úterý 30. prosince 2014

Recenze: Selekce | Katniss v šatech

Počet stran: 296
Série: Selekce, 1
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo, 2014
Originální název: The Selection
Hodnocení Goodreads: 4.15 (z 196 155 hodnocení)
Anotace:
Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona.
Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.
Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.



O Selekci se už dlouho povídá, že to je Hunger Games v princeznovském převleku. A já po přečtení této knihy nemohu tvrdit nic jiného, než se se Katniss trochu zženštila a převlékla se do šatů.


Hlavní hrdinka se jmenuje America a občas mi již zmiňovanou Katniss připomínala. Je to takový menší rebel, a když chce, hlášky z ní padají jedna za druhou. Nedělala mi nějaké problémy, občas jsem ji teda měla chuť pořádně proplesknout, protože když byla s Aspenem, chovala se fakt jak kráva, ale jinak byla fajn. A obzvlášť ve chvilkách, kdy mluvila s Maxonem, to byla ještě víc. Já prostě chci, aby byla První. :D

Jack Frost a Elsa, po přečtení už Maxon a America :D
Princ Maxon je prostě... áááách! ♥ Už od prvních zmínek jsem věděla, že si ho oblíbím. A jak jsem se knihou propracovávala, moje domnění se stávalo realitou. Maxon je prostě miláček. A taky konkurent Warnera.
Když už jsme u srovnávání s Shatter Me, Aspena rovnou přirovnám k Adamovi. Protože to je prostě kretén. Už od začátku mě štval. A na konci mě štval ještě víc. Protože po tom všem, co udělal, si prostě nemůže dovolit chovat se takhle! Doufám, že tou První bude America, protože jestli by měla skončit s Aspenem, má u mě autorka značné mínus.


Tahle kniha si pět hvězdiček zaslouží. To prostě bez diskuze. Stránky ubíhají jedna za druhou, že vám ani nedojde, že jste už na konci knížky. Nad dějem budete hodně často uvažovat, protože, vezměme si - kdo by se nechtěl dostat do Selekce, že... s Americou jsem soucítila, protože ty scény s jejími konkurentkami byly prostě na nervy.


...má vůbec cenu tady áchat nad obálkami? Jedna hezčí než druhá (ale uznejme, že ta modrá je prostě best ♥) a myslím, že nejsem jediná, kdo takhle uvažuje :D Ty šaty prostě chci.


Spisovatelka, Kiera Cass, má můj obdiv (ostatně jako většina autorek, jejichž knihy jsem ohodnotila pěti hvězdičkami). Protože ten děj je perfektně promyšlený do poslední tečky. Zmínka o rebelech na začátku není jen tak ze srandy, hlavní děj teprve nastává. Nebo jak si Maxon vybíral, koho pošle domů (ty scény jsem milovala). Ta kniha musela obsahovat hodně poznámek, když je takhle sepsaná :D


„Vy mě spíš bez skrupulí kopnete kolenem do rozkroku.“
„To bylo do stehna!“
„Ale prosím vás. Z kopance do stehna se muž takhle dlouho nevzpamatovává.“


Na posledních řádcích především děkuji nakladatelství CooBoo, že se rozhodlo knihu vydat. Protože jsem na ni měla zálusk už i dřív a myslím, že ta scéna s kopancem by v originále nevyzněla tak... skvěle :D
Víte co? Ani se nedivím, že vyhrála Kubulínskou knihu roku. Rozhodně nejlepší vánoční dárek, jaký jsem mohla dostat.


Četli jste Selekci nebo další díly? Podělte se o svůj názor. :)

6 komentářů:

  1. Já na to slyším tolik pochvalných recenzí a chtěla jsem si ji objednat..jenže pak se objevilo dilema..druhej díl Monumentu 14 nebo Selekce? Ach jo :D Ale aspoň že tobě se knížka líbila, já bych třeba na tu obálku mohla koukat pořád :)

    OdpovědětVymazat
  2. Selekce dokáže zlepšit den :). Já jí přečetla za jedno odpoledne. A ještě k tomu v každé knize záložka ladící s obálkou :3.

    OdpovědětVymazat
  3. Dostala jsem k Vánocům a chystám se číst. Doufám, že to bude tak dobré jak píšeš :D

    OdpovědětVymazat
  4. Fakt dobrá knížka. Nutně už potřebuju další díl! No a ty obálky jsou nejdokonalejší, co jsem kdy viděla.
    Jo, a jsem téma Maxon. :) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Je to moje srdcovka a neskutečně skvělá kniha :-) už se těším, jak si dám v dubnu re-reading před vydáním druhého dílu :-)
    Napsala jsi mco hezkou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížky jsouvsuper všechny čtu je anglicky a nemůžu se dočkat aź mi poštou přijde 4 díl dědička o její dceřiná e to zase selekce ale naopak

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥