pondělí 26. ledna 2015

Recenze: Pád andělů | Andělé nemusí být jen hodní

Pád andělů (Penryn a Konec dní, #1)Počet stran: 288
Série: Penryn a konec dní, 1
Překlad: Silvie Převrátilová
Nakladatelství: Motto, 2014
Originální název: Angelfall
Hodnocení Goodreads: 4.22 (z 71 055 hodnocení)
Anotace:
Je to šest týdnů, co andělé apokalypsy sestoupili na zem a zcela ovládli dosavadní poklidný chod moderního světa. Ve dne jsou lidé v San Francisku, kde žije i Penryn a její rodina, zastrašováni pouličními gangy, v noci tu panují strach a podezření. Penryn se snaží v chaotickém městě přežít a ochránit svoji rodinu, ovšem do té doby, než je její sestra Page unesena anděly. Penryn je ochotná pro záchranu sestry udělat cokoli...  

Moje první post-apo. Dřív mě tenhle žánr vůbec nelákal - a já si teď říkám, proč vůbec?
Tahle kniha se řadí mezi nejoblíbenější... vlastně je to úplně nejoblíbenější kniha o andělech, jaké jsem kdy četla.

Ocitáme se v neurčené budoucnosti v San Francisku. Není to tak dávno, co andělé sestoupili na zemi, poté, co se lidé odstřelili archanděla Gabriela. To začal konec světa. Po ulicích chodí gangy těch silnějších, ti slabší se skrývají někde ve svých starých domech. Veškeré moderní vychytávky jsou k ničemu - jediné, co potřebujete, je jídlo a přežít...

Penryn žije jenom s mámou a mladší sestřičkou Paige. Má celou rodinu na starost, protože Paige je na vozíku a matka psychicky labilní. Nedělalo mi problém se s hlavní hrdinkou sžít. Penryn je příjemná postava, jejíž myšlenky opravdu nejsou na zabití, jak to u většiny hrdinek bývá. Navíc to není žádná ufňukanka, do všeho jde po hlavě, což se mi líbí.
Oproti ní Raffe zůstává tajemný. Anděl, kterému uřízli křídla. Když se tohle stalo hned na začátku, byla jsem zvědavá, co všechno tenhle "andílek" způsobí. Je fajn, že se občas choval jako puberťák, ty jeho přestřelky s Penryn stály za to :D Co se týče konce - tušila jsem to...! Jsem zvědavá, jak se zachová v příštích dílech.

Příběh zůstává celou dobu neskutečně napínavý, stále se tam něco děje a o překvapivá odhalení není nouze. Srdceryvný závěr táhnoucí se přes třicet stran byl teda něco pro mě. Během knihy jsem si tipovala všechny možné závěry a trefila jsem se jen s malou částí u Raffeho. Jinak má Susan dobrý styl pro nečekané věci.
Pokud se stejně jako já bojíte, že vám tento žánr nesedne, zkuste Pád andělů.
Stejně tak učiňte, pokud si myslíte, že andílci jsou úžasná hodná stvoření.
Prostě vám tuto knihu doporučuji. Hodnocení 4,5 nemá jen tak pro nic za nic.

3 komentáře:

  1. K téhle knížce jsem dost skeptická, bojím se, aby mě nezklamala, jelikož si obecně myslím, že Andělé mohou působit dost kýčovitě. Ale poslední dobou na knížku slyším jen samou chválu. I tvá recenze se mi moc líbí a zase se přikláním k tomu, že si ji třeba přece jenom přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to kýčovité teda rozhodně není ;) Určitě si ji přečti! :))

      Vymazat
  2. Námět se mi dost líbí, je to neobvyklý a originální, když si vezme kolik podobných knih je momentálně na trhu. Krásná recenze, hodně jsi mě na knihu navnadila, ráda bych si ji teď přála přečíst. Jsem fakt zvědavá, jak sedne mně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥