sobota 16. července 2016

Recenze: Stříbrné stíny | Střed zůstane

Stříbrné stíny (Pokrevní pouta, #5)
Počet stran: 366
Série: Pokrevní pouta, 5
Překlad: Katrin Mekki
Nakladatelství: Domino, 2014
Originální název: Silver Shadows
Hodnocení Goodreads: 4.37 (z 36 895 hodnocení)
Anotace:

Nadcházejí velmi temné časy... 

V předešlém díle Sydney Sageová učinila životní – a nevratné - rozhodnutí. Uposlechla svůj šestý smysl a rozhodla se hodit za hlavu všechno, v čem vyrůstala. Přesněji řečeno všechno, co jí do hlavy vtloukali Alchymisté.

Jí i Adrianovi se celý svět rozbil na kousky. Nezbývá jim teď nic jiného, než ty kousky trpělivě sbírat a snažit se vrátit svůj vztah tam, kde byl dřív. Pokud ale chtějí začít myslet na lásku, musí v první řadě přežít.

Sydney je lapena v nepřátelském světě a stojí ji spoustu sil, aby neztratila sama sebe. Adrian by si také rád zachoval víru, že se všechno v dobré obrátí, ale pak se ho znovu zmocní staří démoni a nová pokušení. Začíná být jasné, že je čekají velmi temné časy...


Má poslední recenze byla čirou náhodou taky na Richelle Mead a její novinku Neslyšno. Můžete si představit ten rozdíl, když jsem poté vzala do ruky Pokrevní pouta a našla to staré známé psaní, které vykouzlí úsměv na tváři naprosto bezdůvodně?


Sydney se nehodlá jen tak podřídit vůli alchymistů. I přesto, že je uzavřená v nápravném centru, hodlá jít za svým a nějak se dostat ven. Na rozdíl od ostatních, kteří pevně dodržují stanovený řád, Sydney se nechce vzdát. Nehodlá skončit jako Keith, ačkoli okolnosti tomu moc nepomáhají.
Na druhé straně je Adrian, kterého tíží ztráta Sydney, v němž ale dřímá stejné odhodlání jako v jeho partnerce. Chce ji najít za každou cenu. I když se bude muset pár lidem vzepřít.

Následujícího rána jsme s Marcusem vyrazili na cestu do Bramborového státu.
„Stát drahokamů," opravil mě Marcus, když slyšel, jak jsem během cesty stát pojmenoval.
„Cože?"
„Idaho je stát drahokamů, ne brambor."
„Určitě? Neustále slyším o bramborách z Idaha, ale nikdo neříká: Páni, mám zásnubní prsten se vzácným drahokamem z Idaha."


Sydrian by jooleahhhUž je to pátý díl a většina lidí si řekne - to bude klesat... ale kdepak, vážení, tohle je Richelle Mead. Kolikrát mi přijde, že je to díl od dílu lepší! Což ostatně svědčí o tom, že jsem i pátému dílu dala pět hvězdiček... tak se pojďme podívat, proč.

Hlavní hrdinku Sydney mám snad díl od dílu radši. Fakt. Není to ukňourané stvoření, žene se za svým cílem, ale pořád je lidská a dokáže se zhroutit ve správným chvílích. Jestli mě chápete. Se Sydney zkrátka není vůbec žádný problém se sžít a jak říkám, díl od dílu lepší. Už teď jsem zvědavá, s čím na mě bafne v šestce.
A pak je tu všemi milovaný Adrian Ivaškov. Sice jsem u předchozího dílu nebyla kdovíjak nadšená, že tu jsou kapitoly z jeho pohledu, ale beru to zpět. Adrian je prostě dokonalý. Říkám to už od Vampýrské Akademie a stále to platí. Vypsala jsem si snad patnáct hlášek, které prohlásil, a smála se nad nimi od začátku do konce. Dokonalost sama. ♥
A co víc, důležitost nabírají i postavy z VA, Lissa, Rose, Dimitrij! Richelle prostě ví, co tam dát.

„Dobře. Musíme se co nejrychleji dostat z tohohle města a myslím, že vím jak."
„Zahrnuje to kradení auta a startování pomocí drátů?" zeptal se s nadějí. „Z morálního hlediska to samozřejmě neschvaluju, ale Rose s Dimitrijem to dělali často a je to fakt machrovský."


Většina lidí si stěžuje na děj a já se k nim tak trošku přidám. První půlka knihy se vcelku táhne, ale akorát čtenáře napíná, co se stane dál. A jak se ty poloviny přehoupnou, nastane tolik akce a zvratů, že jsem to pomalu ani nestíhala. Stříbrné stíny jsou tak nabité akcí, jak mám ráda, a prostě jsem nad sledem událostí jen valila bulvy. V dobrém slova smyslu. Přeci jen, koho neláká se podívat na alchymistické nápravné centrum i všechno to okolo?
I tak se ale člověku tají dech, když si Sydney prochází všechny ty hrůzy. Myslím, že mi nejednou stály chlupy na rukách a třeštila jsem oči. Všichni ti, co nápravné centrum vedou, jsou neskuteční fanatici a tak neskutečně reální, až... až.

Což ale vynahrazuje ten konec. A jestli se tam nerozpustíte, tak fakt nevím. Bylo to možná trochu urychlené, ale skoro mi ukápla slzička dojetí. P-e-r-f-e-k-t-n-í. Naprosto objektivně. Protože Sydney Ivaškovová :3
Jinak se také zeměpisáři dočkají nějakého toho cestování přes Las Vegas a Arizonu, takže pokud si to autorka z fleku nevymýšlela, mám další místa na seznamu, kam jet, až se čirou náhodou objevím ve Státech...

Eddie měl ve tváři odhodlaný dimitrijovský výraz.


Richelle se stále nebojí a i tak konec vygradovala tak, že šestý díl je prostě nutností. Někdo si možná řekne, že šest dílů je ažaž, ale mně to ani zdaleka nestačí. Životně potřebuju, aby se vrátila k vampýrům, vážně.

 photo tumblr_m3bnybzjHN1qfthnx.gif

Jak je to s těmi zlověstnými polovinami u vás? Kdo byl váš oblíbenec v nápravném centru? :)

Za poskytnutí recenzího ebooku velmi děkuji e-shopu PalmKnihy.
E-knihu si můžete zakoupit zde.

10 komentářů:

  1. Parádní recenze! Pátý díl byl opravdu skvělý, sice nadále fandím nejvíc třetímu, ale u pátého jsem taky dlouho koketovala s myšlenkou, že mu dám pět hvězdiček. Ale nakonec jsem zůstala na čtyřech, protože se mi místy v tom nápravném centru zdálo, že se to táhne. Ale jinak naprosto super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Třetí byl taky super, ale stejně se mi asi o fous líbily ty další :D Taky jsem přemýšlela nad čtyřmi právě kvůli první půlce, ale jak se věci rozjely, nešlo jinak :D

      Vymazat
  2. Super recenze!
    Od autorky jsem zatím četla jenom Vampýrskou akademii a moc se mi líbila. ♥

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) VA je boží, určitě zkus i PP, jak říkám, objevují se tam stále ty stejné postavy :)

      Vymazat
  3. Upířina mě moc neláká, i když si své čtenáře jistě najde.. :) Každopádně recenze je super! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Občas to člověk potřebuje, zvlášť když ten upír je Adrian :D

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Zrovna jsi mi připomněla, že bych měla konečně dočíst poslední dva díly této série :) Jsem zvědavá, jak to s Adrianem a Sydney dopadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Mně už zbývá jen ten poslední, tak doufám, že to těm dvěma klapne :D

      Vymazat
  5. Pěkná recenze. :) Připomnělo mi to,že se do této knihy musím také konečně pustit. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥