pátek 26. září 2014

Velké podzimní blog-tour: We read the english books (5)

Chystá se


Co se tak rozhlížím kolem sebe, skoro každý knihomol chce začít s četbou v cizím jazyce a nejčastěji to je angličtina. Já mezi ně taky patřím ("patřím" v uvozovkách. Jako že Fangirl čtu už tři měsíce. :D Ale přiznávám, dělám si velké pauzy.) Takže v tomto článku vám povím něco o svých začátcích a taky o tom, co doporučuji (a hlavně co doporučují ostatní ;)) ke čtení na úplný start.

Takhle jsem začínala...

Ano, i mě ty anglické knihy zlákaly. Angličtinu mám hrozně ráda a před rokem v srpnu jsem se rozhodla, že něco zkusím přečíst. To jsem ještě neměla čtečku a byla to e-kniha, takže jsem ji četla na počítači a neustále přeblikávala na internet do slovníku :D Jo, pořád se vidím. Mou počáteční knihou byla A Shade of Vampire od Belly Forrest. Tenkrát jsem měla takové upíří období, kdy jsem se z knihovny vracela jenom s kupou vampýřích knih, takže i tohle mě zlákalo.
A Shade of Vampire má lehkou angličtinu a Bella využívá jednoduchá slova, že překladač opravdu použijete jen výjimečně. (Tedy, říkám to až teď, kdy jsem zase na jiné úrovni. Tenkrát jsem si nejspíš vyhledávala všechno :D) Navíc ani děj není nijak složitý, je to lehce domyslitelné, takže tady opravdu nebude problém.




Při čtení anglické knihy je důležité se ději plně věnovat. Já sama nejsem s EN knihami na stejné vlně, jako bych četla české knihy, takže k tomu potřebuju absolutní ticho. Protože jakmile nepochopíte byť jediné slovo, celý příběh se začne ubírat jiným směrem. (Vlastní zkušenost. Viz. Fangirl.)

A s čím tedy začít?

Já Shadea rozhodně doporučuju! Sice teď vychází osmý díl a já se nedostala ani k druhému, ačkoli mi už hodně dlouho hnije ve čtečce (knihomolské resty, no znáte to). Pak také slýchávám doporučení na knihy, co jste již četli v češtině, nebo třeba Shatter Me, což je originální verze knihy Jsem roztříštěná. Já četla třetí díl v originále asi do čtvrtiny, a Tahereh opravdu píše lehkým stylem :) Nebo naše bývalá angličtinářka doporučovala Sherlocka Holmese, že prý to patří mezi nejjednodušší anglické knihy. (A samozřejmě Harry, ale toho snad ani nemusím zmiňovat.)

No a s čím jste začínali vy? Čtete knihy v cizím jazyce? :)


1 komentář:

  1. Pěkný článek :) Myslím, že je fakt sáhnout po nějaké knize, kterou už člověk četl v češtině. Já četla The Maze runner, který byl fajn. Ale i tak dávám přednost spíše českým knihám.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥