.
Další postavou tu je pak Delalieu, s nímž se v sérii potkáme až ve třetím díle, takže jde aspoň o hezké nastínění postavy. Opravdu čistě nastínění, protože se dozvíme až v Ignite Me, kdo to vlastně je.

"Let's go get our girl back."
"My girl," I correct him. "She's my girl."
Kenji snorts as we head in the direction of the compounds. "Right. Minus the part where she's not actually your girl. Not anymore."
"Shut up."


Fracture Me (Shatter Me, #2.5)Tak, vyáchaná až na půdu. Teď přijde ta horší část. Fracture Me v čele s Adamem.
Většinou mám takovou zásadu - jsem tolerantní vůči všem shipům. Například Twilight, je mi úplně jedno, jestli byste radši Bellu s Edwardem nebo Jacobem. Mám svoje výhrady, samozřejmě preferuju svou volbu, ale chápu i tu druhou. Ano, a Adam Kent tvoří naprosto jedinečnou výjimku, za kterou by vážně neměl být pyšný. Prostě nechápu, jak někdo může chtít Juliette s Adamem - hlavně ještě víc po přečtení Fracture Me. Ti dva prostě dohromady nejdou. On si ji nezaslouží. Tak. (Ale samozřejmě je shipujte jak chcete, jen mi to neříkejte. :D)
Fracture Me se odehrává těsně u konce druhé knížky a končí ještě před ní, zkrátka taková epizodka. Bod Omega plánuje útok a sami se musí bránit. Adam by konečně mohl být v bezpečí, kdyby se nemusel v jednom kuse bát o svého mladšího bratra, a pak je tu taky Juliette se smrtícím dotekem, jímž málem zabila Kenjiho.
To je první věc. Kenji. Ten zachraňoval celou novelu, to bez debaty, a Adam mě tak stihl vytočit už na začátku. Snažila jsem se k Fracture Me přistupovat s klidem bez toho, že bych si pořád říkala, jak tu postavu nesnáším, ale hned po prvních pár stranách to prostě nešlo. Málem mi umřel nejlepší kamarád. Takže jakmile zjistím, že žije, začnu ho tak trochu nenávidět. Asi takhle. Ale tohle bych ještě skousla, nebýt Juliette. Ochranitelské typy jsou potřeba, to bez debaty, ale čeho je moc, toho je příliš, a Adam už nebyl ochranář, Adam ji těžce podceňoval. A co hůř, z Juliettina pohledu to možná nevyznělo tak strašně, ale jakmile vidíte Adamovi do hlavy, co si v tu chvíli myslí, vážně bych ho přetáhla pánvičkou. Juliette sice prožila spoustu těžkých let a to úplně sama, ale pořád jí nevěří dost na to, aby se zvládla dívat na zrůdnosti kolem sebe - a tady byl další skvělý kontrast s Destroy Me. Jak byly obě novely u sebe, uvědomila jsem si to ještě víc. Zatímco Adam pořád pochybuje o Juliettině psychické síle, Warner ji neustále obdivuje. Jeden nevěří, druhý přichází k závěru, že nechápe, jak to mohla zvládat a že je daleko silnější, než si myslel. Z toho jsem opravdu pěnila a áchala naráz, jestli víte, co chci říct.


Související obrázekAť tak či tak, Tahereh Mafi má skvělý styl psaní. Obě dvě novely se četly neskutečně dobře, poznáte, že se změnila postava, ale stejně to má spád. Mně tedy teď často vyčítají, že už nemám hodnotit angličtinu jako lehkou, ale tady si stejně dovolím říct, že tomu jde dobře rozumět, i když angličtinou zrovna nemrskáte.
Jako lahůdka na závěr je zpřístupněn Juliettin deník. Některé jeho části už jsou v Destroy Me, ale tady je ještě v rozšířené verzi. A ta mě ještě víc navnadila na Restore Me, už aby to bylo!

Novelu Unite Me vám vřele doporučuju, pokud máte rádi sérii Shatter Me, je to naprosto dokonalé doplnění série. Přeju vám pevné nervy, ať se u toho nevztekáte tolik jako já, ať už máte rádi kteréhokoli z těch dvou. Pro fanouška Mafi to je nutnost.
Adama nesnáším, ale ta novela je i přesto velmi dobrá, čtivá a tak dále, nebudu se zaobírat jednou postavou, když jich je tam tuna dalších a skvělých, takže knížku celkově hodnotím pěti hvězdičkami.

Kterého z mužů Sektoru 45 máte radši? A taky se tak těšíte na Restore Me? :)

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Na tuhle trilogii se chystám už snad věčnost a pořád ne a ne se k ní dostat :) Snad se mi to povede brzy napravit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem se k původní sérii nedostala, ale v plánu to určitě mám.:D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥