úterý 23. září 2014

Velké podzimní blog-tour: Rozhovor s Terezou Janišovou (2)

Chystá se

Rozhovor s jednou z oblíbených spisovatelek. :) Již předem upozorňuji, že otázky u všech autorů jsou stejné. Prostě "průzkum", jak různě autoři odpoví. Dnešní zahajovací rozhovor je... tramtarará...
s Terezou Janišovou!

A kdo by ji ještě neznal...
Absolvovala výtvarně zaměřené gymnázium a nyní studuje na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Většinu svého dosavadního života strávila na Hradčanech. Petřín, Nový svět, Pražský hrad a křivolaké uličky Malé Strany byla místa, kde prožila dětství. Právě magie prostředí, na jehož podobě se podepsala staletí, do značné míry ovlivnila její vnímání světa. (více zde)

1) Otázka pro každého spisovatele... kde jsi přišla k inspiraci?
Kde se dalo :)

2) Odkdy píšeš, popř. co tě k tomu dostalo?
První "literární" pokusy začaly už někdy v druhé třídě na základce. Takovým hlavním popudem byl asi psací stroj mého dědečka, jehož klávesy mě zlákaly.

3) Trvalo dlouho, než se tvá kniha dostala do papírové podoby?
To ani ne. Byla to poměrně blesková akce. Hned po dokončení rukopisu jsem nabídla Erilian nakladateli, ten kývnul na vydání a za 10 měsíců byla knížka na světě.

4) Píšeš zrovna něco?
Píšu.

5) Co kromě psaní děláš (vyjma čtení)?
V září začínám svůj poslední ročník na Fakultě architektury. Taky dělám grafiku a ilustrace, organizuju fotoprojekty, cestuju sbírám inspiraci (nejen) pro psaní.

6) Co vzkážeš začínajícím autorům?
Pište, dokončujte věci, začínejte věci nové. A taky to, že takzvaný spisovatelský blok je jen převlečená lenost ;)

Terce moc děkuju za odpovědi! :)

2 komentáře:

  1. Sympatická spisovatelka. Tou poslední větou si mě získala, jinak dobrý rozhovor, jen mohlo být víc otázek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuto část blog-touru jsem se strašně těšila (Terka píše fakt úžasně!), ale upřímně mi to přišlo strohé. :D Zářným příkladem je odpověď na 4. otázku. Kdoví, jestli se vůbec jednalo o knihu. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥