středa 30. prosince 2015

Recenze: První | Získá America korunu i princovo srdce?

Počet stran: 280
Série: Selekce, 3
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo, 2015
Originální název: The One
Hodnocení Goodreads: 4.21 (z 150 332 hodnocení)
Anotace:
Když byla America vybrána do Selekce, ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.

Selekce vrcholí. V soutěži zůstaly pouze čtyři dívky a mezi Americou a zbytkem to dosti vře. A nejen se zbytkem, ono i s Maxonem to není lehké. Jakou šanci má America, že se stane První?
Přichází vrchol celé Selekce! A máte se na co těšit!



Přesně před rokem jsem publikovala recenzi na Selekci. A teď to je její závěr. Ach, ta nostalgie!
America se pomalu blíží k rozhodnutí, který z dvou osudových mužů pro ni bude vhodnější. Kolem vřou rebelové a nachází se tolik překvapivých odhalení, že to udělalo nejakčnější knihu z celé série.

America se od posledního dílu značně zlepšila. Její odvaha se mi tuze zalíbila a věřte, že už to není ta ustrašená holka z prvního dílu. Z celé série prošla snad největší změnou, ať už i uvědoměním některých věcí. A rozhodně si zaslouží můj obdiv a místo na seznamu oblíbených hrdinek. Mám ji ráda. Jo.
Pak jsou tu ti, co se přou o Američino srdce, přičemž začnu Aspenem. Musím říct, že mě překvapil, chlapec. Nesnášela jsem ho za to, co dělal v Selekci, nesnášela jsem ho ani za to, co dělal v Elitě, ale První to pěkně vyvážila. Tady jsem čuměla, jestli to je vážně on - a hle, on byl. Za tohle autorce děkuju, že ho pěkně vybarvila. A za ten konec.
Princ Maxon Schreave, miláček všech... i tady se ukázaly jeho stinné stránky, to se nemusíte bát, že by zůstal navždy dokonalý. I s ním jsem za to ukončení ráda. Místy mě opravdu štval a říkala si, proč dělá, co dělá, když myslí na něco jiného, ale víte co... mužští.
Jsou tu také postavy, které se objeví znovu, jako dívky z původních 35 v Selekci, milovaná Marlee a Američina rodina. Ano, nečekaně jsem spokojená. Za všechno.

Děj se ubírá nádherně. Prostě otevřete knížku a zavřete to na konci. Těžko se od toho jde odtrhnout, děj vás vtáhne mezi rebely, až budete uvažovat jako král nebo Maxon (berte to jako varování). Pokud jste s Elitou nebyli zrovna dvakrát spokojení, První ještě šanci dejte. Je to naprosto mňamózní ukončení série. Slzičku možná uroníte, každopádně já oči plné vody měla. Budete šokováni, budete napjatí, budete prostě valit bulvy. Jestli si někteří autoři schovávají to nejlepší na konec, je to jednoznačně Kiera Cass.


Víte, jak těžce se píše recenze na knihu, kterou jste si nadevše zamilovali?

Celou sérii hodnotím na sto procent, protože nejde jinak. Už teď se těším, až nám CooBoo podstrčí i čtvrtý díl a snad i novely z božími ilustracemi. Snad to s Eadlyn bude tak akční jako s Americou.
Zcela subjektivně pět hvězdiček. I za ty obálky.

Co jste říkali na některá úmrtí? Chystáte se i na The Heir? :)

3 komentáře:

  1. Já jsem skoro všechna úmrtí věděla z Databáze knih :D ale jistý člověk velice blízký Americe mě velmi zasáhl. A The Heir? Určitě! A možná zkusím i anglicky ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Já celou Selekci miluju. Sice mi v První některé postavy místy lezly na nervy, ale stejně na to nedám dopustit. The Heir už jsem četla a pořád je to hodně dobré, ale na Selekci to už podle mě nemá
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  3. To je sranda, zrovna jsem na ni předevčírem také napsala recenzi.. :D První se mi líbila nejvíce z celé série, i ten konec byl takový hodně akční, myslím, že se to ani nedalo čekat. Určitě si přečtu i The Heir, moc mě zajímá, co si autorka vymyslí dál!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥