pátek 26. srpna 2016

Recenze: Mrazivý polibek

Mrazivý polibek (Vampýrská akademie, #2)Počet stran: 264
Série: Vampýrská Akademie, 2
Překlad: Katrin Chýlová
Nakladatelství: Domino, 2010
Originální název: Frostbite
Hodnocení Goodreads: 4.30 (z 255 183 hodnocení)
Anotace:

Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc nedaleko Akademie zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí.


V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější – jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají pronásledovat Strigoje, aby s nimi svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...


Všichni už z prvního dílu víme, že život dhampýra ani Moroje není nic lehkého. Neustálé krytí a chránění před Strigoji už nejednoho člověka unaví. To si pak říká, kdy nastane akce. Jenže když už přijde, tak ve velkém.
Po dlouhé době jsem si vzpomněla, že vlastně nemám napsanou recenzi. Jak na mě zapůsobil Mrazivý polibek?



Řeknu vám, že pořád tak trošičku přemýšlím nad názvem té knížky a pořád to tak trochu nechápu. Mrazilo mě, ke konci knihy stopro - ale víte co.
No, nechme to plavat. Jak už nám oznamuje anotace, Morojové a dhampýři z Akademie sv. Vladimíra cestují na hory, aby se líp uchránili před Strigoji. Což je ostatně pořád tak trochu záhada. Rose je stále zamilovaná do Dimitrije, takže když přijde Christianova tetička Taša, má nervy nadranc. Komplet ze všeho.

„To je tvůj táta?"
„Aspoň máma to tvrdí."



Má to menší spád než jednička, ale i tak mě to hrozně bavilo. Protože jsem samozřejmě věděla, že přijde Adrian, ale k tomu později. Mrazivý polibek nám dává možnost nahlédnout trochu víc pod pokličku - přeci jen, v jedničce jde jen o Rosin a Lissin návrat a vypořádání s tím. Tady už jde do akce. Strigojové, vraždy, útoky. Stará dobrá Richelle Mead.

Hlavní hrdinku Rose už tedy dobře známe a přesně víme, co od ní čekat. Což na ní tak trochu miluju. Bože, nutně potřebuju, aby ta holka byla skutečná. Je to hrdinka, kterou budete chtít prolískat jen za nevymáchanou hubu, ale nad tím se stejně spíš zasmějete. Rosiny poznámky mi pěkně plní deník vtipných hlášek.
Pak je tu náš božán Dimitrij. Pamatuju si, jak mě tu štval, a i teď jsem nad ním občas koulela očima. Objevuje se tu totiž Christianova tetička Nataša Ozerová, kvůli které Rose žárlí. A přiznám se, že já občas taky. Taša jako taková je fajn, ale Dimitrij mě s ní nehorázně lezl na nervy. Ale je to soudruh, takže co řešit.
Skrze Rose pronikneme hlouběji do nitra jejích přátel, nejen Morojů Lissy a Christiana, ale také strážců Masona a Eddieho. Vlastně za sebe můžu říct, že jediná postava (kromě Taši), co mi občas dráždila nervy, byla Mia, všechny novice jsem si v jisté míře oblíbila. Protože i oni někde nabrali vtipnou kaši a prostě nejde se nesmát.
Ale pozor, na scénu taky přichází někdo epic - Adrian. Dřív jsem ho shipovala s Rose, ale teď ho shipuju se Sydney, takže proto mám najednou tak ráda Dimitrije :D Za celou tu dobu VA i PP si prošel nehoráznou změnou, ale i tady jsem spatřila toho Ivaškova, kterého miluju. Z celého srdce. Ty jeho hlášky jsou nezapomenutelné, a co víc, dají se využít v praxi.

Ve skutečném světě se zázraky nestávají. Ve skutečném světě můžeš dělat vlastní zázraky.


Co víc k tomu dodat? Je to VA. A je tam Adrian a Dimitrij, což je prostě vražedná kombinace. Ke konci jsem natahovala a skoro se rozbrečela, protože jak říká Škopková, to prostě vždycky obrečím...
Druhý díl je tedy trochu těžší než jednička, ale pořád je to boží. Měním svoje čtyřhvězdičkové hodnocení na čtyři a půl, protože si to prostě zaslouží. Ta akce na konci mě vždycky dostane.

Zásadní otázka: Adrian, nebo Dimitrij? :D A co říkáte na Tašu? (Ono když už vím, co se stane v šestce, tak mi to moc nepřidává :D)

10 komentářů:

  1. Tenhle díl považuju za asi nejslabší z celé série, ale to jen v případě, že bych opravdu musela jeden jmenovat. Stejně jsem dala celé sérii pět hvězdiček, včetně Mrazivého polibku, protože jsem si zkrátka nemohla pomoct :D
    A Adrian, to je neustálá diskuze :D Já byla vždycky a opravdu vždycky team Dimitrij, takže mi Adrian lezl ve VA strašně na nervy (dokonce i při re-readingu, když už jsem ho znala i PP). Každopádně v PP si mě nesmírně získal, se Sydney byl prostě zlatý! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky, no. Ale stejně je super :D Když to čtu teď, taky mě místy štve, moje třináctileté já po něm prostě áchalo :D Ale je to Adrian, tak co dodat :D Se Sydney tedy je zlatý ♥

      Vymazat
  2. Tenhle díl miluju asi nejvíce z celé série (hlavně kvůli Masonovi, kterému jsem už v jedničce fandila)
    Když jsem četla VA a ještě jsem se ani nedotkla Pokrevních pout, můj oblíbenec byl na 100% Adrian, protože awww :D Ale po přečtení PP jsem musela uznat, že on a Sydney jsou awwww ♥ :D

    Little Piece of Me

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Masona jsem taky milovala, už od začátku :D Přesně, Adrian byl vždycky super, po PP je ještě víc :D

      Vymazat
  3. Kdysi jsem tenhle díl měla z celé série nejraději! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Od Richelle jsem ještě nikdy nic nečetla, ale obvykle vidím samé pozitivní ohlasy a doporučení. Třeba se k tomu někdy dostanu taky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom vážně něco je, protože Richelle je úžasná ♥ Snad to bude brzo ;D :))

      Vymazat
  5. Já jsem zase od první kapitoly team Dimitrij a Adriana jsem nikdy moc nemusela (dost často jsem měla z něho nervy v kýblu) :D Jsem ale zvědavá, jaký bude v PP a snad se tam objeví i Rose+ Dimitrij (neodpustím si to) :D
    Každopádně celá VA je jeden gigantický skvost <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Adriana naprosto žeru, čím dál víc :D V PP je naprosto boží, to mi věř :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥