sobota 5. března 2016

RC recenze: Čarodějka a čaroděj | Petr Pan a Velký bratr

Čarodějka a čaroděj (Witch & Wizard, #1)Počet stran: 216
Série: Čarodějka a čaroděj, 1
Překlad: Milan Žáček
Nakladatelství: Albatros, 2012
Originální název: Witch and Wizard
Hodnocení Goodreads: 3.57 (z 43 036 hodnocení)
Anotace:

Strhující vyprávění o sourozencích Wisty a Whit Allgoodových.

Wisty je patnáct a bratrovi sedmnáct. Uprostřed noci jsou z domova odvlečeni tajnou policií “Nového pořádku”, zločinného režimu, který se ujal moci. Stejně tak se ocitly ve vězení i tisíce patnáctiletých dětí, mnoho jich je nezvěstných. Nový režim zakazuje hudbu, knihy, umění - a také kouzla. V hierarchii mocných je nejvyšší “Jediný, který je Jediný”.
Oba sourozenci jsou obviněni z čarodějnictví a obvinění nerozumí. Nikdy na sobě nepozorovali něco zvláštního a neobyčejného. V nejvyšším rozčilení nočního přepadení se Wisty najednou rozzáří zeleným světlem a z prstů jí šlehají blesky. 
Aby rychle smazal úkaz, který svědčí proti ní, Whit způsobí silný vítr, který plameny uhasí. 
Do té doby o svých schopnostech netušili. Stanou se vůdci hnutí odporu, s kouzly však nemají zkušenosti a teprve se je učí zvládat...


Říká vám něco, když do vašeho domu vpadne někdo úplně cizí a nutí vám jejich názory, jinak zaplatíte životem? Tentokrát nemám na špičce prstu SS, ale Nový řád. Čarodějku s čarodějem totiž s touto novou formou vlády nečeká zrovna skvělá budoucnost...


Jo, po Harrym Potterovi se psaní fantasy rozmohlo úplně brutálně. Podlehl tomu i James Patterson a napsal Čarodějku a čaroděje, kus z Harryho Pottera, kus Velkého bratra. Moc dobře si pamatuju, jak mě tahle kniha uhranula už dávno a hrozně jsem si ji chtěla přečíst. A jo, to dávno je příhodné slovo.
Ono se totiž přesně nedá určit, komu je kniha napsaná. Ta kniha má potenciál. Některé scény si přímo ŘÍKAJÍ o to, aby se filozoficky rozepsaly a čtenáře uvrhl do opravdu krušných depresí. Jenže ony rozepsané nejsou, jsou napsané halabala, což bych přisoudila tomu, že je to kniha pro děti. Jenže. Jenže jsou tam výrazy, scény, které se do těch dětských zase tolik nehodí. Já vám nevím, lidi, jak určit věk čtenářů?
Ale dobře, v recenzi k tomu budu přistupovat jako ke knize pro děti.


Postavy jsou nemastné neslané, ale přeci jen se nějaké ty rysy najdou. Hlavními hrdiny jsou sourozenci Wisteria a Whitford Allgoodovi. Spíše zvaní Wisty a Whit. Jí je patnáct a jemu sedmnáct. A doteď si v klídku žili, než je obvinili z čarodějnictví. K těmhle dvoum extra se musí přistupovat jako k hrdinům knížky pro děti, protože jejich chování je někdy opravdu nesnesitelné. A docela mě mrzí, že většinu prostoru získala Wisty, kterou jsem zrovna moc v lásce neměla, ale hlášky občas uměla, to zase jo.
A pak tu je Jediný, který je jediný. Nový vládce chaosu. Fakt jsem žrala ty scény, kdy zakazoval magii, ale sám ji používal.


Kniha mi vesměs připomínala Petra Pana, hlavně Zemi Nezemi - víte co, svět, ve kterém nevládnou dospělí, ale děti. O to tady tak nějak šlo. Jen mi oslovení děti trochu drásalo nervy, navíc na Whitově místě bych to určitě ocenila :D.
S dějem je to jak na horské dráze, jednou se to rozjede, povětšinou to padá. Hned na začátku jsme vrženi do akce, která chce vysvětlení a to se nám celou knihu dostává, ale na konci mi stejně přišlo, že se k tomu vůbec nedošlo. Prostě tam bylo tohle a pak něco jiného. Jsou tam i romantické scény, ovšem žádnou Austen nečekejte. Jamese Pattersona označují za skvělého spisovatele, ale u mě si bude muset ještě něčím šplhnout. Ovšem co se týče knih pro děti, očividně má zkušenosti.

Na první pohled vás jistě uhrane ta obálka. Všechny ty naše obálky jsou prostě boží, ty písmena v plamenech... Knihu se nesnažím zkritizovat, jestli to tak vyznělo - zkrátka už to není kniha pro můj věk. Pokud vám nevadí lehoučký styl psaní, klidně se do Čarodějky a čaroděje pusťte, nebo to opatřte svým mladším sourozencům, těm se to jistě líbit bude :)

Suma sumárum, dávám knize tři hvězdičky, spíše dvě a půl. Nebylo to zase tak strašné, jak to zprvu vypadalo, nakonec jsem s knihou i docela spokojená.
Četli jste Čarodějku a čaroděje? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Albatros.

5 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Knížku jsem si kdysi chtěla přečíst, ale nějak jsem na ni zapomněla :) Tak děkuji za připomenutí :) Podívám se po ní :)

    OdpovědětVymazat
  2. Podle anotace to zní suprově,ale podle tvé recenze usuzuji,že to asi nic extra nebude :/
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jak říkám, nesmí se od toho nic moc extra očekávat, když k tomu budeš přistupovat jako ke knize pro děti, mohlo by se ti to líbit :) Jinak díky :)

      Vymazat
  3. Knihy s podobnou tématikou nečtu, takže i k téhle zůstanu shovívavá a nechám ji pro někoho jiného, ale máš opravdu hezkou recenzi. Bohužel to však není můj šálek kávy.

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥