úterý 12. července 2022

Seriálové kukátko: Moon Knight, Srdcerváči a Arcane

Kvůli ukončování studia mi tu blog sice čtvrt roku umíral, ale způsoby, jak prokrastinovat, se vždycky našly... i třeba v podobě seriálů. Během května a června jsem se tak podívala na další seriál z produkce Marvelu, jímž není nikdo jiný než Moon Knight, na všemi opěvované Srdcerváče a pak na Arcane: League of Legends, které jsem měla rozdívané ještě z minulého roku. Takže tu máte dva tipy a jedno ohromné doporučení.

Moon Knight

Kdesi jsem četla, že tvorba Marvelu po Endgame připomíná takzvané „side quests", boční úkoly, které v hrách můžete plnit jako bonusovky poté, co zvládnete hlavní linku. A něco na tom asi bude. MCU na nás prozatím valí jednoho nového hrdinu za druhým, ostatně teď každou středu běží další - Ms. Marvel. Otázkou je, k čemu to všechno, zda si na nás Marvel chystá nějaký další velkofilm, kde se všichni sejdou. Nicméně to pořád neubírá na zajímavosti, a že Moon Knight za to doopravdy stojí.

Celé mi to neskutečně připomínalo vibe Mumie nebo Indiana Jonese, takže pokud jste taky vyrůstali na podobných filmech, věřím, že s Moon Knightem nešlápnete vedle. Soundtrack je prostředí taky uzpůsobený, za mě naprostá nádhera. O co jinak v Moon Knightovi jde? Máme tu na omak zcela obyčejného hrdinu, Stevea, nešiku, kterému se nic moc v životě nedaří... a najednou se ocitá uprostřed masakrů a obviňují z toho jeho, ačkoli si vůbec nepamatuje, jak se tam dostal nebo čí hlas to vlastně slyší. Moon Knight totiž není úplně Steve, ale Marc, jeho další osobnost. A tím problémy teprve začínají.
Už to zní jako typická Marvelovka z fáze 4? Tvůrci se teď vůbec hodně soustředí na psychickou stránku postav a Moon Knight to jede teda ve velkém. Všechno to je navíc skvěle zakomponované do toho tradičního mixu fantasy a sci-fi a o akci není nouze. Místy se jim povedlo mě překvapit, kam až jsou ochotní zajít - Moon Knight je taková netypická Marvelovka, a to po všech zmíněných směrech. Člověk pořád váhá, co se tam opravdu děje... a tím si nahrávám na nějaké ty minusy.

To váhání tak nějak neustane. Spousta prvků děje, které nám jsou dokonce opakovány na začátku každého dílu v „Previously On", zůstane nevyužita, neukončí se to - a to platí o celém seriálu. Chybí tomu jakési zastřešení, vůbec mi nepřišlo, že to skončilo, když obrazovka ztmavla. Doufám, že důvodem je chystaná druhá série, jenže dosud se o tom hovoří jako o hotovém seriálu, takže nevím, nevím. Škoda, že tolik věcí nevysvětlili, ale rozhodně to je zajímavý počin a doufám, že Moon Knight dostane svou roli i v dalších MCU projektech.

Srdcerváči

Srdcerváči obletěli svět. Alice Oseman patří mezi moje oblíbené autorky a její knihy zbožňuju. S Nickem a Charliem jsem měla tu čest především v jejích prózách, komiks jsem četla pouze první díl, nicméně to neumenšilo mou zvědavost a na seriál jsem se opravdu těšila. No. A zatímco to všichni milují, pro mě to bylo menší utrpení.

Chápu, proč se to všem tolik líbí, to naprosto. Takový něžný LGBTQ+ seriál tu fakt chyběl. Postavy jsou ke všemu opravdu mladé, Charlie v průběhu slaví patnáctiny, a navíc - opravdu se podle toho chovají! V teen seriálech jsem zvyklá spíš na to, že puberťáci to jsou vlastně jen tím, že chodí na střední. Tady se nepořádají velkolepé večírky, není tu tuna zbytečného sexu, dramat, chlastu nebo drog, prostě obyčejná střední tak, jak ji de facto známe ze života. Autenticitu jsem si v tomhle případě nadmíru cenila.

Pro mě osobně největším problémem bohužel zůstává zpracování. Vím, že tvůrcům šlo o to obsadit neznámé tváře a že skoro většina obsazení nikdy předtím nehrála. Jenže ty výkony byly šílené. Každá epizoda má sotva třicet minut, a já u toho přesto seděla s hlavou v dlaních a sledovala, kdy to skončí. Protože tam je tolik napjatých scén, tolik důležitých scén, které by mohly mít tu správnou hloubku, kdyby to někdo pořádně zahrál. Chyběla práce s hlasem, práce s mimikou, těm postavám jsem to prostě nevěřila. A v momentě, kdy nasadí největšího „macha", co šikanuje hlavní postavu, to je fakt špatné. Pár postav to naštěstí zachraňovalo, bohužel jich nebylo moc.

Nevím, jestli jsem měla příliš velká očekávání, která zůstala nenaplněna. Ale líbila se mi práce s hledáním se, grafické prvky v podobě jisker nebo lístečků byly milé. Ale něco tomu prostě chybělo.

Arcane: League of Legends

Tak jdeme na opačný konec hodnotící škály, protože Arcane je jednoduše geniální. Velký boom se kolem toho objevil při vydání seriálu někdy v listopadu loňského roku, kdy jsem taky ze zvědavosti zkusila první epizodu. A nebylo to špatné, ale nezaujalo mě to natolik, abych ve sledování hned pokračovala. Druhý díl jsem si taky pustila tady za dva měsíce a dokoukala ho se stejným názorem - bylo to dobrý, nic víc, nic míň. Po další delší pauze jsem si pustila třetí epizodu. A od toho to jelo.

Třetí epizoda byl zlom, který jsem absolutně nečekala, co tu tvůrci provedli, bych podle tempa prvních dvou epizod nikdy neodhadla. Byl to takový emoční masakr, že jsem to rozdýchávala tak dva dny, nekecám. Šlo pak se na to nepodívat naráz? Zbytek epizod jsem projela s podobným nadšením, protože, budu se opakovat, Arcane je prostě geniální.

Miluju seriály (a vlastně díla obecně, můžeme to vztáhnout i na knihy), kde se děj odehrává jen za pomoci dialogů. K čemu propracované CGI, k čemu tuna akčních sekvencí, když stačí dobře napsaný dialog. Málokdy se povede vytvořit scénu, kde jenom dvě postavy sedí naproti sobě a povídají si, a stihne se toho tolik odehrát. Arcane takhle funguje ve velké míře. Ale i ty akční scény samozřejmě stojí za to, protože tady se to opravdu ani na okamžik nezastaví. A přitom to celé stojí primárně na vztahu dvou sester.

Herecké obsazení je taky třešničkou na dortu, mě upřímně nejvíc zaujal Harry Lloyd v roli Viktora, který je ve hře, na motivy níž je vlastně seriál vyroben, Rus; Lloyd prý využil toho, co pochytil, když v ČR natáčel Anthropoid, takže se prý snaží spíš o český přízvuk. To mě pobavilo :) Nicméně výkony skvělé, ale tady tím spíš doporučuju originál, v dabingu jsem zhlédla jen pár emočně vypjatých scén a ty byly hrůza. A jinak soundtrack Arcane je naprosto geniální a v podstatě ho poslouchám doteď.

Viděli jste některý ze zmíněných seriálů? :)

8 komentářů:

  1. Na Moon Night se taky chystám, jen se mi zatím nechtělo :-D. Nějak v poslední době nemám štěstí na dobré seriály :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I takové dny jsou, třeba to Moon Knight právě vylepší :D

      Vymazat
  2. Viděla jsem Heartstopper i Arcane a z obojího jsem byla naprosto nadšená :-) U Arcane není debata, tam je vidět, že to dělali fakt dlouho a nechávali to zrát, až to vykrystalizovalo do nádhernýho diamantu. A Heartstopper - jasně, chápu všechny výtky, je to slaďounký jako limonáda a závěrečná katarze "I believe you" by mohla být zahraná o poznání líp, ale stejně mě to chytilo za srdce. Myslím, že je to jedna z nejkrásnějších romancí, jaké jsem kdy ve filmu viděla :-)

    OdpovědětVymazat
  3. na Srdcerváče se také chystám :) komiksy i knihy k nim se mi líbily, tak proč ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adaptace je tomu opravdu věrná, takže věřím, že budeš spokojená :))

      Vymazat

  4. Srdcerváče mám také v plánu, a o Moon Night jsem slyšela, ale úplně ne něj zapomněla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady máš připomenutí a šup na to :D Ať se líbí! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥