středa 24. června 2020

Seriálové kukátko: Elite


Během karantény jsem si nějak navykla na to, že si každý večer se ségrou něco pustíme. Občas film, většinou seriál. I tak mi to ale kolikrát nestačí a to, co ségru neláká, si pustím přes den sama. Takhle jsem se dostala k Elite. Vídávala jsem to sem tam na Instagramu a aplikace TV Time, kam si zaznamenávám jednotlivé zhlédnuté epizody, mi to neustále doporučovala, tak jsem se odhodlala to risknout.

Elite jsem si začala pouštět v době, kdy jsme se ještě dívaly na See, takže jsem měla poněkud jinak nastavené nároky a začátek seriálu mě příliš nezaujal. Upřímně, nejsem příliš velký fanda teen dramat, ve kterých se pořád řeší jedno a to samé - nějak převyspělí puberťáci, spousta chlastu a drog, jako by snad teenageři nedělali ani nic jiného, a vztahy, vztahy, vztahy. Moc na to nejsem. Proto mě první epizody moc neuchvátily a já přemýšlela, jestli v tom vůbec pokračovat. Ale nakonec jsem ráda, že jsem sjela všechny tři série (protože když už, tak už, že jo).

Elita / Élite (2018–????) | SerialZone.czSvého času jsem měla dost ráda seriál 13 Reasons Why. Teď na Netflixu frčí čtvrtá série, já to vzdala u druhé epizody třetí, ale kdoví, třeba se k tomu někdy vrátím. Každopádně se mi 13RW líbilo v tom, že to bylo svým způsobem originální, žádný takový seriál jsem neznala a řešilo to dost vážných témat. Pak teda přišlo Sex Education, které ta témata dokázalo vyřešit i bez toho přídavku „teen drama vyhrocené na maximum", a to se mi líbilo poněkud víc. Asi proto mě Elite hned napoprvé neuchvátila. Nedokázala jsem se ubránit přesvědčení, že to je prostě jenom španělská verze 13 Reasons Why. A i když k tomu ten přídavek asi budu používat pořád, našla jsem v tom důvod, proč si tedy pustit seriál komplet a neskončit u pár prvních epizod.

Seriál začíná s třemi hlavními hrdiny, kteří dostali příležitost studovat na elitní střední škole. Což znamená spoustu nových nepřátel, které si utvoříte, ani nevíte jak. První série se točí kolem vraždy Mariny, do které se jeden z hlavních hrdinů, Samu, zakouká - za její vraždu je odsouzen jeho bratr, ale Samu je přesvědčený, že to tak nebylo. A tak nastává neskutečný kolotoč událostí, a pokud mám být upřímná; kolem Marininy smrti se to vlastně točí celou dobu, až do konce třetí série. A na tuto základní linku se toho postupně nabaluje víc a víc.
Jak je poslední dobou zvykem, střídá se více časových linií, které do sebe zapadnou až na konci - ale tady si dovolím to označit jako pozitivum. Většinou mě to právě štve, ale v Elite to je jedna z jejích předností. Je jasné, že se ty dvě časové linky někdy spojí, ale ne vždy se to stane tak, jak by divák čekal. Hlavně co se týče druhé a třetí série, to jsem byla velmi mile překvapena. A naštěstí ty scény nejsou nasekané tak, abyste si rvali vlasy, že tvůrci nejsou schopní to konečně říct; jsou, a možná tím spíš vás lákají na další díly. Takový přístup jsem rozhodně ocenila.

Here's why you should be watching Netflix's 'Elite' - InsiderJak už to v tomto žánru bývá, řeší různě vypjaté situace. Jedna z hlavních postav je muslimka, která za svůj původ i víru dost schytává. Jsou tu různě sexuálně orientované postavy, z nichž každá to přijímá jinak a ne pro každou to je jednoduché. A přednostně je to španělská smetánka, takže podle toho se většina postav chová, což mi tedy spíš lezlo na nervy - ale přes ty tři série si snad každá z postav prošla velkým vývojem a toho si taky cením. Hlavně taky faktu, že se tvůrci aspoň v některých případech snažili oprostit od typických klišé. Kolikrát to vyeskalovalo fakt pěkně.
Upřímně nevím, jestli to je v angličtině, každopádně já na to koukala ve španělštině a ten jazyk je prostě krásný, takže i to beru jako malé plus :D Sice jsem se z toho naučila jen „por favor", „asesino" a v perfektní Guzmánově intonaci „Ander!", ale poslouchá se to fakt příjemně. A je fajn vidět občas i jinou tvorbu než tu anglickou. Máte tak možnost pokochat se španělskou krajinou, která tu sem tam taky dostane prostor, poznat zase něco z jejich kultury - a občas se i zasmějte, místy to je vtipné.


Tohle jsou tedy důvody, proč jsem Elite dala šanci a proč jsem to nakonec dojela až do konce. Beru to jako takovou oddechovku, u které prostě vypnete a nemusíte se na to soustředit tolik, jako když sledujete nabité fantasy. Jak už jsem řekla, nemám ráda, když se všichni puberťáci točí jen kolem drog a alkoholu ani když je to skoro celé o vztazích, ale Elite mi nakonec sedla. Jistě, když je to smetánka, dost často tam jsou momenty, kdy jsem protáčela panenky a říkala si, jestli by to takhle fakt fungovalo a jestli sebou dospělí nechávají takhle mávat (místy byl věk postav docela nelogický), ale do života této vrstvy nevidím. Byly i chvíle, které tak úplně nedávaly smysl, ale účel to splnilo; pobavila jsem se, odreagovala a místy jsem na to koukala se zájmem.

Za mě je tedy nejlepší třetí série, ta to vytáhla dost, ačkoli by si jeden pomyslel, že už se to bude vše jen opakovat. Každá postava má co říct, má svůj vývoj. Prý se chystá ještě další série a to jsem upřímně vážně zvědavá, kam hodlají zabrousit. Elite není kandidát na můj oblíbený seriál, ale myslím, že bych byla schopná si ho někdy pustit znovu.

Viděli jste? Chystáte se? :)

4 komentáře:

  1. O Elite slyším vůbec poprvé. :) Ale zní tedy zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já už o seriálu slyšela, ale zatím jsem neviděla ani jeden díl. :) Možná v budoucnu, až budu mít konečně chvíli volna, se na něj podívám. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥