neděle 3. května 2015

RC recenze: Prozření | Místo akčňáku detektivka

Prozření (Darkest Powers, #3)
Počet stran: 312
Série: Nejtemnější síly, 3
Překlad: Sylva Švihelová
Nakladatelství: Galatea, 2015
Originální název: The Reckoning
Hodnocení Goodreads: 4.22 (z 81 596 hodnocení)
Anotace:
Jmenuju se Chloe Saundersová. Je mi patnáct a chtěla bych být normální. Ale normální nejsem.

Jsem geneticky modifikovaná nekromantka a vidím mrtvé a dokonce je dokážu i probouzet, aniž bych se o to snažila. Tohle rozhodně není normální.

Teď momentálně jsem se svými třemi přáteli na útěku před organizací, která nás stvořila. Jsme k smrti vyčerpaní a nevíme, komu máme věřit. A jako by tohle nestačilo, já ještě k tomu všemu bojuju se svými city… Fakt nejsem normální.


Třetí a závěrečný díl série Nejtemnější síly je tu. Byla jsem na něj natěšená jako malé dítě, takže jakmile to vyšlo, skočila jsem po tom a začetla se.
A můžu říct, že jsem spokojená.



Hned na začátku musím říct, že je tu vidět obrovský vývoj mezi postavami. Když porovnáte kohokoli z jedničky s tím "samým" z trojky, je to úplně někdo jiný. Líbí se mi, jak ty okolnosti změnily povahy našich hrdinů.
Původně to měla být duchařina a samozřejmě kniha plná akce, ale když se na to zaměříte, je to hlavně romance a detektivka (plus ti duchové, samozřejmě). Konečně se tu začíná řešit vztah mezi Chloe a bratry Simonem a Derekem, no a potom všechny souvislosti s tím, kde jsou, proč tam jsou a tak dál. Ne, že by mě to nebavilo, právě naopak. Užila jsem si tu jízdu maximálně.

Hlavní hrdinka Chloe Saunders už dávno není tou malou ustrašenou holčičkou, co prostě chtěla být jako ostatní. Teď má problémy s kluky a ke všemu jen tak ze vzduchu probouzí mrtvé. A... to rozhodně není vlastnost obyčejné dívky. Občas mě teda pěkně vytáčela, zasloužila by si pár facek, ale na všechno přišla celkem rychle, to se jí musí nechat.
A pak je tu okouzlující, úžasný, zuřivý a romantický Derek Souza. Cítila jsem s ním celou knihu, nebo aspoň na těch pár stranách, kde byl. Klidně ho tu mohlo být víc!
U ostatních postav mám vesměs stejný názor, jako u předchozí knihy, ale koho ještě musím zmínit, tak je Tori Enright. Tahle malá čarodějka si mě získala úplně maximálně. Ty její poznámky měly správný šmrnc a kdyby nebylo jí, asi bych to ohodnotila i slaběji. Pro Tori jeden velký aplaus, prosím! ;)

Pokud vám v prvním díle přišlo, že to je úplně něco jiného než Gotko, tak se připravte, že se to tak trochu začne přibližovat. Mrtvola tu je na každém kroku (a teď nemyslím ty pod zemí, které Chloe probouzí :D), něco čekáte, něco ne, což je na tom opravdu fajn. Pokud jste slabší povahy, přichystejte si kapesníky. Hodně to tu hraje i na city.

A úplně nejlepší na tom je, že se tu nic nedá předvídat. Vy si řeknete: "Tenhle vypadá tak a tak, toho zamordujou", ale prdlajz, on to přežije až do konce. Nebo naopak, že vůbec nemůže být zlý, a pak bum prásk, největší zrádce. Takže nedávejte na intuici :D
Jediné, co se mi tady moc nelíbilo, tak až moc veliké tajemno. Chloe vymyslí plán a baví se o tom, jak je delikátní atd., ale my čtenáři se ho dovíme až o tři strany dál. Zas tak velké tajemno by v tom být nemuselo.

Už zase cítím ten podivný tlak, série skončila. A zrovna u téhle mě to opravdu mrzí a rve srdce, protože jsem si ty hrdiny oblíbila. Styl psaní byl taky skvělý a všechno to do sebe tak nádherně pasovalo, až se mi z toho chce brečet. Ale naštěstí tu jsou novely, do nichž se s chutí vrhnu! :))

Za recenzní výtisk a vůbec vydání celé série velice děkuji nakladatelství Galatea!

1 komentář:

  1. Pěkná recenze, knihu jsem nečetla, ale ani se ji prozatím v blízké době číst nechytám :/ Poslední dobou jsem přečetla spousty knih podobného rázu. Proto si od nich chci dát chvilku pauzu :) Ale rozhodně díky za tip :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥