středa 29. června 2016

Recenze: Dám ti slunce | Někdy prostě slova nestačí

Dám ti sluncePočet stran: 360
Série: ---
Překlad: Veronika Volhejnová
Nakladatelství: CooBoo, 2016
Originální název: I'll Give You the Sun
Hodnocení Goodreads: 4.16 (z 90 781 hodnocení)
Anotace:

Jude a její dvojče Noah jsou si neuvěřitelně blízcí. Když je jim třináct, Jude pochopí, že je krásná a Noah zas, že je gay. Třináctiletý Noah má kromě své sestry už jen jedinou lásku: kreslení. A dělá všechno pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Jude naproti tomu víc řeší kluky. O tři roky později je všechno jinak. Na školu snů se dostala Jude, ale je z ní zakřiknutá šedivá myška, co se schovává za své výtvory. Z Noaha se stal pařmen a lamač dívčích srdcí. A jejich máma je mrtvá.
Dvojčata spolu skoro nemluví a ani jeden nedokáže říct proč vlastně. A jejich příběhy jsou bez toho druhého jen z poloviny kompletní. Podaří se jim najít k sobě zase cestu, poskládat svůj svět a získat tak šanci na šťastný život?


O knize Dám ti slunce padlo snad milion slov. Většina nad tím áchala, podle čehož se taky odráží Goodreads hodnocení. Sotva jsem si přečetla anotaci, sama jsem se knihy nemohla dočkat - a na rovinu říkám, že se stopro objeví mezi nejlepšími za tenhle rok.


V rodině Sweetwineových jsou dvojčata - Jude a Noah. Oba jsou umělci, ač všichni myslí, že Noah lepší. Jude raději vyhledává pánskou společnost. Noah je gay, Jude žárlivka. To vše se ale změní, když jejich maminka umře při autonehodě. Najednou je Noah ten, kdo je láskou všech ostatních, a Jude sedí v koutě a tvoří. A tak ráda by všechno vrátila zpátky...

Když se jedno dvojče pořeže, druhé krvácí.


Nedávno jsem se se spolužačkou bavila o tom, jaké by to bylo mít dvojče. Řekla něco ve smyslu, že by ji štvalo, jak by je pořád srovnávali. Což se ostatně potvrzuje i tady. Noah i Jude si jsou sice "neuvěřitelně blízcí", jak hlásá anotace, ale jsou na sebe příšerně užárlení. Závidí si každou maličkost, která se tomu druhému nedostane. A to způsobuje tak obrovské propasti, až se odcizí úplně.

I'll still believe... by ankkutzaZačnu jako vždy postavami. Kniha má kapitoly z pohledů šestnáctileté Jude a třináctiletého Noaha. Skrze ně se vlastně dovídáme určité souvislosti, na které pak Jude v současnosti narazí. A s jistotou můžu říct, že ty charaktery jsou vykreslené tak božsky, že si s nimi budete rvát vlasy a řvát šíleností jak Joker.
Můžu s klidem říct, že Jude byla perfektní. S chybami, nedokonalá, ale perfektní. Hlavně ta její šestnáctiletá verze, tu předchozí jsem ani nemohla vystát.
A že budu milovat i jejího brášku Noaha, to bylo taky jasné. Vůbec ne proto, že je gay. Soucítila jsem s ním v každé situaci, i v té šestnáctileté verzi, kdy mě štval. Stejně jako jeho sestra to je prostě postava, ke které nelze nemít vztah... 
Ostatně jako ke všem ostatním. Sochař Guillermo, Sweetwineovi, Brian, Oscar... Tož, postav nijak moc není, ale přesně to jim dává prostor získat osobnost. Normálně mě bolelo v hrudi, když jsem četla ty jejich minulosti. Až tak živí byli.

„Běhá mi z tebe mráz po zádech."
A já mám z tebe globální oteplování.


Dám ti slunce je něco megatického. Fakt. Najdete v ní všechno. Není jenom o sourozenecké lásce a podpoře. Taky o překonání sebe sama, občas i toho nalezení, bourání tabu, přátelství a odvaze. I (ne)splněných snů a smutku. Protože tu je smrt, a s tou se velmi špatně smiřuje...
Čímž si nahrávám dál; autorka naprosto famózně vypsala emoce a pocity hrdinů. Bez debaty. Krucinál, ta ženská by měla napsat pokračování. Sequel. Cokoli.
Jediné, co mě trošku štve, jsou ty předlouhé kapitoly, ale to stejně vymizí - protože se vžijete do příběhu hrdinů a najednou budete chtít vědět všechno naráz, ne aby sem zase skočila Jude, a pak zas naopak... autorka to má napsané tak poutavě, že bych to mohla slupnout jako malinu, kdyby byl čas.

Pojďme být revolucionáři. Pro Clarka Gablea, je to prostě dokonalé. Většinou (se snažím :D) vás nechci nutit k přečtení, ale tohle je prostě must-have. PŘEČTĚTE SI TO. Srdíčko mi ještě buší pro ty dva, kteří byli tak reální, že jsem je skoro považovala za přátele.

Bezkonkurenčně pět hvězdiček. Chybí mi možnost zvolit víc.

12 komentářů:

  1. Krásná recenze :) Už se konečně musím ke knížce dokopat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Mně to taky trvalo dlouho a vůbec nevím, proč jsem otálela :D

      Vymazat
  2. Jasně, že pět hvězdiček! :) Od knihy jsem toho moc neočekávala, ale pak jsem se od ní nemohla odtrhnout. Úžasná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já do toho naopak šla s až obrovským očekáváním :D Je bombastická ♥

      Vymazat
  3. na tuhle knizu ctu samy excelentni recenze - vic nez pet hvezdicek. asi na ni neco bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco na ní je! ;) Není divu, že si nikdo nestěžuje :D

      Vymazat
  4. Pořád na ni čtu pozitivní recenze a ohlasy, také bych se k ní mohla někdy dostat, že? :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze! :)
    Pořád nevím, zda do knihy jít (a to už se rozhoduji hoodně dlouho) :/

    OdpovědětVymazat
  6. Opravdu boží recenze! Na knihu jsem slyšela jen samou chválu, až jsem neodolala a knihu si rezervovala v knihovně..:D Nemůžu se dočkat až na mě přijde řada, a já si ji přečtu..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až tak? :D Díky ♥ Já ji původně chtěla taky půjčit, ale víš co, přišly narozeniny a já si řekla, že ji prostě chci :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥