sobota 3. října 2015

RC Recenze: Talon | Draci jsou jako cibule, mají vrstvy

Společenstvo draků – Zkouška věrnosti (Talon, #1)Počet stran: 338
Série: Talon, 1
Překlad: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment, 2015
Originální název: Talon
Hodnocení Goodreads: 3.78 (z 9 046 hodnocení)
Anotace:
Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl a moc sílila.
Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa...
Sledovat, začlenit se, splynout.
Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy.
To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon.


Představte si, že vaše nejlepší kamarádka je drak. Umí se převtělit na člověka, přes léto se právě s vámi zaučuje, jak splynout, a jinak tvrdě trénuje, aby přežila. Tím drakem je Ember Hill, hlavní hrdinka nové dračí série.


Začíná léto a s ním hlavní prázdniny. Pro mladé draky je zvykem se na tyto dva až tři měsíce nastěhovat mezi lidi a naučit se přizpůsobit. Tentokrát na to jdou dvojčata, Ember a Dante Hillovi. Vyrostli v Talonu, společenstvu draků, a právě ti je mají naučit, jak přežít. Jenže Ember se tento způsob nelíbí. Postupně také přichází na to, že její obavy jsou na místě a že Talon zhola není to, co se na první pohled zdá...
Oproti tomu tu je Garrett, na nějž anotace jaksi zapomněla. Patří k Řádu sv. Jiří, kteří právě draky z Talonu loví. Garrett mezi lovci vyniká. Jakmile se objeví zpráva, že by mládě mělo být v Crescent Beach, neváhá a jede mládě najít. Jenže co když místo krveprolití dojde na něco jiného... a připustí si trochu citů?
Série TALON je od Julie Kagawy, kterou už jistě znáte jako autorku Železného krále. Mě touto sérií nijak neokouzlila, ale dračímu Talonu jsem se rozhodla dát šanci. Všude se totiž psalo, že je to hrozně podobné Drakii a tu já mám ráda, takže to byl takový ten hlavní rozhodový bod. A co na to nakonec říkám?

Ta podoba je tam víc než dost.

Julie si nejspíš vzala dost inspirace právě od Sophie Jordan, protože ty základní prvky mají Talon a Drakie víceméně společné. Ke shrnutí se dostanu na konci recenze, kdyby to náhodou mělo spoilerovat.

Ale tedy, děj se od Drakie moc neliší. Základní rozdíl je ovšem v tom, že tady jsou samé nečekané zvraty. Co si pamatuju, tak Drakie prostě jede a jede a jede. Uznávám, že se mi teda líbila víc a občas jsem se v Talonu musela do čtení nutit, ale o akci vážně není nouze...
Jak jsem již zmínila, hlavní hrdinkou je svérázná Ember Hill. Na rozdíl od Železného krále, kde byla hlavní hrdinka totálně nesympatická, jsem si tuhle holku oblíbila už na začátku. Věřte, že vás bude štvát jen v určitých momentech. Kagawa by se měla držet draků.
Pak je tu její bratr-dvojče Dante Hill. No řekněte, není to dokonalé jméno? Od začátku jsem mu fandila a věřím, že nemít tak perverzní mysl, možná bych si s ním užila i víc (if you know what I mean). Ten konec mě trochu zklamal, čekala jsem větší překvapení, ale jsem na něj zvědavá v dalších dílech.
A stejně jako v Drakii byli Will a Cassian, tady jsou Garrett a Riley. Jeden lovec, druhý drak. Opět vám to něco připomíná? Ano, až na to, že v téhle verzi se přikláním na stranu lovce. Neříkám, že byl Riley špatný - oba dva jsou rozhodně skvělí, autorka je vykreslila dokonale. Jsem napjatá, koho nakonec Ember přisoudí...


Děj je psán trochu jinak, než jsem očekávala - co kapitola, to jiný pohled. Na začátku mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla - kolikrát se někde skončí a v pohledu druhého se k tomu teprve musí dojít, což je opravdu nervy drásající - ale věřte, že až takový zmatek v tom není. A za to jsem jedině ráda. Každý charakter je prostě svůj, i kdyby byla Ember další kluk do trojice a nepsala se jména na začátek kapitol, stejně bychom poznali, o koho se jedná. Což je vážně super.
A humor se taky najde. Myslím, že za to dost mohou povahy Ember a Garretta, ale i tak, nasmějete se tady. A líbí se mi, jak je kniha situovaná do současnosti, kdy třeba neopomněli zmínit Shreka (což ostatně vidíte už v nadpisu).

Kniha mě tedy celkově překvapila. Šla jsem do toho s jistým odstupem, protože mě Kagawa nijak nezaujala, ale téma "draci" jí očividně sedí, tak doufám, že v tom hodlá pokračovat. Vážně se těším na dvojku, která, doufám, vyjde co nejdřív. :3

Na konec tedy porovnání Drakie a Talonu:
Ember-Jacinda, de facto stejné holky, Embeřina povaha je místy trochu prudčejší;
Garrett-Will, oba lovci drakií-draků, oba získají Embeřino/Jacindino srdce;
Riley-Cassian, oba draci, oba jedou po Ember/Jacindě;
Talon-kmen, kdy nic není tak, jak se na první pohled zdá, a hrdinka to postupně zjišťuje;
Dante-Tamra, otravný sourozenec, který je k sežrání a stejně hrdinům kazí plány;
Lilith-alfa-jehož-jméno-si-nepamatuju, opět lidé, u nichž očekáváte něco jiného,
konec Talonu-konec Drakie, tak jaká bude podobnost s druhým dílem? :D

A jak jste na tom s Talonem vy? Četli jste Železného krále? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Fragment!

7 komentářů:

  1. O téhle knížce jsem teda ještě nikdy neslyšela a vzhledem k tomu, že se to údajně tolik podobá Drakii si to nejspíš ani nepřečtu :D Ze Železného krále jsem přelouskala první knihu a docela mě to zaujalo. Je škoda, že už nechtějí vydat další díly
    Jinak pěkná recenze :)

    http://burrowofthebookworm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Talon je tedy něco trochu jiného než Železný král, ale věř, že i přes tu podobnost jsem s tím opravdu spokojená, měla bys to zkusit :)

      Vymazat
  2. Ja som chcela čítať Talon, lebo ma draci zaujali, ale že je to až taaak podobné Draki tak to som netušila. Draki sa mi veľmi páčili, ale nebudem to isté čítať v inej knihe 8D Sklamanie Dna prvý pohľad, že nič nové tam skoro nie je. Škoda, lebo práve Železný kráľ sa mi páčil 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, že přeháním :D Mám obrovskou tendenci přehánět, Talon byl vážně super :))

      Vymazat
  3. Skvělá recenze. :) O knížce teď dost přemýšlím, že bych si ji přečetla, ale mám toho teď na čtení opravdu hodně. Drakie jsem četla už dávno, ale pamatuji si, že se mi to líbilo, ale rozhodně nestojím o něco, co tomu bude podobné. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Určitě to zkus, jak jsem zmiňovala, bylo tu víc nečekané akce a jestli se ti líbila Drakie, jsem si jistá, že by tě i Talon mohl chytit :)

      Vymazat
  4. Drakie jsem sice nečetla, ale chystám se na to, tak nebudu mít s čím srovnávat, až se do Talonu pustím. I když nemám moc ráda knížky, které napodobují jiné, tak uvidím, třeba se mi Talon zalíbí. :) Jinak povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥