středa 3. června 2015

Recenze: Eden | Když máte kámošovi zničit budoucnost

Eden (After Eden, #1)Počet stran: 256
Série: Eden, 1
Překlad: Jana Jašová
Nakladatelství: Yoli, 2015
Originální název: After Eden
Hodnocení Goodreads: 3.66 (z 1 574 hodnocení)
Anotace:
Eden Anfieldová zbožňuje záhady, a když se na škole objeví tajemný nováček Ryan Westland, úplně ji to pohltí. Na první pohled vypadá jako obyčejný kluk, proč potom nezná pizzu? A jak to, že nikdy neslyšel o Hitlerovi? Ze všeho nejvíc ale Eden mate to, že o ni Ryan jeví zájem. Eden pozvolna propadá jeho kouzlu, zároveň ale rozkrývá i jeho tajemství. Zlom nastane jednoho deštivého odpoledne, když klopýtne o zdánlivě obyčejnou knihu v Ryanově pokoji - biografii jeho nejlepšího kamaráda, která je však datovaná o celých padesát let později. Když se svým objevem na Ryana vyrukuje, zjišťuje, že na ni čeká velmi důležitý úkol, a ona právě málem zničila jeho jedinou šanci na úspěch..


Knih o budoucnosti je víc než dost. Helen Douglas se do toho pustila také a tentokrát s trochu jiným tématem. Co když je vše pevně dané a zabráníte tomu klidně jednou vteřinkou? A jak byste se cítili, kdyby tou "vteřinkou" byl váš nejlepší kámoš?


Tato kniha uchvacuje především obálkou. Řekněte, i nemilovník vesmíru se do ní musí zakoukat, aspoň na chvíli. Původně mě trochu mrzelo, že Yoli udělalo vlastní, ale když nad tím teď tak přemýšlím, tahle představa Eden je přeci jen o něco lepší než originální. A ty klopy s planetami? ^^

Hlavní hrdinkou tu je šestnáctiletá Eden Anfield, jak jste se jistě dočetli v anotaci. Je to poměrně nevýrazná hrdinka. Přesně ten typ, který vás neuchvátí, ale ani nenaštve. Nebo skoro nenaštve. Zkrátka se s ní sžijete, ale prožíváte ten příběh trochu jinak. Mě tedy vytáčela až ke konci, ale jinak to bylo fajn.
Oproti tomu Ryan Westland je něco trochu jiného. Buď vám je sympatický už od začátku, nebo ho budete nenávidět celou dobu. U mě tedy převažovala ta druhá možnost. Ne, Ryana jsem si neoblíbila. Chápu, že měl důležitou misi, ale autorka z něj udělala až přílišného pana dokonalého.
Koho jsem si ale oblíbila, tak Edenin nejlepší kamarád Connor (ano, je to ten, jemuž náleží ta opravená budoucnost). Mrzí mě, že tu nedostal více prostoru a že ten konec se nějak nedořešil (doufám, že se na to obrátí ve dvojce), ale jako jo.

Děj není moc chytlavý. Sama jsem se do čtení občas musela přesvědčovat, ale najdou se scény, u nichž nebudete moci knihu odložit. Je jich opravdu málo, ale jsou. Vše se neustále točí kolem budoucnosti - pokud tohle neuděláš, stane se pohroma, a tomu přeci musíme zabránit... Někdy to unavovalo, neustálé omílání dokola, ale dá se zvyknout.

A navíc, pokud máte rádi - jakože opravdu rádi - všechny ty teorie o budoucnosti, jsem si jistá, že se vám kniha bude líbit. Aféra Concorde Eden je promyšlená, jen je škoda, že se to shrnulo tak rychle, ale věřím, že fantazie dosti pomůže. Každopádně, kdyby to takhle bylo, věřím, že by vědci měli konečně co dělat.

Knihu tedy hodnotím objektivními třemi hvězdičkami. Na víc to prostě nemá.
Jaké teorii o budoucnosti věříte vy? A četli jste Eden? :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! ♥