neděle 18. května 2014

Recenze: Město z kostí | Lovci stínů v Pandemoniu

Mesto z kosti (Cassandra Clareova) obalPočet stran: 416
Série: Nástroje smrti, 1
Nakladatelství: Mladá fronta, 2007
Originální název: City of Bones
Hodnocení Goodreads: 4.13 (z 590 841 hodnocení)
Anotace:
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk?

Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů

Nepřidávám se k těm, co tuto knihu tak obdivují. Jace a jeho komenty byly super, ale Clary jsem nesnášela. A když to kazí hlavní hrdinka... -_-

Tak jako vždycky začnu postavami. Clarissa byla příšerná hlavní hrdinka. No dobře, asi jsem narazila i na horší, ale s Clary to šlo těžce. Sem tam se přece jen chovala docela dobře. Jen mě zaráželo, že tak bezhlavě vystartovala do portálu (v patnácti letech) jen při zmínce, že tam může být její máma... přiznejme, já bych takhle bezhlavě nevletěla, a to jsem mladší než ona...
Jace! Zamilovala jsem si ho - během knihy. Na konci už si to totálně pokazil, nevím, začal se chovat jaksi divně. Ta jeho minulost, odhalování se mi líbilo, ale scény s Valentýnem byly PŘÍŠERNÉ. To úplně padlo všechno okolo vtipných hlášek. Doufám, že se v příštích dílech zlepší.
Koho jsem si ale oblíbila fakt moc, tak je Alek. Na začátku knihy bych to ani neřekla, ale je to asi moje nejoblíbenější postava z Města z kostí. Kdyby tam Magnuse popsali trochu víc jako mladého, asi bych jim docela fandila :)
Tak. A Magnus. MAGNUS! Proč, proč a ještě jednou proč ho přeložili jako KRASOMIL? Úplně to kazí dojem, to se nedá. Měla jsem chuť to slovo přeškrtat a přepsat na MAGNUS BANE. Každopádně Magnus vypadá opravdu zajímavě.
Jo, málem bych zapomněla na hlavního záporáka Valentýna. Jestli ten konec OPRAVDU PLATÍ, tak s tou sérií končím, a myslím to vážně... to prostě nejde, kde jsou zamilované páry? Simon maximálně prohlásí, že Clary miluje (jo, Simon by v té knížce ani vůbec nemusel být), Jace ji párkrát zmucká a to je všechno. Řekněte mi, že ve dvojce už bude něco víc...

Jen škoda, že ta zápletka nebyla víc rozvinutá. To jsem celou knihu čekala, kdy to vybouchne, a ono to nevybouchlo...
Soudě podle všeho šlo o to, aby Valentýn nezískal ten Pohár smrti, jenže ten se ukázal stejně až ke konci, takže...
Děj ubíhal celkem příjemně, Jaceovy poznámky mi čtení opravdu zkrášlovaly. Jo, a ještě taky něco proti obálce. To má být jako Jace?! Půl knihy jsem přemýšlela, kdo to sakra bude, a tu druhou, proč je to sakra ten, co to je. Ta od Knižního klubu je o hodně lepší.

Dočteno, a můžu se pustit na film. Viděli jste už někdo? :)

4 komentáře:

  1. Povedz, že sa Magnus volá u vás Krasomil .... Čožee?? :D Robíš si srandu?
    Inak, pekná recenzia... mne však Clary moc nevadila... Proti Kendre Sorenssonovej je každá nahovno nič :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se nemohla dočkat filmu, takže se přiznám, že jsem se na něj podívala dřív, než jsem přečetla knihu O:-) A teď mám strašnou chuť si tu knížku přečíst, ale mám jiné povinnosti..

    OdpovědětVymazat
  3. jéžda, příliš krutá recenze :D jaj

    OdpovědětVymazat
  4. no...vůbec s tebou nesouhlasím a vypadá to, jako by jsi knihu vůbec nečetla a podívala se jen na film... neříkám, že to tak je. Já jsem teda četla druhé vydání a tam žádný Krasomil není. A upřímně? Bez Simona by to nešlo... v příštích dílech má dokonce vždy několik stránek, které jsou napsané jenom z jeho úhlu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥