sobota 11. června 2016

Recenze: Boj o trůn | Tryllská válka vrcholí

Boj o trůn (Svět Tryllů, #3)Počet stran: 312
Série: Svět Tryllů, 3
Překlad: Jana Jašová
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2013
Originální název: Ascend
Hodnocení Goodreads: 4.08 (z 49 752 hodnocení)
Anotace:

Wendy Everlyová čelí nepříjemné volbě. Trylly může zachránit před nemilosrdnými nepřáteli jen tím, že se sama obětuje. Pokud se nevzdá Vittře, její lid se ocitne v brutální válce s neporazitelným nepřítelem. Ale jak by Wendy mohla opustit přátele, i když je to jediná možná cesta k jejich záchraně?

V sázce je všechno, protože království není to jediné, co by mohla ztratit. Poté, co se zamilovala do Finna i Lokiho, se musí rozhodnout, koho bude milovat navždy. Nakonec zjistí, který z nich dvou je ten pravý. Není však jisté, že se naplnění své lásky dožijí.

Všechno směřovalo k tomuto momentu. Má v rukou budoucnost celého svého světa. Je připravená za něj bojovat?


Amanda Hocking už je mezi čtenáři jméno. Na kontě má několik knih, které se stále překládají (u nás mimochodem brzy vyjde Frostfire). Tryllové jsou podle mě stále její No. 1 a já se konečně dostala ke třetímu dílu, i když ho mám doma asi něco přes rok.


Tryllská královna Elora je na tom špatně a Wendy se za ní ujímá vlády. Jejím úkolem je především odrazit útok Vittry a jejího otce Orena, který chce princeznu a především tryllské království pro sebe. Wendy se ale nechce vzdát. Ke všemu se jí do toho motají otravní markýzové, kteří nehodlají akceptovat stopaře jako sobě rovné a samozřejmě volba mezi Finnem a Lokim. Časy jsou těžší a těžší.

Minulý díl mě poměrně překvapil, takže jsem byla velmi zvědavá, jak to autorka celé zakončí. A vůbec jsem nevěděla, jestli čekat krvavou bitvu, nebo jen milostné zápletky...

„Všechno není vždycky tak, jak to vypadá."
„Tohle vypadá, že měl jazyk v tvým krku."
„Pak nastala ta výjimečná situace, kdy je všechno přesně tak, jak to vypadá."


Wendy moc velkou změnou neprošla. Což je škoda, protože naprosto zbožňuju sledovat vývoj hrdinů přes celou sérii. Konec konců, právě to činí ty série něčím zvláštním. A zrovna jí by změna prospěla, ale číst se to dalo. Občas jsem ji vážně chtěla zabít, nekecám.
Hrozně mě mrzí celá záležitost s Finnem. Nevím, co autorku popadlo, ale v jedničce jsem myslela, že mu docela fandí. Tady z něj udělala ještě většího idiota, než se jí povedlo v předchozích dílech. A mrzelo mě to, sice jsem ho ráda neměla, ale i tak, mohla to jeho chování vykreslit tak dobře!
A druhá postava v milostném trojúhelníku, Loki, tady nedostal zrovna nejlepší prostor. Vůbec mi u všech přišlo, že to Hocking jen tak rychle přeletěla a nezabývala se vnitřními rozpolceními a tak. Zrovna on toho zažil tolik, že by se dalo navykládat, ale... tak ne, no.
A ostatní tryllové Tove, Willa a Duncan jsou postavy, které naopak zabít nemůžete. Všichni jsou tak báječní, že to prostě nejde.

Hrozně mě mrzí to LGBT... je vidět, že s tím autorka nemá zkušenosti. Scény, kdy se snažila vyjádřit právě tuto lásku, byly hrozně umělé a kostrbaté. Navíc to všechno šlo přes Wendy, která tomu nejspíš vůbec nerozuměla, a totálně to kazilo atmosféru. Hrozná škoda.
A teď jedna hejtící pasáž. TEN PŘEKLAD. Dělal tomu vůbec někdo korekturu? Nenašla jsem pravopisné chyby, což je vážně paráda, ale skoro na každé páté stránce chyběla tečka na konci věty a kolikrát jsem narazila na špatně vyskloňované přídavné jméno. To jsem tu větu musela číst dvakrát, abych pochopila, která část je špatně a co to tedy má znamenat. To mě taky neskutečně mrzí, jak mi oči pořád šmejdily po chybách a sklouzávaly od děje.

"Can I cut off your head?"
"Are you asking for my permission?"


Kniha jinak plyne hladce. Vím, že jsem si u předchozího dílu stěžovala, že to jde hrozně těžce, ale tady se to aspoň zlepšilo. Sice jsem se žádného velkého zvratu nedočkala, všechno bylo předvídatelné a málo akční, ale aspoň to šlo rychle. Nenudila jsem se, a to je hlavní. Díky Lokimu a Toveovi se dokonce i zasmějete.
Ten konec mě krapet překvapil a jsem si jistá, že překvapí i vás. Když už jsme zvyklí na obrovské plot twisty z nynějších YA bestsellerů, čekala jsem, že i tady bude nějaká bomba. Ale tak jo, líbilo se mi to. S tím koncem jsem spokojená. A asi jsem úplně roztála.


Můžu s klidem říct, že se mi celá trilogie líbila a jsem ráda, že jsem se k ní dostala. Amanda Hocking má vlastní styl psaní, který se prostě nedá splést, a i když to není zrovna podle mého gusta, líbí se mi to. Do jejích dalších knih rozhodně půjdu, už jen kvůli autorce. (A taky kvůli těm nádherným obálkám, které všechny její knihy mají.)

Opět čtyři hvězdičky, zkrátka jako celá trilogie.
Četli jste Trylly? Nebo i něco dalšího od Amandy Hocking? A team Loki, nebo team Finn? :)

8 komentářů:

  1. Nejdříve jsem měla ráda Finna, ale pak se začal chovat jako blbec, takže jsem dala přednost Lokimu :D
    Ale co říkám na sérii? Podle mě je tam toho plno nedokresleného, je to taková slabší YA. Ale odpočívá se u ní dobře, velice dobře :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se teda Finn nelíbil už od začátku :D Je fakt, že tam není moc věcí dořešených a několik z nich by se dalo rozvést fakt perfektně, ale jo, jako oddechovka to je ideál :)

      Vymazat
  2. Vždycky kolem téhle série chodím v knihovně a přemýšlím, jestli si ji přečíst nebo ne... A i když je tohle recenze na třetí díl, tak jsi mě docela navnadila na přečtení, tak uvidím jestli ji příště v knihovně "popadnu" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám vždycky radost, když se najde někdo takový :D Za zkoušku nic nedáš, rozhodně to zkus :)

      Vymazat
  3. Já jsem celou dobu fandila Finnovi, ale musím uznat, že autorka to nakonec vyřešila skvěle :).

    OdpovědětVymazat
  4. Mně naopak styl Amandy sedl jako ušitý a naprosto jsem se zamilovala! :)
    Já jsem byla do 1,5 knihy team Finn, ale pak... Lokimu prostě nešlo odolat a z celkové ukončení série jsem maximálně spokojená :)
    Příští rok by u CooBoo měl vyjít první díl autorčiny další série, takže já skáču do stropu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lokimu se odolat nedá, to jo :D Ten konec je prostě sladký :) Na Frostfire jsem hrozně zvědavá, tak uvidím :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥