středa 26. února 2020

Všem klukům, které jsem milovala + P.S.: Stále tě miluju - kniha vs. film

Image result for to all the boys i've loved beforeAhoj plamínci! Tentokrát tu mám další porovnání filmu a jeho knižní předlohy. Věřím, že Všem klukům, které jsem milovala vám nemusím dlouze představovat. Autorka Jenny Han tu byla tuším na prvním ročníku Humbooku. Celá trilogie je strašně sladká. A filmy podle populárních knih profrčí knižní blogosférou jako knižní bestsellery, takže teď všude viselo P.S.: I Still Love You, druhý díl celé série. Všichni nad tím áchají už od jedničky, tak jsem si řekla, že bych to konečně mohla zkusit taky. Dala jsem si oba filmy hned po sobě - a naprosto chápu, co na tom všichni vidíte. :)

Poslední dobou tu je netflixovský trend - spousta filmů nejde do kin, ale prostě je přístupná z Netflixu. Na jednu stranu mě to mrzí, protože pak si toho dost lidí nevšimne, kdežto kdyby to bylo v kině, třeba jako After, když už jsme u toho, tak to osloví víc diváků. A rozhodně by se o tom mluvilo déle. Co už; tohle je sice malé negativum, ale zato zatím můžu s rukou na srdci říct, že mám ta Netflix zpracování vážně ráda. Ta se spolehlivě drží svých předloh. Jistě, něco se musí vynechat, ale skutečně většina z těchto filmů patří mezi ty lepší. Takže jak to dopadlo s Larou Jean a Peterem?



Nikdy neříkej ne, pokud chceš říct ano.


Když se Lara Jean do někoho zakoukala, napsala mu milostný dopis, kde se vyznala ze svých citů. Nadepsala i adresy, ale nikdy dopisy neposlala. Schovala si je do krabice a teď je čas od času čte. Jenže pak najednou všechny dopisy zmizí - někdo je poslal. Pro Laru Jean to je samozřejmě katastrofa enormních rozměrů. Jeden z dopisů dostane i Josh, expřítel její sestry, a aby se vyhnula rozhovoru o jejích citech k němu, začne předstírat vztah s oblíbeným Peterem Kavinskym. Což se samozřejmě neobejde bez očividných komplikací.

Už jen děj sám o sobě zní roztomile, a taky to roztomilé je. Knihu jsem četla před čtyřmi lety a moc se mi líbila, takže jsem si film pouštěla s velkým očekáváním. A jsem opravdu ráda, že se naplnila. Film si udržuje svižnou dějovou linku, pěkně to ubíhá, ani jednou jsem se nenudila. Navíc je to neskutečně vtipné, že jsem se buď nahlas smála, nebo jsem se připitoměle culila. Vzpomněla jsem si i na pár vtipů, které zazněly v knize, a chválím i za ty, které v knize nebyly a tvůrci je přidali. Jako romantická komedie to funguje fakt perfektně.
Stejně tak byly skvělé i herecké výkony. Žádného herce jsem neznala z jejich předchozích filmů (byť teda herečka Chris mi je trochu povědomá), ale zahráli to vážně na výbornou. Kdo se nezamiloval do Petera v knize, zamiluje se tady, to vám říkám na rovinu. Všechny postavy spadají do těch škatulek, které zabraly v knize, a zkrátka jim nemám co vytknout.
Napadá mě jen minimum scén, které mi ve filmu chyběly, ale za to spíš může moje potterovská dušička. Vztah mezi Larou Jean a Joshem je tu vykreslen uvěřitelně a líbilo se mi celkové zapojení i všech ostatních kluků, kterým Lara Jean psala. Zkrátka pokud se vám líbila kniha, věřím, že film nezklame.
Jediné, co můžu jedničce vytknout, je český dabing. Nejdřív jsem si to pustila česky, a kdybych se na to měla dívat ve své mateřštině, tak to rozhodně neohodnotím tak dobře. Po pár minutách jsem to přepla na angličtinu a dobře jsem udělala - co se češtiny týče, je to další případ vyumělkovaných hlasů nezapadajících do celkového prostředí i do charakterů. Bohužel, ale to už je tak trochu zvyk.


Když už jsem byla v tom, podívala jsem se rovnou i na druhý díl P.S.: I Still Love You. Musím říct, že víc mě tedy oslovila jednička. Tam jsem se vážně pořád smála a bylo to boží, ale tady mi to už zas tolik vtipné nepřišlo. Na scénu vstupuje John Ambrose McClaren, který je sám o sobě taky zlatíčko, ale tady mi upřímně přišlo, že to je oproti knize strašně rychlé a skoro jsem to nestíhala vstřebat. Zřejmě zůstanu zastáncem jedničky, kterou odteď řadím ke svým oblíbeným filmům. Dvojka je taky dobrá, ale jak říkám, jednička byla lepší.
Oproti té se tu ale zase víc peče, aspoň mi to tak připadalo. U knihy jsem si neustále stěžovala na to, že mi dělá chutě, tak film tohle taky spolehlivě splňuje.
Mimochodem se tu taky objevuje herec Zacha z 13 Reasons Why a zpívá tady Backstreet Boys. Pokud vás to odradí nebo naláká. :D Plus mi taky přijde vtipné, že letos jsme na Valentýna dostali tuhle romantiku, kdežto pár let zpátky to byl Deadpool nebo Fifty Shades.

Pokud máte rádi romantické filmy, u kterých se zasmějete, tak není vůbec nad čím váhat. Oba filmy jsou důstojným zpracováním knižní předlohy, a jak už jsem zmínila, prostě není co vytknout. To All the Boys se rozhodně řadí k těm filmům, které to nepodělaly. A rozhodně vím, že se na něj ještě někdy s chutí podívám.

Viděli jste? Který díl se vám líbil víc? :)

4 komentáře:

  1. Na film i knihy bych se ráda v budoucnu zaměřila. Samozřejmě nejdřív kniha, potom film. :) Je fajn, že se filmy drží předlohy a neobjevují se nějaké výrazné změny... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, je fajn dívat se na dobré zpracování :) Samozřejmě chápu, taky se nejdřív snažím číst a až pak se podívat na film. A rozhodně doporučuju :))

      Vymazat
  2. Myslím, že se nam to Funko fakt povedlo 😍, k té fotce to sedí ❤️

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥