pondělí 11. ledna 2016

Recenze: Rudá královna | Kujme pikle, pikle kujme

Rudá královna (Rudá královna, #1)Počet stran: 360
Série: Rudá královna, 1
Překlad: Alžběta Kalinová
Nakladatelství: CooBoo, 2015
Originální název: Red Queen
Hodnocení Goodreads: 4.12 (z 89 874 hodnocení)
Anotace:
Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?

Rudá královna se stala hitem loňského posledního čtvrtletí. A vyšoupla se rovnou na výherce Goodreads Awards. Všude se to rojilo překvapenými názory a pozitivními recenzemi, že si Rudá královna zasloužila také čestné místo na mém ježíškovském dopisu.
A teď?
KLEPU SE. Vážení, já se vážně TŘESU.


Možná to je ze zimy, ať nepřeháním. Ať jsem čekala cokoli, autorce se to rozhodně povedlo vyvrátit. Na první literární počin vážně smekám.

Ocitáme se v Nortě, kde život určuje barva vaší krve. Pokud jste Stříbrní, máte na víc, v žilách vám koluje nějaká magická specialita a jste zkrátka ti lepší. Pokud jste Rudí, jste ta spodina. Nejste magičové a nejlepší schopností je přežít. Mezi ty s červenou krví patří i hlavní hrdinka Mare Barrow. A ta se třpytivým jen tak nevzdá.

Povstaneme. Rudí jako úsvit.


Jak jsem se do knihy začetla, připomínalo mi to směsku toho nejlepšího z dystopií. Přeci jen, ten žánr je teď všude a je těžké vymyslet něco originálního. Hunger Games, Selekce, možná trochu i ta Legenda. Prvky z tyto knih si začátek těžce nesl a já přemítala, co zásadního se stane. Věřte, že to bude brzy. A Rudá královna si dobyla svou originalitu.
Mare je badass hrdinka, ta, co bojuje až do posledního dechu, ale v nitru zůstává pořád člověkem. Nebylo těžké si ji oblíbit. Jsou chvilky, kdy byste ji nejradši propleskli, ale je jich málo. Mare je zvláštní. Nejen osobností. A přesně to Rudá královna potřebovala.
Další důležité postavy, co míchají kartami, jsou princové. Cal a Maven. Oba dva budete chtít zabít a oba dva budete milovat. V jakém pořadí, to už je jedno. Ale vězte, že budete. Silně.
Říct zde o nějaké další postavě by už byl spoiler. Napsat recenzi na knihu plnou intrik až tak lehké není, to mi věřte.

Intriky, ano. Ten nadpis článku není ze srandy, protože tu pohádku nedávno dávali a doteď mi to zní v hlavě. Protože to tak nějak vystihuje to, co se děje na pozadí i popředí děje. Ta kniha je plná podlostí, zlosti a nechutností (nemyslím stříkající krev všude kolem, mám na mysli to uvnitř), až to hezké není. Ta kniha je strašná. V tomhle ohledu až příliš. A přesně proto mě to děsí. Není to totiž už teď tak trochu pravda...?

Každý může zradit.


Před autorkou smekám, ačkoli se už opakuju. Děj vystihla perfektně, nebyly tu scény, u nichž bych usínala nudou, dialogy nevyzněly uměle a to, co udělala ze všech postav, jim akorát dodalo na skutečnosti. Nepřelétněte ty řádky očima. Vychutnejte si je. A pamatujte na vše, co která postava řekne, protože každý může zradit.
Ta autorka mi to říkala celou dobu a já stejně myslela na něco jiného.
Obrovský heart-break, věřte mi. A ještě větší překvapení. Je to první kniha roku 2016 a věřím, že bude také jednou z prvních na těch nejlepších.


Četli jste Rudou královnu? Byli jste taky tak zdrcení z toho konce? Nebo jste naopak všechno čekali? :)

4 komentáře:

  1. Že by další Hra o Trůny? O.o xD Ty intriky jsou podezřelé.

    OdpovědětVymazat
  2. Ve vetsine se neshodneme. Mne to prislo teda dost umele a krome poslednich cca 50 stran jsem se placala do cela a umirala nudou. Mare mi nesedla, princove byli svym zpusobem zajimave postavy, lec zachranit celou knihu nemohli. A ty moderni vymozenosti vedle schopnosti pusobily primo nepatricne. Na prvotinu je to ale slusne a dava mi to nadeji do pokracovani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, na mě to vážně udělalo dojem :) Princové jsou zajímaví, to máš pravdu. Moderní vymoženosti byly zvláštní, to jsem zapomněla zmínit :D Do pokračování rozhodně jdu, líbilo se mi to dost :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥