úterý 3. února 2015

RC recenze: Tetováni krví | Nalezenec

 Tetování krví – NalezenecPočet stran: 352
Série: Tetování krví, 1
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Fragment, 2014
Originální název: Foundling
Hodnocení Goodreads: 3.86 (z 5 127 hodnocení)
Anotace:
Polokontinent – země plná nebezpečí, nástrah, krvelačných příšer a drsných bojovníků, kteří jim musí čelit. Stane se jedním z nich i chlapec s dívčím jménem Rosamunda?

Nalezenec vyrůstající v útulku je díky svému jménu terčem posměchu svých vrstevníků. Sní o tom, že se stane námořníkem, ale je vybrán pro úplně jiné povolání. Má se stát císařským lampářem. Vydává se na dobrodružnou cestu do Železné bašty, lampářské pevnosti, kde má podstoupit výcvik. Během putování divokou krajinou poznává Evropu, věhlasnou fulgarku, která právě v souboji s nebezpečnými netvory ztratila svého pomocníka. Stane se Rosamunda jejím pobočníkem, nebo se přece jen rozhodne vydat na dráhu lampáře? Jaká bude jeho volba?

Začtěte se do 1. dílu strhující trilogie plné akce, napětí a nečekaných zápletek, která uchvátila čtenáře po celém světě. Do detailů propracovaný fantasy svět vás ohromí, uhrane, okouzlí…

U této fantasy mě zlákala obálka, ale jak jsem začala knihou listovat, bylo mi jasné, že to tak růžové nebude. A málokdy dávám jednu (a půl) hvězdičku, ale tady to prostě nejde jinak.
Příběh nás přenese do úplně jiného světa. Mapa na začátku byla přehledná asi jako stehno, ale fajn, pokud by to bylo v knize popsané (což nebylo), ale ten překlad byl teda děs. Kolikrát bych byla radši, kdyby tu zanechali originální pojmy (nebo kdyby spisovatel psal trochu jinak). Stejně takový názor mám i na jména, která byla... no, škoda mluvit psát.

Kniha pojednává o chlapci Rosamundovi, a netuším, jestli jsem to přehlédla, ale nebyl tam jeho věk. A na začáteční ilustraci vypadal tak na osm. o.O Chvilku mi dělalo problém se s ním sžít, ale nakonec, když jsem se na věc podívala z jeho strany, to šlo.
Naopak s ostatními postavami jsem měla problém. Taková Verlína tedy nebyla špatná, ale ostatní jsem měla chuť pozabíjet. Fakt.
Na druhou stranu, ty příšery byly vymyšlené dobře.

Děj se vleče, ale dá se číst. Pokud máte rádi fantasy ve starém stylu, myslím, že kniha by se vám mohla líbit. Já jsem měla určitá očekávání - asi jsem nakažená Eragonem - a kniha mě neoslovila. (Obzvlášť mě překvapil slovník na konci, pomalu přes 100 stran...)

Ale věřte, nakonec jsem se ke konci prokousala... a zas tak špatný nebyl... ale pokračování už asi číst nebudu.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

2 komentáře:

  1. Zajímavá recenze :D Co jsem viděla obálku, tak jsem se do knihy chtěla pustit, no a pak jsem začala číst :D Neboj, nebyla to tvoje recenze, co mě tak rychle odradilo... ale ta jména jsou vážně hrozná.

    OdpovědětVymazat
  2. No nevipadá to tak strašně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥