pátek 12. února 2021

Hudba dělá film aneb moje oblíbené soundtracky

Všichni známe ikonickou scénu, kdy se Avengers sejdou k finálnímu boji s Thanosem, co? Ta epičnost, husina při každém zhlédnutí, že byste snad poskakovali na židli. A teď si představte, že tam je ticho. Že slyšíte jen pohyby postav, žádná skladba nehraje - a najednou je epičnost fuč. Hudba dělá se scénami strašně moc. Jistě, jsou scény, kde právě absence hudby je vynikajícím nápadem, ale přece jenom; jakmile je špatná hudba, nějak se nám nepozdává ani film, aniž bychom pořádně věděli, co je vlastně špatně. Když jsem se o Vánocích dívala na Čertí brko, taky mi to nějak neštimovalo, a až později mi došlo, že mi dojem kazí hudba.

Hudba dělá film. Některé filmy by bez svých ikonických soundtracků nikdy nebyly tak oblíbené. Vezměte si Pannu a netvora, co s tím příběhem dělá Hapkova hudba. Tenkrát na západě by bez Morriconeho skladeb rozhodně nebylo ono. A takhle by se dalo pokračovat donekonečna.
Jak poznáte kvalitní soundtrack? Film bez něj nemůže existovat, ale ta skladba bez filmu ano. Nedávno jsem si projížděla svoje playlisty na Spotify a přišla na to, že ve spoustě z nich mám prostě jen melodie z filmů. Takže téma na článek bylo jasné.

Tady je tedy přehled mých oblíbených filmových soundtracků :)

John Powell - Jak vycvičit draka

Tenhle film je mou srdcovkou od doby, co vyšel. Možná to byl i první film, kde jsem si opravdu bokem od filmu poslechla soundtrack, protože mě už tehdy prostě uchvátil. A poslouchám doteď. Skladby z prvního dílu už považuju za (ano, zmíním to slovo tady v článku už asi potřetí) ikonické, jmenovat můžu Test Drive, The Forbidden Friendship, The Romantic Flight nebo mého favorita Where's Hiccup?, byla doba, kdy jsem se všechny učila na klavír. A za klasikami prvního dílu nezaostávají ani skladby z dílů dalších. Věčně poslouchám Stoick's Ship nebo The Hidden World. Mám strašně ráda, když se k filmu utvoří typická melodie, která se variuje v dalších skladbách, tohle já prostě můžu.

Daniel Pemberton - Král Artuš: Legenda o meči

Film, který jsem viděla jenom jednou, zato soundtrack jsem poslouchala už snad tisíckrát. Není to typická hudba, na kterou jsem zvyklá, ale o to víc se mi líbí. Má to sílu, má to moc, která by z filmu měla čišet, a těch pár scén, které si pamatuju, že dané skladby doprovázely, by bez nich rozhodně nebyly tak úderné. Tady je mou nejoblíbenější melodie doprovázející pomalu celý film nesoucí totožný název, King Arthur: Legend of the Sword. Luxusní dílo.

Hans Zimmer: Lví král

Disneyovek byste tu mohli vidět pěknou řádku a Zimmerova jména ostatně taky. Na Lvím králi jsem vyrostla, takže mám jak k písničkám, tak ke všem melodiím jakýsi zvláštní citový vztah, a každý poslech si užívám na maximum. Pro změnu skladby odsud umím na klavír zahrát doteď. Lze z nich vybrat jen pár oblíbených zástupců? Circle of Life už je prostě součástí života, ne? Neříkejte mi, že jste si to ani jednou nezačali mumlat při pohledu na slunce.
Ústřední melodie Lvího krále je zkrátka nádherná. Silná, emotivní, melancholická, a přesto nadějeplná. Miluju Remember, This Land nebo King of Pride Rock. Ale jak říkám, za všechny ty pocity tady může pravděpodobně to, že pár let tenhle film u nás běžel téměř v kuse.

Henry Jackman: Captain America - Civil War

Většina marvelovek má skvělou hudbu, ale je jich pár, co si pouštím jen tak bokem. Poznám, když slyším melodii z Thora, Iron Mana nebo Black Panthera, ale nepatří k těm, které mi běžně hrají na playlistu. Jackmanův soundtrack ke třetímu dílu Kapitána Ameriky však ano. Bože, tohle je naprostá dokonalost. Zprvu mě ty nepatrné odchylky z tempa trochu iritovaly, ale nakonec to na mě působí strašně dobře. Tady je jasná skladba Civil War. Stejně tak si často pouštím Larger Than Life nebo Cap's Promise.

Alan Silvestri: Avengers

Nahrála jsem si na další film z produkce Marvelu, a tím nemůže být nic jiného než Avengers. Jejich soundtrack je už snad taky filmovou hudební klasikou. Vytvořila bych tu ohromnou řadu všech jejich společných filmů, takže jsem vybrala prostě něco ze všech. Miluju hlavní The Avengers. Miluju Porch (což je taky bráno jako Thanosova melodie, všímáte si, kolik záporáků nemá cool epické skladby, ale prostě něco strašně smutného?). Miluju Portals (což považuju za jeden z nejepičtějších soundtracků vůbec a do prčic, ta scéna prostě byla tak strašně cool) a titulky Endgame vlastně miluju asi jen kvůli Main on End. Holt jsem dospívala v dekádě největších Marvel filmů a asi to na mně bude vždycky znát.

Christophe Beck: Frozen II

Když nepočítám písničky, melodie z jedničky Frozen jsem si mumlala dost dlouho (u Vuelie to snad ani jinak nejde). Neměla jsem však potřebu si skladby vyhledávat a pouštět znovu. U druhého dílu na to došlo snad hned po návratu z kina. Hudbou doprovázející tento film jsem byla naprosto uchvácená; kombinace lehkých tónin a úderných až varhanních tónů? Sem s tím! Z The Ghost of Arendelle Past mě prostě mrazí doteď (ale za to asi může i scéna, při níž to hraje, co si budem). Pak mám ráda Sisters nebo Reunion.


No a u spousty filmů to není kompletní soundtrack, ale jen pár jednotlivců. U Hanse Zimmera můžu jmenovat Once Upon a Time in Africa z Madagaskaru a dvě oblíbené skladby z Kung Fu Panda - Tai Lung Escapes a Oogway Ascends, obě dokonalosti. A ještě jednou tu zmíním i jméno Daniela Pembertona - Krycí jméno U.N.C.L.E. jsem sice neviděla, ale skladba Take You Down se objevila i v seriálu The Boys, po čemž jsem si ji pak asi týden v kuse neustále mumlala.

Posloucháte filmovou hudbu? Máte taky svoje oblíbence? :)

8 komentářů:

  1. Já obvykle filmovou hudbu neposlouchám. Maximálně ze seriálů Cizinka a Victorie. :) Věřím ale, že jako kulisa k práci to nemusí být vůbec špatné. :)

    OdpovědětVymazat
  2. písničky z Lvího krále zbožňuji a poslouchám pořád, teď jsem si hodně oblíbila i písničky z Moany anebo z Loraxe :)

    OdpovědětVymazat
  3. tak ja samozrejme klasiku jako Harry Potter, Pán prstenů a Hobit, Star Wars, rozhodne nesmim zapomenout na Battleship, Interstellar, Hvezdny prach, Zarikavac koni, ... ja mam oblibenych desitky, soundtracky jsou mym dennim chlebem, potrebou :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Harry a Insterstellar mají taky dokonalou hudbu ♥

      Vymazat
  4. Avengers je hodně dobrý soundtrack. :) I když já osobně nejvíce ulítávám na Soundtracku celého Naruta. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥